Hlavní obsah

Soud potvrdil nevinu Parkanové a Staňka v kauze CASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odvolací soud ve středu potvrdil osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka v kauze údajně nevýhodného nákupu letounů CASA. Podle soudu nevznikla žádná škoda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová na archivním snímku

Článek

„V žádném směru nebylo zjištěno, že by České republice v souvislosti s obchodem s letadly a s nákupem transportního letounu CASA vznikla nějaká škoda,” konstatovala předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Petra Benešová.

Žalobce původně vinil exministryni a bývalého ředitele sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany z porušování povinností při správě cizího majetku. Údajná škoda se měla šplhat k částce 800 milionů korun.

Parkanová se Staňkem byli obviněni v roce 2012, obžaloba padla o tři roky později. O další dva roky později bylo zahájeno hlavní líčení, které pokračovalo do loňského roku.

Kauza CASA: Parkanovou soud zprostil obžaloby

Krimi

Obžaloba byla založena na posudku, který soud již dříve smetl ze stolu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Staněk u Městského soudu v Praze, který projednával kauzu nákupu armádních letounů CASA.

O nákupu armádních strojů rozhodla vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS) v roce 2009, den před koncem svého fungování. Letouny nahradily dosluhující sovětské stroje Antonov AN-26.

Reklama

Výběr článků

Načítám