Hlavní obsah

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k policii

– Praha
Novinky, zpe

Poslanci si ve středu večer 123 hlasy zvolili členy vyšetřovací komise k situaci v policii. Komise má sedm členů - z každého poslaneckého klubu jednoho. Předseda se bude vybírat v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček a ministr vnitra Milan Chovanec.

Článek

Za ČSSD bude v komisi Richard Dolejš, z hnutí ANO Bohuslav Chalupa, za lidovce Jan Bartošek. Z opoziční ODS Pavel Blažek, který by se mohl stát předsedou. Za TOP 09 bude v komisi Daniel Korte, za komunisty Zdeněk Ondráček a za hnutí Úsvit Martin Lank.

Komise by měla vyšetřit okolnosti ohledně situace v policii, které poslední týdny rozdmýchávají spory ve vládní koalici. Zabývat se bude postupem policejního prezidia, policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a také olomouckým vrchním státním zastupitelstvím.

Výsledky by měla Sněmovně předložit do konce října.

Spory trvají už několik týdnů

Kauza začala před několika týdny, když policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že se chystá reorganizace policie, v rámci které se spojí dva elitní útvary - protimafiánský a protikorupční.

S tím nesouhlasí především hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, které se kvůli tomu dohaduje se sociální demokracií. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) totiž i přes výtky babišovců reorganizaci podepsal. Kvůli reformě rezignoval dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Reklama

Výběr článků

Načítám