Hlavní obsah

ANO navrhne, aby Sněmovna vyslechla policisty z ÚOOZ

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO v úterý navrhne, aby na plénu před poslanci vystoupili zástupci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a olomoucký vrchní státní zástupce. Důvodem jsou podezření, která provázejí reorganizaci policie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Článek

„Budeme navrhovat nový bod, který by se jmenoval ,Slyšení policistů ÚOOZ a vrchního státního zástupce v Olomouci před poslaneckou Sněmovnou',” uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Olomouckým vrchním státním zástupcem je Ivo Ištvan.

Bod by měl být případně zařazen na jednání Sněmovny během tohoto týdne.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) doplnil, že se „nacházíme v situaci, kdy dochází k celkem nepokryté likvidaci klíčového útvaru pro boj s korupcí a vážným organizovaným zločinem”.

Připomněl rovněž vážná obvinění, která ze strany ÚOOZ padla na adresu policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ten je podle slov šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka podezřelý z „brutálního” úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Vzhledem k tomu, že policisté ani žalobce nemohli vystoupit na jednání bezpečnostního výboru, měla by Sněmovna umožnit vystoupit na plénu. „Věřím, že se to podaří, že se veřejnost dozví pravdu. Pak z toho lze teprve vyvozovat nějaké závěry,” dodal Pelikán.

„Překvapilo mě, když jsem to zaslechl. Na vládě jsme se dohodli, že se k bodu reorganizace vrátíme v rámci jednání kabinetu. Mrzí mě, že tento nápad nezazněl na schůzkách, které jsme měli. Dnes to slyším poprvé,“ řekl ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám