Hlavní obsah

Poslanci z výboru se dostanou ke spisu Parkanové

Právo, ada, nig, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se ve středu shodl na tom, že požádá protikorupční policii o poskytnutí svazku týkající se místopředsedkyně komory Vlasty Parkanové, o jejíž vydání policie žádá kvůli nákupu armádních letadel Casa. Policie jim spis vydala na tři dny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a její místopředsedkyně Vlasta Parkanová (TOP 09)

Článek

Poslanci výboru se však rozhodli jít ještě dál. Kromě policejního spisu chtějí také zprávu NKÚ týkající se nákupu vojenské techniky. Od ministerstva obrany pak poslanci požadují dokumenty Evropské komise, která se kauzou letadel rovněž zabývala. A aby toho nebylo málo, požádá výbor ministerstvo financí a obrany o informaci, jak oba resorty postupují v případě zákona o majetku ČR. Tedy, zda vyžadují znalecký posudek s cenou obvyklou.

O závěrech více než hodinového jednání výboru informoval jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ve středu členové výboru dostali k dispozici policejní spis, jehož objem představuje zhruba dvě krabice banánů. Nahlížet do něj budou moci členové výboru ještě zítra a pozítří. Poskytnutí spisu potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle informací Práva jde o kopii, nikoliv o originál. Poslanci také byli policisty poučeni, jak se spisem zacházet.

Poslankyni na jednání nepustili

Dnešní jednání výboru přitom doprovázel nečekaný incident. Chtěla se ho účastnit poslankyně Jana Černochová (ODS), avšak členové výboru nakonec většinově hlasováním její přítomnost odmítli.

„Je to skandál,“ prohlásila Černochová s tím, že se chtěla jednání účastnit proto, že kauza Parkanové vzbuzuje jisté pochybnosti, a proto nechce být závislá na informacích médií či svých kolegů.

Sobotka však připomněl, že jednání výboru je ze zákona neveřejné, a pokud se ho chce účastnit jiný poslanec, musí o tom členové výboru hlasovat. Podle Sobotky zatím v historii nikdo z poslanců nepožádal o účast na uzavřeném jednání mandátového a imunitního výboru. „Pokud vím, případ se paní poslankyně netýká,“ řekl Sobotka novinářům na adresu Černochové. Dodal, že výbor umožňuje účast na svém jednání výhradně těm, kterých se policejní žádost o vydání týká, a také jejich advokátům.

Podle Sobotky se výbor sejde znovu příští středu, kdy by se jednání měla účastnit také Parkanová, která bude odpovídat na dotazy členů a může vysvětlit svůj postoj ke kauze.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP  09) řekl, že bude iniciovat jednání s nejvyšším státním zástupcem, aby se vyjasnil postup při podobných zakázkách. S odkazem na experty v České televizi uvedl, pokud má pravdu vyšetřovatel, který navrhl obvinění Parkanové, postavila by se tím na hlavu dosavadní praxe, kterou on i jeho předchůdci dlouhá léta posvěcovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám