Hlavní obsah

Sněmovnu po rezignaci Parkanové vedou jen dva lidé, nejméně v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vedení Sněmovny zůstali po středeční rezignaci Vlasty Parkanové jen dva lidé. Její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD). Je to nejméně v historii dolní komory parlamentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dnes už bývalé místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09)

Článek

Hned po ustavení mělo vedení Sněmovny členy čtyři. Kromě Němcové, Zaorálka a Parkanové v něm figurovala ještě nezkušená Kateřina Klasnová.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Ta ale rezignovala v dubnu, když se její strana, Věci veřejné, rozdělila a část odešla do nově založeného subjektu LIDEM. VV, v nichž zůstala, už poté nebyly vládní stranou.

Ve středu pak na funkci rezignovala Vlasta Parkanová. Učinila tak ihned poté, co ji Sněmovna vydala ke stíhání.

Místopředsedové Sněmovny zastupují předsedu.V dohodnutém pořadí například řídí schůzi Sněmovny - vyvolávají řečníky, informují, o čem se právě hlasuje a jak hlasování dopadlo.

Sněmovna se v minulosti potýkala spíše s tím, že v jejím vedení bylo spíše více lidí. Chvíli po volbách v roce 2002 jich bylo dokonce sedm. Kromě předsedy Lubomíra Zaorálka tehdy zasedání komory řídili i Vojtěch Filip (KSČM), Jan Kasal (KDU-ČSL), Jitka Kupčová (ČSSD), Ivan Langer (ODS), Hana Marvanová (US-DEU) a právě Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám