Hlavní obsah

Vlasta Parkanová

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Vlasta Parkanová je právnička a dlouholetá česká politička. Za dvě desetiletí, co byla poslankyní, prošla mnoha funkcemi a také více politickými stranami, než je obvyklé. Byla ministryní spravedlnosti, obrany a místopředsedkyní Sněmovny. Je obviněnou v kauze nákupu údajně předražených armádních letounů CASA.

Parkanová se narodila 21. listopadu 1951 v Praze. Její život je ale spojen s jižními Čechami. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, absolvovala v roce 1975. V roce 1988 získala titul JUDr.

Po škole pracovala jako podniková právnička ve Státním plemenářském podniku v Plané nad Lužnicí.

V roce 1989 spoluzakládala v Táboře Občanské fórum a byla kooptována jako poslankyně do Federálního shromáždění. Ve Sněmovně s menší přestávkou v letech 1996 až 1997 pracovala do roku 2013.

Parkanová byla od roku 1990 členkou Občanské demokratické aliance (ODA), strany malé, často rozhádané, nicméně také vládní. V lednu 1997 byla za ODA navržena do funkce ministryně spravedlnosti v kabinetu Václava Klause. Nahradila Jana Kalvodu, který odešel po skandálu se svým titulem JUDr. V kabinetu zůstala zhruba rok do jeho pádu, ihned si ji ale jako ministryni spravedlnosti vybral Josef Tošovský do své úřednické vlády.

V únoru 1998 odešla z ODA. Strana se zmítala ve sporech dvou křídel, odstartovaly je nejasnosti ohledně sponzorů. S Parkanovou odešlo mnoho klíčových lidí strany a partaj zmizela z politické scény.

Parkanová před předčasnými volbami v roce 1998 dávala najevo, že by v politice ráda zůstala. V dubnu se dostala jako nestraník na středočeskou kandidátku KDU-ČSL. Byla na těžko volitelném místě, přesto se jí podařilo prosadit se. Byla tou dobou čtvrtým nejoblíbenějším politikem v zemi.

Do strany vstoupit odmítla, udělala to až v roce 2001. V roce 2006 po odchodu Miroslava Kalouska z čela lidovců kandidovala na předsedkyni, křeslo ale nakonec získala nová vsetínská hvězda Jiří Čunek.

Za KDU-ČSL se dostala do druhé vlády Mirka Topolánka jako ministryně obrany. V kabinetu vydržela po celou dobu jeho fungování až do jmenování úřednického kabinetu v květnu 2009.

Parkanová ve funkci odmítala nákup obrněných transportérů Pandur. Podle ní šlo o megalomanský projekt, který země nepotřebuje. Vláda ale nákup prosazovala. Premiér Mirek Topolánek proto nechal o obchodu vyjednávat pozdějšího šéfa resortu Martina Bartáka.

Nákup transportérů od firmy Steyr schválila už předchozí vláda Jiřího Paroubka. Smlouva ale nebyla pro ČR výhodná, Styer neplnil závazky, stroje neprošly zkouškami a nebyly dodány v termínu. Kabinet smlouvu zrušil a dojednávala se znovu.

Ministryně se ve funkci proslavila také jako zpěvačka. Během jejího působení se s USA vyjednávalo o umístění radaru v Brdech, Parkanová byla jeho horlivou zastánkyní. K příležitosti návštěvy amerického prezidenta George W. Bushe dokonce s Janem Vyčítalem nazpívala song Dobrý den, prapore hvězd a pruhů na hudbu písně Dobrý den, majore Gagarine.

Politička patřila k jednomu z největších kritiků Jiřího Čunka a jeho aféry. Když se v roce 2009 strana rozhodla odejít do opozice a nedat podporu úřednickému kabinetu Jana Fischera, KDU-ČSL se rozpadla a Parkanová následovala Miroslava Kalouska do nově vytvořené TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek

Za stranu se dostala opět do Sněmovny a po dohodě vznikající koalice byla vedením své strany navržena na post místopředsedkyně dolní komory a také do něj zvolena.

Jako černá kaňka dopadla v roce 2012 na dosud poměrně úspěšnou kariéru Parkanové aféra s letouny CASA, kvůli níž rezignovala na funkci místopředsedkyně Sněmovny. Policie ji obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Důvodem má být to, že si jako ministryně obrany nevyžádala při nákupu letounů v roce 2009 znalecký posudek na cenu, čímž měla státu vzniknout škoda více než 818 miliónů korun. Sněmovna se 11. července 2012 rozhodla Parkanovou vydat.

Obvodní soud pro Prahu 6 vrátil obžalobu zpět státnímu zástupci k došetření. Nový soud ohledně nákupu letounů začal na jaře 2017. Ten byl odročen na srpen téhož roku a hlavní líčení pokračovalo i v prosinci 2017. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Rodina

Parkanová je vdaná, manžel Zdeněk je inženýr-kybernetik. Mají dospělou dceru Adélu.

Parkanová je poměrně známá svou zálibou ve zpěvu. Zpívala v dechové skupině, má ale ráda především šansony a jazz, v roce 2000 dokonce vydala album swingových hitů, které nazpívala.

Články k tématu

Soud Parkanové další odškodnění nepřiznal

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodnění za nezákonné dlouholeté...

Kauza CASA: Parkanovou soud zprostil obžaloby

V souvislosti s údajně nevýhodným nákupem letounů CASA zprostil v pátek Obvodní soud pro Prahu 6 bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) a jejího...

Kauza Tatra: Tajná služba korupci nezjistila

V souvislosti s nákupem vozů Tatra pro českou armádu, kvůli kterému jsou obžalováni z korupce někdejší ministr obrany Martin Barták a vlivný zbrojař Michal...

Mám důkazy proti Lessymu, tvrdí Kalousek

Miroslav Kalousek coby hlavní aktér sporu o údajném ovlivňování policie tvrdí, že má dokumenty, které usvědčují policejního prezidenta Petra Lessyho, že při...

Svědka v kauze CASA měl uplácet Omnipol

Události kolem kauzy CASA nabraly nový směr. Ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve čtvrtek na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti...

Vydání Parkanové podpoří i LIDEM

Pro vydání poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) budou ve Sněmovně hlasovat i poslanci LIDEM. Její vydání v úterý doporučil i mandátový a imunitní výbor....

Výbor odložil hlasování o Parkanové

Sněmovní mandátový a imunitní výbor odložil hlasování o vydání místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) na své příští jednání. Sejít by se měl výbor...

Poslanci svedou boj s policií kvůli Parkanové

Zákopová válka mezi šéfem policejního protikorupčního útvaru Tomášem Martincem a poslanci z mandátového a imunitního výboru o tom, kdo vynáší informace,...