Hlavní obsah

Šlachta k Rakušanovi: Odvolejte policejního prezidenta a sám odevzdejte klíče od ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý policista Robert Šlachta v neděli vyzval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby odvolal kvůli údajným pochybením při zásahu na Filozofické fakultě UK policejního prezidenta a sám odevzdal „klíče od ministerstva vnitra“. Rakušan mu vmetl, že tragédii zneužívá k získání politických bodů a voličů.

Foto: Novinky

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Článek

Šlachta v souvislosti s tragickou předvánoční střelbou, kdy čtyřiadvacetiletý střelec 21. prosince v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zabil 14 lidí a 25 zranil, v neděli v ČT zkritizoval počínání policie před tragédií. Podle něj selhal systém a měly by za to padat hlavy. Pochybnosti ohledně zásahu se objevují prakticky od samotné střelby.

„Sledoval jsem veškeré výstupy. Za sebe mohu říct, že policie pochybila v tom, že označila jedno místo, označila jeden motiv, pouze sebevraždu. Pochybila v tom, že nevyužila specializované analytické pracoviště. Tímto zákrokem tedy ohrozila zasahující policisty, zdravotníky či hasiče na místě, protože dlouhé zbraně nebyly na místě. Nebyla URNA, která byla přivolána pozdě. Není to selhání jednotlivce, ale selhání systému,“ pustil se v neděli v ČT Šlachta do Rakušana.

„Je to selhání systému pana policejního prezidenta (Martina) Vondráška, kterého jste si dal na policejní prezidium. Pro mě je jediný výstup. V pondělí odvolejte pana policejního prezidenta, ať předá rezignaci, a vy potom předejte klíče od ministerstva vnitra,“ poradil Rakušanovi.

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

Ten reagoval slovy, že Šlachta tragickou událost zneužívá k nahánění politických bodů. „Nikdy nebudu postupovat, nebo se vyjadřovat jako opoziční politik, který se tady na základě téhle události pere o voličské hlasy. Nebudu tu událost zneužívat a nedělám to od první minuty,“ opáčil ministr vnitra a šéf vládního hnutí STAN.

GIBS bude šetřit postup měsíce

Podle Rakušana nejde o systémové selhání. Připomněl, že Úřad vnitřní kontroly policejního prezidenta v rekordním čase, 24 dní, okolnosti zásahu prozkoumal a pochybení nezjistil. Pouze odhalil dvě slabá místa: ve využívání analytických nástrojů a nedostatečné krizové komunikaci, kdy policie o hrozbě neinformovala vedení univerzity.

Dodal také, že zásah v současnosti šetří také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a závěry očekává v řádech měsíců, nejdříve na jaře. Do té doby není proto možné zodpovědět řadu dotazů či poskytnout některé informace.

„Vyjadřovat se ve chvíli, kdy je kauza živá, tak některé otázky logicky nemohou být zodpovězeny. To ví pan Šlachta jako bývalý policista lépe než já. Kdybychom si tu všichni hráli na specialisty, co se týká policejních zásahů, tak je to věc, která je špatná. Pan Šlachta využívá novinových článků, možná informací od svých známých policistů, nicméně relevantní závěr musí dát GIBS,“ uzavřel s tím, že pokud by šetření GIBS odhalilo nějaké pochybení, tak na to bude adekvátně reagovat.

Přitom, jak mu v diskusi Šlachta připomněl, sám už pár desítek minut po zásahu hovořil o profesionálním zásahu policie, chválil a hájil ji. Přičemž běžně se s takovými vyjádřeními čeká na výsledky kontrol, zda zákrok byl skutečně bez pochybení.

„To, že se ministr vnitra postaví za zásah policie považuji za zcela přirozené, žádnou politizaci. Nevytvářejme to, co tu vytváří média, tedy že každý umíme vyhodnotit policejní zásah,“ bránil se Šlachtovým slovům v neděli Rakušan a neopomněl si opět rýpnout do médií.

S tím, že by se mělo počkat na definitivní závěry GIBS, souhlasil i bývalý ministr vnitra a bezpečnostní expert SPD Martin Pecina. I on však vidí určité nedostatky, například v absenci balistické ochrany u hasičů, kteří mohli vynášet zraněné, či v oblasti prevence.

Na bezpečnostní opatření, která budou zahrnovat nejen opatření na vysokých školách, ale například i vybavení policistů a hasičů, budou podle Rakušana potřeba zhruba tři miliardy korun. Tento požadavek chce předložit Bezpečnostní radě státu (BRS) na jednání 31. ledna. Pecina ale upozornil, že policistům a hasičům v současnosti chybí na provozní výdaje zhruba dvě miliardy korun.

Jaký byl motiv? V kauze střelce z fakulty zůstávají bílá místa

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám