Hlavní obsah

Dodavatel letounů CASA nebyl jediným, kdo chtěl odebrat L-159

Praha

Italská společnost Alenia měla před několika lety zájem odebrat bitevníky L-159 Alca. Česku za to nabízela stroje Spartan, které kvůli lepším technickým parametrům upřednostňoval před letouny CASA i generální štáb. Informovala o tom v pondělí večer Česká televize (ČT).

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca

Článek

Ministerstvo obrany ale nakonec bez výběrového řízení uzavřelo dohodu se španělským konsorciem EADS o nákupu letounů CASA.

Hlavní argument tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) zněl, že EADS je jedinou společností, která je ochotná české bitevníky L-159 odebrat. ČT má ale k dispozici dokument, který toto tvrzení popírá. Dopis s nabídkou od společnosti Alenia byl 30. dubna 2008 zaslán Topolánkovi i tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové.

"Mohu vám potvrdit, že jsme nabídku učinili, ale nikdo z české vlády ani ministerstva obrany na ni nereagoval," řekl ČT zástupce firmy Alenia.

Parkanová a Topolánek se odmítli vyjádřit. Podle ministra financí Miroslava Kalouska nebyla italská nabídka závazná, a nebere ji proto vážně. "To si prověřte, jestli to nejsou jenom drby," řekl České televizi.

Obrana nakonec podepsala smlouvu na dodávku španělských transportních letadel CASA za 3,6 miliardy korun. Alenia dohodu kritizovala. Kvůli údajnému předražení zakázky nyní policie Parkanovou stíhá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám