Hlavní obsah

Vydejte Parkanovou, protože létá na Petrovy kameny, glosoval Kalousek žádost policie

– Praha • Aktualizováno

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se znovu postavil na stranu své partajní kolegyně Vlasty Parkanové. Žádost policie o její vydání k trestnímu stíhání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA označil za policejní zvůli. Řekl také, že odůvodnění chybějícím nezávislým posudkem na nákup letounů CASA se dá přirovnat k obvinění z čarodějnictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Tvrzení 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože nesplnila zákonnou povinnost', která neexistuje, je asi stejné jako 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože létá na Petrovy kameny'," řekl novinářům ministr financí.

Policie podezřívá Parkanovou z toho, že coby ministryně obrany neopatřila návrh na nákup letounů CASA znaleckým posudkem na cenu. Měla tak stát připravit o 658 miliónů korun.

Kalousek zopakoval svůj argument, že armáda stejně jako ministerstvo vnitra a zpravodajské služby mají vlastní odborné kapacity na posouzení zakázek, mimo jiné kvůli citlivým údajům nezávislé analýzy vypracovávat nedávají. Pokud by tedy byla Parkanová obviněna, museli by být obviněni i ostatní ministři obrany a šéfové služeb.

Podle Kalouska je nyní hlavně třeba zajistit stanovisko nezávislých právníků. Doporučení, jak dál postupovat, očekává od sněmovního a mandátového výboru Sněmovny, který se bude žádostí zabývat ve středu.

Podobný termín jako Kalousek použil už ve středu jeho bývalý vládní kolega Mirek Topolánek. "Bojím se, aby to nebyl další z případů 'honu na čarodějnice'. Mne nikdo v této souvislosti neoslovil,“ uvedl expremiér ve vyjádření pro Novinky. [celá zpráva]

Šlo o to udat bitevníky, tvrdí Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek při sněmovních interpelacích řekl, že kvůli kauze Parkanové na demisi nepomýšlí.

Poznamenal, že hlavním smyslem návrhu byla snaha vyměnit nepotřebné bitevníky L-159 za transportní letouny, které armáda potřebovala. Vláda tehdy podle Nečase vycházela z toho, že pokud by Španělsko používalo bitevníky k výcviku, znamenalo by to dobré tržní reference. Zakázku zkoumal antimonopolní úřad, neshledal porušení zákona, podotkl Nečas. O cenových limitech podle něho "jednáno bylo" a jsou součástí usnesení vlády. Vychází ze znalostí odborných pracovišť, především ministerstva obrany, dodal.

Ať odejde z vedení Sněmovny, žádá ČSSD

ČSSD ve čtvrtek vyzvala ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky Parkanovou, aby  rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny.

Pokud by soud prokázal její provinění v případu nákupu letounů CASA, mělo by odpovědnost vyvodit i šest členů tehdejší vlády, kteří zasedají v nynějším kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám