Hlavní obsah

Vláda koupila letouny CASA, aniž věděla, kolik za ně Omnipol zaplatil

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) zaplatil za letadla CASA 3,5 miliardy korun společnosti Omnipol, i když pravděpodobně nevěděl, za jakou částku firma španělské dopravní stroje koupila. Konkrétní částky byly ve smlouvě mezi konsorciem EADS a Omnipolem začerněné, informovala v pondělí večer Česká televize (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letoun CASA české armády

Článek

Podle ČT firma za letadla zaplatila 98 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). Kvůli zakázce je vyšetřována tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Kriminalisté ji viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Nákup letadel CASA zprostředkoval Omnipol, který na nákup dostal miliardy od vlády. Ze smlouvy však nebylo patrné, za kolik letadla od výrobce pořídil. "Když jsem obdržel kopii té smlouvy se začerněnou částkou a ani přes tu lampičku, kde jsem se pokoušel zjistit to číslo, nebylo to vidět, tak mi to samozřejmě vadilo," řekl ČT současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

"Pokud bychom ke každé firmě přistupovali s nedůvěrou, tak bychom tady neuzavřeli žádný kontrakt," uvedl náměstek ministra obrany pro obranné akvizice Pavel Bulant. Současný ředitel sekce vyzbrojování tehdy pracoval jako šéf kanceláře prvního náměstka ministryně Parkanové Martina Bartáka.

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Parkanová v době rozhodování vlády o nákupu strojů působila jako ministryně obrany. Kriminalisté ji viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá také bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám