Hlavní obsah

Kauza Tatra: Tajná služba korupci nezjistila

Právo, Jakub Troníček

V souvislosti s nákupem vozů Tatra pro českou armádu, kvůli kterému jsou obžalováni z korupce někdejší ministr obrany Martin Barták a vlivný zbrojař Michal Smrž, vojenská tajná služba žádné úplatkářství nezjistila. U Městského soudu v Praze to v pondělí prohlásil bývalý šéf vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, jehož podřízení celou akvizici několik let monitorovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

U Městského soudu v Praze pokračovalo jednání v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra. Na snímku obžalovaní Martin Barták (vlevo) a Michal Smrž.

Článek

„Měli jsme určité pochybnosti například o ceně, ale ryzí korupce tam rozhodně nebyla. Neměli jsme informace, že by např. nějaké peněžní toky měly směřovat jinam než k dodavateli, a ani jinou korupční aktivitu jsme v této souvislosti nezaznamenali,“ řekl u soudu Krejčík.

Zároveň dodal, že podezření budila pouze nestandardní provize, kterou za zprostředkování celého obchodu od Tatry obdržel podnikatel Pavel Stošek. Právě na tuto část celého případu dlouhodobě upozorňuje Barták s tím, že jeho obvinění je od amerických představitelů vykonstruované tak, aby zakrylo jejich vlastní problematické obchody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K samotné ceně celého obchodu Krejčík řekl, že se armádní zakázky zadané bez výběrového řízení v tomto ohledu jen velmi těžko posuzují. „Byl to jen náš pohled na věc, že ta cena byla vyšší, a informovali jsme o něm ministra,“ poznamenal bývalý velitel vojenské tajné služby.

Staněk: Zkoušky se ovlivnit nedaly

Aktivity politiků včetně Bartáka v souvislosti s nákupem tatrovek pro českou armádu označil za intenzivní, ale zároveň nevybočující z běžných poměrů. „Neměli jsme informace takového rázu, že by ta aktivita byla třeba motivována osobním prospěchem,“ doplnil Krejčík.

Jakoukoliv snahu ovlivnit celý proces během pondělního výslechu přímo vyloučil tehdejší šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk, který byl členem zkušební komise posuzující dodané tatrovky. „Žádný funkcionář neměl možnost zkoušky ovlivnit a pan Barták se o to ani nepokusil,“ konstatoval Staněk. Ten je spolu s Parkanovou stíhán v kauze nákupu dopravních letadel CASA pro českou armádu.

Bartákovi klade obžaloba za vinu, že se snažil celý proces nákupu a zkoušek nových vozidel ovlivňovat a že si měl v USA tamním představitelům říct o úplatek v řádu desítek miliónů korun výměnou za to, že se zasadí o urovnání sporů s Pragou. Smrž se podle policie měl provinit tím, že se měl snažit vylákat na manažerech Tatry peníze předstíráním vlivu na klíčové lidi v české exekutivě. Oba jakoukoliv vinu striktně popírají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám