Hlavní obsah

Robert Šlachta

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Róbert Šlachta je český politik a zakladatel hnutí Přísaha. V minulosti pracoval u Policie České republiky, osm let řídil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Ačkoliv v názvu politického hnutí stojí „Robert“, Šlachtovo jméno skutečně obsahuje písmeno „ó“ – Róbert.

Narodil se v roce 1971 v Boskovicích, kde později vystudoval střední zemědělskou školu. Poté pracoval jako traktorista, později vystudoval bakalářský a magisterský program sociální pedagogika na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity.

Co volby, to pech. Se Šlachtou nikdo nechce do koalice, starostou nebude

Domácí

V roce 1990 se přidal k policii. Stal se řadovým policistou v Pohořelicích na jižní Moravě. O pět let později se přidal k ÚOOZ, kde od roku 1998 vedl oddělení pro boj s drogovou trestnou činností. Povyšování jej přivedlo do čela brněnské pobočky Národní protidrogové centrály a do Prahy na post zástupce ředitele centrály.

V roce 2007 dostal cenu Velitel roku a přešel do pozice zástupce ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování pro výkonné útvary. V lednu 2008 se stal ředitelem ÚOOZ. Ve funkci čelil obvinění, že varoval svého známého před zatčením. Šlachta však obvinění jednoznačně odmítl a celou věc označil za snahu o diskreditaci jeho osoby i celé ÚOOZ.

Plastika uší kvůli lumpům

Šlachta podle svých slov obětoval policejní práci také osobní život. Svobodný a bez dětí bydlel na pražské policejní ubytovně. Většinu času prý trávil v práci, ubytovnu měl jen na přespání.

Praha se mu ale ani po dvanácti letech nestala domovem, kterým mu zůstala Morava. Prý kvůli zločincům podstoupil bolestivou plastickou operaci, při které mu lékaři přišili odstáté uši. Lumpové mu totiž údajně říkali „ušaté torpédo“.

Šlachta: Babiš se mě bojí

Domácí

Obavy ale z něj měl například lobbista Ivo Rittig, který byl v roce 2016 postaven před soud kvůli obžalobě z manipulace s tajnou zprávou Bezpečnostní informační služby. Podle odposlechů zveřejněných u soudu, se aktéři konejšili tím, že „jim Šlachta nešlape na paty“.

Opak byl pravdou, protože je zaznamenávaly právě mikrofony protimafiánského útvaru. „Je rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli pindá nějaký agent zprava zleva," zaznělo například.

ÚOOZ se pod vedením Šlachty dostal do středu pozornosti zejména kvůli zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013 v tzv. kauze Nagyová, po které padla tehdejší vláda Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Róbert Šlachta na snímku z roku 2010

Úspěšné akce

Významnou akcí byl také zátah kvůli nezdaněnému alkoholu, jehož se na různých místech podařilo v květnu 2013 zajistit zhruba milion litrů. Útvar měl na starost také vyšetřování údajné korupce při veřejných zakázkách v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem a provedl rovněž zátah proti přívržencům krajní pravice.

V letech 2011 a 2012 zasahoval ÚOOZ v Radě regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. Trestní stíhání vyústilo v pětiletý trest vězení pro ředitele rady Petra Kušnierze. 

Reorganizace a celníci

V souvislosti s plány na reorganizaci policejních útvarů, při které mělo dojít ke sloučení jeho ÚOOZ s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality do jednotné Národní centrály boje proti organizovanému zločinu, požádal Šlachta 10. června 2016 o uvolnění ze služby.

„Reorganizace je důvod mého odchodu,“ uvedl. Do poslední chvíle prý doufal, že reorganizace nebude nutná. Dodal, že kdyby důvěřoval vedení policie, neodešel by. Na konci června 2016 jeho služba pro policii skončila.

Děti na noc do školky a sestry do práce, navrhuje Šlachta

Domácí

Šlachtův odchod rozdmýchal spory v tehdejší vládní koalici. Pustili se do sebe šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO 2011) s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Babiš se nechal slyšet, že se Šlachtovi nediví, protože pod vedením Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého by taky nechtěl pracovat. Dále uvedl, že ministerstvo vnitra reorganizací destabilizuje svou nejúspěšnější složku a ohrožuje tak chod celé vlády. Chovanec na oplátku obvinil Babiše, že situaci ohledně policie zpolitizoval.

Prezident Miloš Zeman vzkázal aktérům sporu, že se do koaličních půtek nehodlá vměšovat. „Každý má právo rezignovat, ale je otázka znát příčiny této rezignace,” citovala Zemana ČTK.

Brzy nato obdržel Šlachta nabídku stát se náměstkem generálního ředitele Celní správy ČR. Podle tehdejší náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové se spolupráce se zkušeným policistou nabízela díky rozšíření kompetencí Celní správy při prošetřování trestných činů. Ze služebního poměru odešel po třech letech.

Politická angažovanost

V polovině roku 2020 vyšla Šlachtova kniha s titulem Třicet let pod přísahou, kde v rozhovoru s investigativním novinářem Josefem Klímou hovořil o různých kauzách, které během svého policejního působení řešil. Policie následně prověřovala, jestli v ní nezveřejnil tajné informace. Případ nakonec odložila, když nenašla důvody pro zahájení trestního řízení.

Dalším krokem k politice bylo založení Spolku NAPŘÍMO s dalšími bývalými detektivy ÚOOZ. Podle stanov měl popularizovat dialog vedoucí ke společenským změnám či hledat řešení, která povedou k odstraňování nespravedlností. Spolek záhy dal vzniknout Organizaci NAPŘÍMO, stal se jejím společníkem a Šlachta jejím jednatelem.

Vznik a vývoj hnutí Přísaha

Volby

Část názvu knihy využil i pro své chystané politické hnutí, které představil na počátku roku 2021. Brzy nato zaregistroval hnutí nazvané PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty, Šlachta byl v červnu 2021 zvolen jeho prvním předsedou.

Ve sněmovních volbách ve stejném roce vystupoval jako celostátní lídr, hnutí po zisku 4,68 % hlasů relativně těsně nepřekonalo pětiprocentní hranici. V Jihomoravském kraji, kde Šlachta vedl kandidátní listinu, ho volilo přes 6 procent osob.

O rok později v Pohořelicích jako lídr hnutí kandidoval v komunálních volbách. Zisk 41 % hlasů vedl k obsazení devíti postů z 21 v zastupitelstvu města. Poté pronesl, že je připravený být starostou, ale koalici sestavěly všechny další subjekty. S Přísahou odmítly spolupracovat.

Články k tématu

Šlachtovu Přísahu podpoří Motoristé sobě

Lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta navázal spolupráci s dlouholetým spolupracovníkem Institutu Václava Klause Petrem Macinkou, předsedou strany Motoristé sobě.

Šlachta: Babiš se mě bojí

Premiér Andrej Babiš (ANO) má strach, že mu odlákáme voliče, míní Robert Šlachta. Co mu poradil Vít Bárta? Chce obnovit Úřad pro odhalování organizovaného...

Vznik a vývoj hnutí Přísaha

V lednu 2021 byl představen nový český politický subjekt s názvem Přísaha. Nejviditelnějším představitelem hnutí je bývalý elitní policista Robert Šlachta,...

Nečas: Šlachtova strana je fízlpartaj

Hnutí Přísaha, které vzniklo kolem bývalého policisty Roberta Šlachty, je podle bývalého premiéra za ODS Petra Nečase stranou vůdcovského typu, která nemá...

Jak rostou trpaslíci. Šlachta stíhá Mináře

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta za měsíc od založení hnutí Přísaha, s nímž chce kandidovat v říjnových parlamentních volbách, sesbíral 10...

Robert Šlachta představil svoje hnutí Přísaha

Někdejší dlouholetý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta představil své nové politické hnutí Přísaha, s nímž...

Šlachta jde do politiky. Povede vlastní hnutí

Už několik měsíců o tom kolovaly zvěsti, ale nyní je to potvrzeno. Někdejší dlouholetý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)...

Policie chystá velké rošády ve vedení

V nejbližších týdnech dojde k významným změnám ve vedení české policie. Podle informací Práva ze dvou na sobě nezávislých zdrojů přímo z policejního prezidia...

Pokud Šlachta uspěje, čeká ho školní lavice

Pokud bývalý šéf policejní protimafiánské jednotky Robert Šlachta skutečně uspěje u nabízeného výběrového řízení na post náměstka Generálního ředitelství cel,...

Budu pracovat jako u policie, říká Šlachta

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta počítá s tím, že i v rámci nového místa náměstka generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání bude jeho práce podobná...

Šlachta by mohl působit u celní správy

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta by mohl působit v rámci celní správy. V pondělí to naznačila náměstkyně ministra...

Šlachta skončil u policie

Po 26 letech u policie ve čtvrtek skončil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Odchází kvůli nesouhlasu s reorganizací,...

Zeman jednal na Hradě se Šlachtou

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v úterý odpoledne setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří...