Hlavní obsah

Výbor zřejmě doporučí vydat Parkanovou, opozice v něm má navrch

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor, který ve středu začne rozhodovat o vydání místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání, nejspíš ve finále dolní komoře doporučí vyhovět policejní žádosti. Ve výboru totiž získala navrch opozice soc. dem., komunistů a véčkařů. A tyto strany už ohlásily, že jejich členové budou hlasovat pro vydání.

Článek

Shodně argumentují tím, že pouze soud může prokázat vinu či nevinu Parkanové. V patnáctičlenném výboru má opozice osm členů.

Většinu získala opozice ve chvíli, kdy od véčkařů odešla skupina poslanců kolem Karolíny Peake, přičemž ve výboru zůstali dva véčkaři.

Možné doporučení výboru sice není pro Sněmovnu závazné, nicméně pro koaliční poslance může znamenat těžké rozhodování. Mnozí totiž dosud dávali najevo, že se jím budou řídit. Nyní ale připouštějí, že dva právní rozbory ve prospěch Parkanové začínají jejich názor nahlodávat.

Peake: Kauza se liší od jiných případů

To připustila v úterý např. místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). Právě kvůli pochybnostem si nechala vypracovat stanovisko místopředsedy Legislativní rady vlády. To – stejně jako pondělní stanovisko šéfa Ústavu státu a práva – tvrdí, že Parkanová při koupi letadel CASA nemusela zadávat posudek na cenu obvyklou. Právě kvůli tomu ji chce policie stíhat.

„Vidím tu kauzu trochu jinak, než byly kauzy předešlé, kdy jsem se vždy pro vydání klonila,“ uvedla Peake. „Vycházím pouze z veřejných zdrojů, co se týká obsahu spisu, nemám k němu přístup, takže budu čekat na stanovisko imunitního výboru,“ dodala.

Koalice nebude poslance vázat k hlasování

Zavazovat k jednotnému hlasování nechce své členy ODS. Jak řekl Právu šéf klubu Zbyněk Stanjura, bude na každém jednotlivci, jak se rozhodne.

Místopředseda klubu a člen mandátového výboru Jan Vidím podotkl, že posudky mohou rozhodování poslanců ODS významně ovlivnit. „Ve chvíli, kdy analýza říká, že posudek být nemusel, tak je na pováženou, z čeho vychází právní názor policistů,“ řekl Právu.

Radit, jak má kdo hlasovat, nechce svým členům ani TOP 09. „Klub bude hlasovat dle svého svědomí. Sám za sebe mohu říct, že budu hlasovat podle doporučení imunitního výboru,“ řekl včera Právu šéf klubu Petr Gazdík. Podle něj je výbor od toho, aby posoudil, zda policejní stíhání nemá politický podtext. Ten ale v kauze vidí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který opakovaně obvinil policii ze zvůle.

John: Jde o Kalouska

A právě za jeho výroky se do Kalouska v úterý pustili véčkaři. „V kauze CASA nejde o Vlastu Parkanovou, ale jde o Miroslava Kalouska. Tím, kdo rozhodoval, nebyla pouze Vlasta Parkanová,“ prohlásil předseda Radek John.

„Jednání ze strany ministra Kalouska je pouhým zastíracím manévrem, který má odvést pozornost od zásadních věcí k marginálním detailům, tedy zcela přehlušit samotnou podstatu problému – naprosto neuvěřitelnou předraženost nákupu – s cílem zamést tak pod koberec samotnou předraženou zakázku a okrást stát a daňové poplatníky o téměř tři čtvrtě miliardy korun,“ prohlásil John.

Kalouska nechala jeho slova v klidu. „Výkřiky čtvrté cenové skupiny nekomentuji,“ řekl na tiskové konferenci vlády. K zametání pod koberec uvedl, že to je jedna strana mince. Tou druhou je podle něj účelově vymyšlené stíhání.

„Obojí je špatně, protože dohromady se to jmenuje možnost účelové manipulace vyšetřování. Proti obojímu budu bojovat s veškerou vehemencí, které jsem schopen,“ prohlásil Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám