Hlavní obsah

Pět let od razie na úřadu vlády: z mafie kolem zakázek jsou tři soudy s Nečasovou

Právo, Jakub Bartosz

Před pěti lety, přesně v noci na 13. června, policie rozjela zatýkání a domovní prohlídky v kauze týkající se Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017.

Článek

Samotný vyšetřovací spis je o rok starší, tehdy byli kriminalisté podle tvrzení žalobců na stopě nekalému propojení byznysu a justice, zejména šlo o ovlivňování veřejných zakázek a dosazování domluvených lidí na vysoce postavené funkce u policie.

Výsledkem jsou tři soudy týkající se Jany Nečasové, bývalé šéfky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (dříve ODS). V roce 2013 byli ještě milenci, po následném pádu vlády a odchodu z politiky se Nečas rozvedl a se svou „pravou rukou“ z úřadu se oženil.

Žalobci v dokumentech spojených s vyšetřováním, ve kterém například nasadili rozsáhlé odposlechy, uváděli jména exnáměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka, lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga nebo vlivného politika ODS Tomáše Hrdličky. Zazněla podezření z ovlivňování zakázek, zneužití pravomoci i sabotáže.

Stojím si za tím, co jsme udělali
Robert Šlachta, exšéf ÚOOZ

Veřejnost se podrobnosti o zásahu dozvěděla den po zatýkání a domovních prohlídkách na tiskové konferenci Roberta Šlachty, tehdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ), kteří na spis dodnes dohlížejí.

Manželé Nečasovi s médii příliš nekomunikují, výjimkou byla kniha rozhovorů Nečasové a loňský příspěvek v pořadu České televize Reportéři. Sdílný není po letech ani šéf VSZ Olomouc Ivo Ištvan.

„Všechna řízení se nacházejí ve stadiu před soudem. Žádnou novou informaci pro vás nemám,“ sdělil bez dalšího komentáře.

Jako pojítko mezi případy

Šlachta, který po rozkolu s policií kvůli reorganizaci odešel později na Celní správu, nemá podle svých slov s případem již nic společného.

„Je to v rukou státního zastupitelství, ale stojím si za tím, co jsme udělali, stojím za svými tehdejšími lidmi,“ řekl.

Kromě Grygárka a Rittiga nikoho dalšího z této prvotní části prověřovaných lidí žalobci nakonec neobvinili.

Na Janu Nagyovou tehdy přišli přes záznamy z policejních štěnic. V minulosti vysoce postavená státní úřednice byla podle kriminalistů nejen díky úzkému kontaktu s premiérem pojítkem mezi řadou případů.

Soudy v současnosti řeší v různých fázích tři případy týkající se Nečasové. V údajném zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování někdejší premiérovy manželky Radky a pracovníků Úřadu vlády dostala Nečasová podmínku, stejně jako další spoluobžalovaní bývalí důstojníci VZ Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek. Rozsudek není pravomocný, bude ho projednávat odvolací soud.

Nečasová čelí obvinění také z krácení daně, podle kriminalistů nepřiznala luxusní dary, které dostávala jako šéfka kabinetu premiéra, například kabelky.

Nejvyšší soud vyřadil poslance

Soud Nečasové udělil také podmínku v případu podezření z vyzrazení utajené zprávy Bezpečnostní informační služby, podobné tresty dostali také Rittig a právník David Michal, odvolací soud ale vrátil spis k novému projednání.

Nečasová musí chodit k soudu ještě v případu obžaloby z podplácení tří bývalých poslanců ODS funkcemi ve firmách se státním podílem. V této větvi kauzy je obžalován rovněž Nečas a bývalý náměstek ministerstva zemědělství Roman Boček.

Naopak u exposlanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře, kteří původně po zadržení skončili stejně jako Nagyová ve vazbě, rozhodl Nejvyšší soud o tom, že se jich trestní stíhání netýká kvůli poslanecké materiální imunitě.

Trojice bývalých zákonodárců nakonec vysoudila po státu odškodné za nezákonné trestní stíhání v řádu stovek tisíc korun.

Státní zastupitelství také poslalo letos soudu obžalobu na Grygárka, a to za zneužití pravomoci, protože prý ze známosti neumožnil prověřování Janouškových financí. Případ má nyní na stole Nejvyšší soud, aby rozhodl, který soud má kauzu řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám