Hlavní obsah

Černochová se omluvila Parkanové za „hanebné“ stíhání

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se omluvila za deset let trvající trestní stíhání své předchůdkyni Vlastě Parkanové. Exministryni dopis potěšil a je pro ni prý velmi cenný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Parkanová u Městského soudu v Praze

Článek

Deset let trvající kauza nákupu armádních letounů CASA definitivně skončila začátkem ledna, když se nejvyšší státní zástupce Igor Stříž rozhodl nepodat odvolání.

Parkanové jakožto tehdejší ministryni obrany i jejímu podřízenému Jiřímu Staňkovi obžaloba kladla za vinu, že nákupem způsobili státu škodu 818 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Soudy ale konstatovaly, že se ničeho nedopustili, žádná škoda nevznikla a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby obchod proběhl v souladu se zákonem.

Ve světle těchto událostí se Novinky ve středu zeptaly nové šéfky resortu obrany Černochové, zda nezvažuje určitou formu omluvy, přestože s kauzou není nijak spojena. Odpovědí bylo, že již dopis připravila, ve čtvrtek pak byl Parkanové doručen.

Stíhání Parkanové v kauze letounů CASA definitivně skončilo

Krimi

„Uměle vytvořená kauza, hanebný postup orgánů”

„S potěšením jsem přijala zprávu o osvobozujícím rozsudku Městského soudu v Praze. Tuto kauzu jsem vždy považovala a považuji za uměle vytvořenou a postup vyšetřovacích orgánů za hanebný. Za tristní a nepřijatelné považuji také fakt, že soudní spor trval deset let, což je v životě člověka příliš dlouhé období na to, aby ustál nátlak, stres, medializaci, ale i finanční a materiální náklady,“ stojí v dopise, který Černochová ve čtvrtek nechala Parkanové doručit společně s kyticí květin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

„Ráda bych vám vyjádřila svou solidaritu. Jsem nyní ve stejné pozici, která právě vám přinesla tato léta útrap. Uvědomuji si tíhu a odpovědnost tohoto úřadu, jeho úskalí a nástrahy. O to víc s vámi soucítím. Pokud jste ani přes osobní neblahou zkušenost nezanevřela na resort obrany, bude mi ctí se příležitostně setkat,“ zakončila omluvný dopis nová ministryně obrany.

Parkanovou dopis potěšil

Parkanová dopis ve čtvrtek v podvečer zveřejnila na svém facebookovém profilu.

„Přišel mi dopis... moc potěšil,“ uvedla k tomu exministryně. V komentářích poté napsala, že „z takovýchto střípků se dá znovu poskládat to, co je ve mně rozbito”.

Pro Novinky pak uvedla: „Je to pro mě velmi cenný dopis. Vím přesně, do jaké odpovědnosti paní ministryně vstoupila. Vím, že jen pro ministerský plat, bez lásky k zemi, se to dělat nedá a nemá. Ministerstvo obrany pro mě nepřestalo být srdeční záležitost, bez ohledu na to, co se stalo.”

Po pravomocném skončení sporu se bude domáhat odškodného a omluvy od státu. Omluva Černochové je osobním gestem nové šéfky obranného resortu a vyjádřením soucitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám