Hlavní obsah

Kalousek: Casy ocenila „emérikn“ firma v čele s estébákem. Ten žalobu nechystá

Novinky, val
Aktualizováno

Společnost American Appraisal, která zpracovala posudek na cenu letounů CASA, zareagovala na středeční kritiku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten při hlasování o vydání své stranické kolegyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání zpochybnil důvěryhodnost firmy, a dokonce ji vyzval, aby ho za drsné výroky žalovala. Společnost žalobu zatím nepodá.

Miroslav Kalousek kritizuje firmu American AppraisalVideo: Novinky

 
Článek

Kalousek na středečním jednání Sněmovny nešetřil drsnými výroky na adresu American Appraisal. Označil ji za obskurní a s téměř hereckým nasazením zdůraznil s přehnaným americkým přízvukem, že firma je sice "emérikn", avšak v jejím čele stojí "čistokrevný československý estébák“.

Kalousek stejně jako někdejší ministryně obrany Parkanová posudek firmy American Appraisal zpochybňuje. Nemohl být podle něj zpracován na základě skutečné konfigurace letounů, neboť ta je tajná. Přitom právě ocenění od této firmy naznačilo, že Česká republika nakoupila stroje o stovky miliónů korun dráž. Policie proto Parkanovou podezřívá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, když si při nákupu letounů coby ministryně obrany nevyžádala znalecký posudek na cenu. Státu tak měla vzniknout škoda 658 miliónů korun.

Žalobu zatím nepodáme, tvrdí šéf firmy

Kalousek ve středu společnost dokonce přímo vyzval, aby ho za jeho slova žalovala. "Říkám to na zvukový záznam s plnou odpovědností a velmi bych si přál, aby mě tahle obskurní firma žalovala," řekl Kalousek.

American Appraisal se k tomu však zatím nemá. Vydala pouze prohlášení, v kterém stojí: "V poslední době byla učiněna některá veřejná prohlášení napadající American Appraisal a její dobré jméno. Věříme, že tato prohlášení nemají reálný základ, pramení z neinformovanosti a jsou zcela nepatřičná," reagovala na kritiku firma. Dodala, že posudek zpracovali zkušení odborníci na oceňování v souladu s rámcem tohoto úkolu a standardy profese.

Ředitel společnosti Jiří Krch, kterého Kalousek zkritizoval, však nechtěl o případné žalobě spekulovat. "Nemáme v tomto zatím vyhraněný postoj, neřešíme to," řekl Krch Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám