Hlavní obsah

Poslanci svedou boj s policií kvůli Parkanové

Právo, ada, nig

Zákopová válka mezi šéfem policejního protikorupčního útvaru Tomášem Martincem a poslanci z mandátového a imunitního výboru o tom, kdo vynáší informace, nejspíš neutichá. Může se přitom dotknout i projednávání policejní žádosti o vydání místopředsedkyně komory Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli nákupu armádních letadel Casa.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová

Článek

Výbor začal o této žádosti jednat ve středu ráno. Zatím by měl řešit spíše formální záležitosti. Je už však jisté, že poslanci budou chtít na jednání vidět policejní spis. Není ale povinností policie spis výboru dávat k dispozici.

To naznačil v nedávném dopise poslancům i Martinec, který je obvinil, že politizují práci jeho lidí, a připomněl, že půjčování spisu je nad rámec jeho povinností.

„Je to demonstrace síly, počínaje Rathem, pokračuje to opičárnami, se kterými se nemůžeme smířit,“ řekl v úterý Právu člen výboru Marek Benda (ODS) a bez upřesnění dodal: „Tváří se, že to chtějí zesložitit, a s tím já hrubě nesouhlasím.“

Podle Bendy poslanci určitě budou chtít spis vidět. Pokud by jim to policie neumožnila, pak si prý vykoleduje jediné: že řešení v případě Parkanové nebude pozitivní a začne otevřená válka.

Šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale Právu řekl: „Nemám ze strany policie žádné signály o tom, že by chtěla omezit přístup členů mandátového a imunitního výboru k informacím obsaženým ve spisu, ale jak technicky bude celá věc provedena, je na policii.“ Návrh na možnost nahlížet do spisu pokládá za rozumný proto, aby nebyly žádné pochybnosti o pozadí kauzy.

Parkanovou nepozvali

Výbor ve středu ale ještě nebude rozhodovat o tom, zda doporučí Sněmovně Parkanovou vydat, či nikoli. Prozatím stanoví zpravodaje a rozhodne o žádosti policie týkající se spisu.

Parkanová na jednání výboru pozvána nebyla. Účastní se ho až v červenci, kdy si poslanci vyslechnou její verzi, a teprve poté budou o žádosti policie hlasovat.

Stanovisko imunitního výboru není pro Sněmovnu závazné, je pouze doporučující s ohledem na znalost spisu, k němuž jiní poslanci, stejně jako Parkanová, nemají přístup. Poslankyně má právo se seznámit jen s policejní žádostí o její vydání, a to proto, aby se mohla na výboru hájit.

Reklama

Výběr článků

Načítám