Hlavní obsah

Šlachtova Přísaha půjde do eurovoleb společně s Motoristy sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta půjde do evropských voleb v koalici se stranou Motoristé sobě, kterou vede dlouholetý spolupracovník exprezidenta Václava Klause Petr Macinka. Oba předsedové podepsali v pondělí memorandum o koaliční spolupráci, která by se neměla omezit jen na červnové eurovolby.

Foto: hnutí Přísaha

Zleva Petr Macinka, Filip Turek, Nikola Bartůšek a Robert Šlachta

Článek

Lídrem společné kandidátky je bývalý automobilový závodník a komentátor Filip Turek. Šlachta, který chce na podzim kandidovat do Senátu v Břeclavi, podpoří společnou kandidátku z posledního místa. Na druhém místě kandidátky bude za Přísahu socioložka Nikola Bartůšek.

„Letošní rok bude supervolební, můžeme překreslit Evropu. Je potřeba, aby do europarlamentu přišli politici, kteří budou pracovat pro občany. Proto půjde Přísaha do eurovoleb spolu s Motoristy sobě,“ uvedl Šlachta.

„Ve velké části veřejnosti je cítit politická nespokojenost. Lidé jsou zklamaní, političtí lídři se zdiskreditovávají každým dnem. Je tu poptávka po čerstvé krvi,“ řekl Macinka. „Tato koalice může být dlouhodobější projekt, který přesáhne horizont eurovoleb,“ dodal.

Šlachta k Rakušanovi: Odvolejte policejního prezidenta a sám odevzdejte klíče od ministerstva

Domácí

Proti euru a kvótám

Šéf Motoristů také představil stěžejní body, které bude chtít nová koalice prosazovat. „Budeme hlasovat proti každému návrhu, který by chtěl omezovat suverenitu či právo veta členských států,“ řekl Macinka. Koalice bude podle něj také tvrdě vystupovat proti kvótám na ilegální migranty, proti zákazu spalovacích motorů, green dealu a proti snahám zrušit korunu a nahradit ji eurem.

Hnutí Přísaha získalo v posledních volbách do Sněmovny 4,7 procenta hlasů a těsně se nedostalo přes hranici nutnou ke vstupu do parlamentu. Macinkovi Motoristé sobě kandidovali v komunálních volbách v roce 2022 do pražského zastupitelstva, kde získali 2,3 procenta.

Lídr Motoristů sobě Macinka: Vedení Prahy šikanuje řidiče smrtícím koktejlem opatření

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám