Hlavní obsah

Smál se Šlachtovi a jeho mužům, dostal pokutu osm tisíc

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pozdrav Zdar útvare, přejmenování protimafiánského útvaru na Útvar organizování odhalovaného zločinu a za příspěvky na svém blogu dostal aktivista vystupující na internetu pod jménem Tomáš Zelený pokutu osm tisíc korun. O případu informoval v úterý server Lidovky.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Zelený si tropil posměšky i z bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Článek

V policejním usnesení je to zdůvodněno tím, že se k policii chová urážlivě a i přes předchozí napomenutí ruší řízení. Zelený proti pokutě podal stížnost.

Podle serveru aktivistu zadrželi policisté při velkém zátahu proti levicovým extremistům. Až dosud ovšem nebyl z ničeho obžalován. Zelenému zadržení nicméně vadilo, stejně jako se nehodlal smířit s tím, že mu policisté zabavili věci.

Proto se do nich na svém blogu pustil a jejich postupy začal zesměšňovat i v časopisu Nový prostor. To se ale nelíbilo policii.

„Ve svých podáních datovaných 11. 6. 2015 a 17. 6. 2015 požaduje vrácení ‚ukradených věcí‘ a náhradu škody za ‚únos a přepadení‘, kdy se takto vyslovuje o zákonných a řádně povolených procesních úkonech,“ uvádí vrchní komisař Lukáš Kořínek v usnesení o uložení pořádkové pokuty.

Kořínek také zmínil, že Zelený policejní orgán záměrně chybně označuje a ve svých podáních prý uráží i pracovníky útvaru.

Nepřišel prý podat vysvětlení

Kořínek přitom Zelenému udělil pokutu již podruhé. Letos v dubnu mu dal pořádkovou pokutu ve výši deseti tisíc korun, protože se nedostavil na podání vysvětlení. I proti této pokutě podal Zelený stížnost.

„Důvodem bylo to, že jsem se na vlastní náklady nedopravil na 8.00 hodin ráno 250 kilometrů daleko od svého bydliště a tam proti sobě nevytvářel důkazy při podávání vysvětlení. Namísto toho jsem si dovolil se z podání vysvětlení omluvit,“ uvedl na svém blogu Zelený s tím, že Kořínek je proti němu možná zaujatý, protože ministerstvo vnitra před časem blogerovi poskytlo informace o výši platu komisaře.

Kořínek ovšem jeho omluvu z podání vysvětlení vzal jako další důkaz, že Zelený uráží policii.

„Nemám povinnost vás poučovat o správných zákonných postupech. Zeptejte se nějakého právníka, ať vám to vysvětlí, protože evidentně u útvaru, kterému šéfuje bývalý traktorista, který si nechal zmenšit uši, protože se mu posmívali neonacisté, nezvládáte správné postupy,“ napsal v omluvě podle usnesení Zelený.

Aktivista se proti oběma pokutám bránil podáním stížnosti. „Domnívám se, že jde o zneužití pravomoci policie,“ sdělila Právu jeho právní zástupkyně Zuzana Candigliota. Dodala, že Zelený nikoho vulgárně neurážel. Naopak se podle ní jednalo o satiru a jeho kritika byla založená na pravdivém základě.

Reklama

Související články

Šlachta skončil u policie

Po 26 letech u policie ve čtvrtek skončil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Odchází kvůli nesouhlasu s reorganizací,...

Výběr článků

Načítám