Hlavní obsah

Obvinění Parkanové již nic nebrání, policie dostala písemný souhlas Sněmovny

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie již obdržela písemný souhlas Sněmovny k vydání poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09). Policie chce exministryni obrany obvinit kvůli údajně nevýhodnému nákupu letounů CASA. Uvedl to mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

„V nejbližších dnech dojde k vydání usnesení o zahájení trestního stíhání,“ sdělil Právu  Ibehej.

Poslanci Parkanovou zbavili imunity minulou středu po několikahodinové vypjaté a emotivní diskusi. Exministryně obrany pochybení při nákupu strojů CASA pro českou armádu popírá. „Odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu. Rovněž tvrdím, že v žádosti policie o mé vydání není jakýkoliv hodnověrný důkaz o tom, že letouny CASA byly předraženy a že České republice vznikla škoda,“ tvrdila minulý týden poslancům Parkanová.

Policie již v polovině června v případu zahájila stíhání bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Čelí obvinění z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, za což mu hrozí až 10 let vězení. I Staněk říká, že se cítí nevinný.

V souvislosti s obchodem za 3,5 miliardy korun oba údajně způsobili škodu ve výši 658 miliónů korun. Prokazovat to má posudek, který si policie nechala zpracovat a podle něhož se daly letouny nakoupit právě o 658 miliónů korun levněji. Parkanová nebo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) opakovaně posudek policie zpochybnili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám