Hlavní obsah

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k situaci v policii

Praha
Aktualizováno

Poslanci si v úterý večer odhlasovali vznik sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policejních útvarů. Pro hlasovalo 132 zákonodárců, proti jeden. Komise bude mít sedm členů - z každého poslaneckého klubu bude jeden zástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfem sněmovní komise k reformě policie by se mohl stát poslanec Pavel Blažek (ODS). Na snímku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Článek

Členové komise se budou volit ve středu, předseda v pátek. Předsednictví by mohl získat někdo z opozice, v úvahu připadá Pavel Blažek z ODS.

Komise by měla vyšetřit okolnosti ohledně situace v policii, které poslední týdny rozdmýchávají spory ve vládní koalici. Zabývat se bude postupem policejního prezidia, policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a také olomouckým vrchním státním zastupitelstvím.

Výsledky by měla Sněmovně předložit do konce října.

Spory trvají už několik týdnů

Kauza začala před několika týdny, když policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že se chystá reorganizace policie, v rámci které se spojí dva elitní útvary - protimafiánský a protikorupční.

S tím nesouhlasí především hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, které se kvůli tomu dohaduje se sociální demokracií. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) totiž i přes výtky babišovců reorganizaci podepsal. Kvůli reformě rezignoval dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Situace se ještě více vyhrotila, když šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek prohlásil, že policejní prezident Tuhý je podezřelý z „brutálního” úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Tuhý nato v úterý dopoledne podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám