Hlavní obsah

Schwarzenberg: Parkanovou v kauze CASA považuji za nevinnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) v kauze nákupů letounů CASA pro českou armádu za nevinnou. Uvedl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Schwarzenbergovi se zdá celé vydání směšné, i když připustil, že je možné, že letouny CASA byly předražené.

V úterý má Poslanecká sněmovna hlasovat o vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Schwarzenberg uvedl, že je rozhodně pro nezávislost policie a žalobců. Podle bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminality Václava Lásky je nicméně znatelná tendence, že politici se obecně snaží více zasahovat do práce policie.

V případě údajného vyhrožování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli Schwarzenberg uvedl, že zatím není důkaz, že by se tak skutečně stalo.

Druhý host diskuze, místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), kritizoval praktiky na ministerstvu obrany. Připomněl, že v jednotlivých velkých kauzách utíkají nemalé peníze.

Podle něj měl být Kalousek odvolán hned po telefonátu vyšetřovateli, stejně jako velmi rychle skončil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Zaorálek se vrátil ještě k důvodům Pospíšilova odvolání, které považuje za nepravdivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám