Hlavní obsah

Pozvolný rozjezd a pak vřava. V Praze začalo hokejové šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pozvolný rozjezd a hned vzápětí pořádná vřava. Zahájení světového turnaje v hokeji zápasem mezi Švýcary a Nory v Praze bylo pověstným klidem před bouří. Atmosféra začala houstnout s tím, jak se blížil zápas domácího týmu s Finy. Zatímco nálada ve fanzónách byla skvělá, policie už zaznamenala první podvody se vstupenkami.

Fanoušci v PrazeVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Fanzóna před hokejovou halou ve Vysočanech se plnila už od odpoledních hodin. Ve více než pětadvacetistupňovém teple přicházely tisíce příznivců zimního sportu. V davu se to hemžilo samými Červenky, Gudasy, Pastrňáky a tu a tam se ještě objevil i Dopita a také dresy s nápisem Jágr. „Nostalgie, ale pořád borec hraje, ne?“ poznamenal nositel dresu a mířil do haly.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Začal hokej a v Praze se to hemží Jágry a Červenky

Dostal do zubů

Od stanice metra i z dalších směrů přicházely skupiny fanoušků, na všechny dohlížela policie a desítky pořadatelů. „S tím batohem do haly nemůžete, tamhle v rohu si ho můžete odložit,“ ukazoval jeden z pořadatelů na improvizovanou úschovnu zavazadel.

Jeho kolegu už museli ošetřit zdejší zdravotníci. „Nějaký fanoušek se rozčílil, že ho nechtěl pustit s batohem dovnitř, a dal mu do zubů. Zuby naštěstí vydržely, měl jen trochu rozseknutý ret,“ řekla Novinkám a Právu Alžběta Černá z Českého červeného kříže.

Policie eviduje desítky případů falešných vstupenek na mistrovství

Domácí

„Je nás tady dvanáct plus záchranka,“ dodávala její kolegyně Žaneta Maudrová. Kromě drobného zranění ochranky už vybíhali také k metru. „Pán tam spadl na eskalátorech,“ vysvětlila příčinu Maudrová. „Zatím je tu klid, ale večer to bude určitě větší zápřah a bude to houstnout zápas od zápasu, až se bude blížit finále,“ obávala se zdravotnice Alžběta Černá.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Příznivci hokeje se hromadí u pražské arény

Mezitím se před vstupy do arény tvořily fronty, další štrúdl lidí směřoval do fanzóny, kam je vstup zdarma a pravidla pro nošení batůžků nejsou tak přísná. Tam to vyřeší kontrola u vstupu.

Uvnitř v prostranství mezi stánky se hromadili lidé na lavičkách před plátnem, kde se promítají utkání. „Bude to pořádný kotel, to se mají Finové na co těšit, ale hlavně aby to dopadlo i na ledě,“ doufal před zápasem Česka se seveřany jeden z fanoušků Jan Ondra.

„Hej, ogaři, to sa vraca?“ ptal se další fanoušek, který už vyprázdnil kelímek s pivem a tápal, co s prázdnou nádobkou. Sotva vrátila skupinka kelímky, vydala se před velké plátno fandit. „Na rozjezd máme teď Švýcary, pak to teprve začne,“ těšil se Honza.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Dav fanoušků u O2 arény

S ledním hokejem jsou spojené všechny možné aktivity připravené ve fanzóně. Střely hokejkou na bránu, malý stolní hokej, stolky v restauraci mají místo nohou hokejky a místo ubrusu kresbu se středovým kruhem pro vhazování buly.

„Jo, hokejem to tady žije. Bude to velký svátek a užíváme si to. Pivo za stovku, no, nevadí, nedáme jich tolik jako u nás v hospodě,“ smál se Jindřich Balázs, který dorazil z Liberecka.

První podvody se vstupenkami

Hned během prvního dne mistrovství světa v hokeji se objevily falešné vstupenky. „Během prvního dne jsme v Praze zaznamenali asi 200 případů falešných nebo několikrát přeprodaných lístků. Způsobenou škodu odhadujeme na asi 400 tisíc korun,“ uvedli pražští policisté na síti X.

Situaci řeší specialisté na kyberkriminalitu, kteří se snaží odhalit výrobce falešných vstupenek. Policie v této souvislosti doporučila, aby si lidé nakupovali lístky výhradně na oficiálních serverech mistrovství. Jinak mohou velmi snadno naletět podvodníkům.

Vypukla euforie

Až do posledních vteřin zápasu panovalo obrovské napětí v nabité hale, kde bylo přes 17 tisíc fanoušků, i mezi stovkami dalších ve fanzóně před stadionem. Po samostatných nájezdech vypuklo nadšení a euforie. „Če-ši!!!,“ skandoval dav.

„Líp to dopadnout nemohlo. Užili jsme si to i s prodloužením a penaltami. Turnaj začal takovým malým finále,“ komentoval to jeden z fanoušků Martin Holý.

Oslavy prvního vítězství a pak rychlý přesun do metraVideo: Radek Plavecký, Novinky

Metro spolklo tisíce lidí za pár minut

Po zápasu se vyhrnuly davy z areálu arény a drtivá většina směřovala k metru. Masa lidí se kupodivu pořád sunula do podzemí, které pohlcovalo další a další tisíce cestujících.

„Ještě jeden! Ještě jeden!“ využili hokejovou výzvu volající po gólu i ke skandování v metru fanoušci, když odjela jedna souprava metra a dav se dožadoval dalšího vlaku. Během několika minut se podařilo odbavit největší nával a okolí arény se rychle vyprázdnilo a utichalo před dalšími zápasy.

Redakce Sport.cz po celou dobu mistrovství světa v hokeji přináší veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

PŘEHLEDNĚ: Mistrovství světa v hokeji. Termíny, fanzóny a doprava

Sport

Výběr článků

Načítám