Hlavní obsah

Ženy budou mít v synodě biskupů hlasovací právo, rozhodl papež

Vatikán
Aktualizováno

Papež František poprvé povolí, aby v synodě biskupů zasedly ženy s hlasovacím právem. Napsala to agentura AP s odkazem na nová pravidla zveřejněná Vatikánem. Ženy se dosud zasedání účastnily jako expertky bez možnosti hlasování a o právo hlasovat dlouho usilovaly. Nová pravidla budou platit pro jednání, které se uskuteční v říjnu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Týdenní generální audience papeže Františka na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Článek

V nových předpisech stojí, že do synody bude jmenováno pět jeptišek s hlasovacím právem. Papež dále jmenuje 70 členů mimo biskupský stav z nominací, které zašlou církevní organizace. Polovinu nominovaných musí tvořit ženy a Vatikán nabádá také k většímu zastoupení mladých lidí.

Dosud byli řádnými členy synody pouze muži. Ženy však na jednáních vystupovaly jako odbornice a poradkyně. O možnost hlasovat dlouho usilovaly, píše agentura AP.

Lucemburský kardinál Jean-Claude Hollerich, který ve středu představil změny novinářům, řekl, že se nejedná o žádnou revoluci. „Těch 70 nových členů představuje 21 procent shromáždění, které tak z obecného hlediska zůstává schůzí biskupů,“ řekl kardinál. Podle kardinála Maria Grecha může změna obohatit debatu uvnitř církve.

Synoda biskupů, která vedle vedoucích diecézí shromažďuje další vysoké církevní funkcionáře, jedná o nejnaléhavějších tématech v katolické církvi.

Na konci zasedání obvykle schvaluje dokument se svými doporučeními a postoji. V katolické církvi má veškerou moc papež, který tak k názorům vyjádřeným synodou nemusí vůbec přihlížet.

Papež při Urbi et Orbi vyzval k míru na Blízkém východě, Ukrajině a v dalších částech světa

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám