Hlavní obsah

Parkanová zveřejnila výslechy v kauze letadel CASA

– Praha

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) ve středu zveřejnila záznamy výpovědí všech svědků i obviněných v kauze letadel CASA. Parkanovou policie v souvislosti s nákupem letadel viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Mezi dokumenty, které Parkanová zveřejnila na svém webu (najdete ZDE), je například výslech bývalého náčelníka generálního štábu a nynějšího ministra obrany Vlastimila Picka, který na většinu otázek vyšetřovatelů odpovídá, že si na události doprovázející rozhodnutí o nákupu letounů nevzpomíná. Expremiér Petr Nečas (ODS), který byl v době rozhodnutí o letadlech ministrem práce a sociálních věcí, při výslechu například uvedl, že cena letadel byla obtížně odhadnutelná.

O nákupu letadel CASA vláda rozhodla v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu jsou vyšetřováni Parkanová a její tehdejší náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 miliónů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá i Staněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám