Hlavní obsah

„Spirála technologické diktatury.“ Papež vyzval k regulaci AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František vyzval mezinárodní společenství k regulaci umělé inteligence (AI). Algoritmy nesmí nahradit lidské hodnoty, uvedla hlava katolické církve v každoročním poselství ke Světovému dni míru, letos nazvaném „Umělá inteligence a mír“. Podle agentury Reuters také František varoval v souvislosti s AI před „technologickou diktaturou“, která podle něj ohrožuje lidskou existenci.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František

Článek

Poselství ke svátku, který Římskokatolická církev slaví 1. ledna, papež tradičně předem zasílá světovým lídrům a mezinárodním institucím, jako je například OSN.

„Globální rozměr umělé inteligence jasně ukazuje, že vedle odpovědnosti svrchovaných států za vnitřní regulaci mohou při jejím využívání hrát rozhodující roli mezinárodní organizace,“ uvedl papež v poselství. „Vyzývám světové společenství národů, aby spolupracovalo na přijetí závazné mezinárodní smlouvy, která by regulovala vývoj a využívání umělé inteligence v jejích mnoha podobách,“ vyzval František.

Německo, Francie a Itálie dospěly k dohodě ohledně způsobu regulace AI

Software

Rovnováhu mezi plným využitím rychle se rozvíjející AI a její regulací se nyní snaží najít vlády po celém světě, přičemž řada států volá po nutnosti regulace na národní i mezinárodní úrovni. Evropská unie minulý týden dosáhla předběžné dohody ohledně pravidel, která mimo jiné stanovují omezení při využívání AI pro biometrickou identifikaci ze strany bezpečnostních složek.

Pozorovatelé se nicméně shodují, že státní orgány globálně nezvládají s technologickým vývojem AI držet krok.

Papež v poselství vyzval také k etické kontrole „cílů a zájmů společností vyvíjejících a vlastnících AI nástroje“ a varoval, že některé aplikace AI mohou „představovat riziko pro naše přežití“ či ohrozit naši planetu. „V obsedantní touze mít vše pod kontrolou riskujeme, že ztratíme kontrolu sami nad sebou; ve snaze o absolutní svobodu riskujeme, že se dostaneme do spirály ‚technologické diktatury‘,“ píše se ve zprávě.

Kanadský kardinál Michael Czerny na tiskové konferenci k poselství uvedl, že 86letý papež není žádný „luddita“, čímž odkazoval na termín používající se pro ty, kteří odmítají nové technologie. František podle Czerného, rodáka z Brna, oceňuje technologický a vědecký pokrok, má však obavy ohledně „hazardu“ s budoucností lidstva.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence musí podléhat kontrole, burcuje čínský regulátor

Software

Reklama

Související články

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Umělá inteligence se už brzy prosadí v průmyslu, energetice i zdravotnictví a promění je. Evropa však zaostává a Česko kvůli horšímu financování zůstává pozadu...

Výběr článků

Načítám