Hlavní obsah

Kalousek: Podezřelý je postup vyšetřovatele, ne Parkanové

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v neděli opět ostře zkritizoval práci policie v případu bývalé ministryně obrany a místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové. Kategoricky odmítl, že by Parkanová měla zvážit odchod z funkce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Kdybychom připustili, že to, z čeho je obviněna, je trestný čin, tak podporujeme hlavního podezřelého. A to je vyšetřovatel, který má takový právní názor,“ prohlásil pro Právo. Vzápětí svá slova vysvětlil.

„Ministerstvo financí, jako garant zákona o cenách, má po dlouhé roky názor, že na tento typ zakázek nejenže neexistuje zákonná povinnost zadat znalecký posudek na cenu obvyklou, ale u tohoto typu materiálu to vůbec nelze. Je to dlouhodobé právní stanovisko, podle kterého zcela standardně léta postupují ministři vnitra, obrany i spravedlnosti.“ Parkanová tudíž podle jeho slov neudělala nic výjimečného.

„Naopak nestandardní je postup policisty, který má zcela ojedinělý právní názor a který se v jednom jediném případě rozhodl stíhat jednu osobu ze stovek dalších, které by tedy také šlo obvinit. A já se ptám, kdo je víc podezřelý? Ministryně, která konala v souladu s praxí, nebo policista, co přichází se zcela ojedinělým právním názorem?“ položil otázku Kalousek, který už minulý týden mluvil o „policejní zvůli“.

Kalousek reagoval na slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který v televizi Prima Parkanovou nepřímo vyzval, aby zvážila odstoupení ze sněmovní funkce.

Parkanovou hájí i Schwarzenberg

„Kdyby se stalo něco takového mně, tak bych to určitě udělal. Velmi vážně bych zvažoval vypuštění svého mandátu,“ odpověděl Heger na otázku moderátora, jestli by měla Parkanová opustit parlamentní funkci. Vzápětí však řekl, že ještě neví, jak bude hlasovat v otázce jejího případného vydání policii.

Jak Právo informovalo už v sobotu, stanovisko, že cenu vojenského materiálu nelze určit znaleckým posudkem, zastával v roce 2006 i tehdejší ministr financí a dnešní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v dopise ministru obrany Karlu Kühnlovi.

Parkanovou, která vinu odmítá a podle svých slov na tom po vypuknutí aféry není zdravotně dobře, bránil i šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Kdyby se kvůli každému obvinění měla složit parlamentní funkce, pak by osud každého ústavního činitele mohl ovlivnit kterýkoliv policejní komisař,“ vyjádřil se pro Právo.

Minulý týden se do policie pustil premiér a šéf ODS Petr Nečas, že o obsazení vlády nebude rozhodovat „parta policejních podplukovníků anebo plukovníků“.

Minulý týden se do policie pustil premiér a šéf ODS Petr Nečas, že o obsazení vlády nebude rozhodovat „parta policejních podplukovníků anebo plukovníků“. Stejně jako Kalousek i Schwarzenberg připomněl šest let starý Sobotkův dopis.

„Poté, co se objevil ten dopis, jsem spíš toho názoru, že nepochybila, takže by funkci skládat neměla,“ řekl Právu.

Opatrnější je předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Ten stále čeká na vyjádření sněmovního imunitního výboru, jehož členové si od policie vyžádali kompletní spis a na základě informací z něj se budou rozhodovat, jestli vydání Parkanové Sněmovně doporučí, či nikoliv.

„Pokud mandátový a imunitní výbor vydání doporučí, pak by měla odstoupení z funkce místopředsedkyně Sněmovny zvážit,“ myslí si Gazdík.

Jestliže by Parkanová post opustila, zbyla by ve vedení už jen předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD). Už dřív totiž rezignovala místopředsedkyně Kateřina Klasnová (VV).

Reklama

Výběr článků

Načítám