Hlavní obsah

Co volby, to pech. Se Šlachtou nikdo nechce do koalice, starostou nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý policista Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha sice v Pohořelicích na Brněnsku s výrazným náskokem vyhrál volby, jejich starostou ale nebude. S hnutím totiž nikdo nechce utvořit koalici. Šlachta tak zopakoval nadějný, leč nic neřešící výsledek ze sněmovních voleb, kde jeho hnutí získalo necelých 4,7 procenta hlasů. Potřeboval alespoň pět.

Foto: Novinky

Robert Šlachta

Článek

Přísaha získala devět mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu, přičemž konkurenční koalice ODS a ANO má společně také devět křesel. Šlo tak především o to, kdo se domluví na koalici se zástupci dalších tří uskupení, z nichž každé má po jednom mandátu.

„Náš volební úspěch je sice neuvěřitelný, na Pohořelice je to takový volební zázrak, nicméně je otázka, zda se nám podaří koalici sestavit. Děláme pro to vše,“ řekl předseda Přísahy možné problémy s koaličním potenciálem, které se v pondělí naplnily.

Šlachta dal nabídku hnutí Moravanů a STAN, ale jejich zástupci ji odmítli. Otevírá se tak cesta pro sestavení koalice, jaká řídila město dosud, tedy ODS, ANO a TOP 09, která letos kandidovala pod hlavičkou Naše Pohořelice s podporou. Jelikož tyto strany mají dohromady deset křesel, potřebují ještě alespoň jednoho zástupce Moravanů či STAN.

Šlachta bude zřejmě starostou rodných Pohořelic. Přísaha tam drtivě vyhrála volby

Komunální volby

Šlachta se netajil tím, že chce být novým pohořelickým starostou a že chce zásadně změnit fungování radnice, kterou dosud vedla právě koalice ODS a ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám