Hlavní obsah

Reorganizaci policie navrhoval i Šlachta, řekl poslancům Pecina

Novinky, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru dříve navrhoval i bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí to novinářům řekl exministr vnitra Martin Pecina. Šlachta přitom patří k jedněm z největších kritiků reformy policie, dokonce kvůli ní odešel od policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina vypovídal před vyšetřovací komisí Sněmovny v kauze reformy Policie ČR. Na snímku vpravo Pavel Blažek (ODS).

Článek

„V roce 2009 nebo 2010 za mnou přišli šéfové ÚOKFK a ÚOOZ pan Vrba a pan Šlachta, chtěli vědět, jestli by nebylo vhodné oba útvary spojit pod jednotné vedení s tím, že jeden by byl velitelem a druhý jeho zástupcem,“ shrnul Pecina po svém výslechu. K reorganizaci nakonec podle něj nedošlo, protože po volbách již na místo šéfa resortu vnitra nastoupil někdo jiný.

Šlachta přitom reorganizaci policie kritizoval, vzdal se kvůli ní i křesla šéfa protimafiánského útvaru a odešel pracovat k celníkům.

Místopředseda komise Martina Lank (Úsvit) pondělní vystoupení Peciny komentoval slovy, že se jednalo o jedno z nejkratších slyšení v historii komise. Bývalý ministr před poslanci mluvil zhruba půl hodiny.

Proč Pelikán nerezignoval?

Komise na své deváté schůzi vyslechla také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Poslancům musel vysvětlit, proč nerezignoval na post ve vládě, když tím hrozil, sdělil předseda komise Pavel Blažek (ODS).

„Pelikán byl jedním z těch, kdo spustil hlubokou koaliční krizi kolem policie. Hrozil i rezignací, pokud se uskuteční některé kroky. Ty se uskutečnily, a on nerezignoval. Bude nám muset vysvětlit, proč reagoval tak, jak reagoval, a jaké indicie měl k tomu, aby takto zásadně vystupoval, načež pak udělal něco úplně jiného,“ uvedl Blažek.

Po výslechu Pelikána Blažek řekl, že na dotaz odpověděl, ale podle něj mohl své vysvětlení více rozvést. „Ptal jsem se ho. Pro mě osobně byla odpověď skromná,” komentoval Blažek.

Dodal, že výslech Pelikána byl trochu jiný. „Pan ministr se dotazoval, jaký je účel jeho výslechu, což jsme vyřešili tím, že odpovídal na dotazy, které byly vzneseny,” popsal šéf komise.

Pelikán zpochybnil fungování komise

Pelikán znovu zopakoval své znepokojení z reorganizace i práce komise. „Já jsem vyjadřoval svůj názor, že to zadání je tak bezbřehé, že mám obavu, že bude vyšetřovat všechno a nic. A tak to i je,” prohlásil.

Odpoledne před komisi předstoupí bývalý šéf olomoucké expozitury GIBS Tomáš Uličný.

Šlachta bude znovu vypovídat

Vyšetřovací komise má za úkol do ledna zjistit, co předcházelo sloučení obou útvarů. Jestli cílem reorganizace bylo odstranění bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, jak se spekulovalo, nebo zda šlo pouze o zefektivnění práce policie.

Poslanci už Šlachtu dříve vyslechli. V pondělí si odhlasovali, že ho příští týden pozvou znova.

V minulosti před komisí svědčil například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube nebo bývalý šéf ostravské expozitury protimafiánského útvaru Jiří Komárek.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám