Hlavní obsah

Vydání Parkanové byl logický a jediný možný krok, řekl Nečas

Právo, ada, nig

Premiéra Petra Nečase (ODS) rozhodnutí Sněmovny nepřekvapilo. „Je to logický krok za situace, která vznikla. Jediný možný. Nejdůležitější je, aby vše proběhlo standardním způsobem, tzn., aby rozhodly orgány činné v trestním řízení, buď ještě státní zastupitelství, nebo nezávislý soud,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové vlády při projevu Vlasty Parkanové

Článek

Podle něj postup policie vzbuzuje mnoho otazníků a v dokumentech jich je řada. Pro předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) to bylo „jedno z nejtěžších rozhodnutí“. Ačkoli připouští, že nelze případ Vlasty Parkanové srovnávat s Davidem Rathem, přesto uvedla, že pro ni to je obdobné.

„Žádost o vydání Davida Ratha byla nečekaná, byla jsem na to sama. V té chvíli jsem si musela říci, že žiji v demokratické zemi, že orgány činné v trestním řízení jsou orgány demokratické země. A tudíž se spoléhám na to, že policie předložila relevantní informace a důvody k tomu, abych mohla odpovědně rozhodnout. V tomto případě jsem se musela držet toho samého.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová (ODS) a Vlasta Parkanová (TOP 09)

Němcová dodala, že o nástupkyni Parkanové ve funkci místopředsedkyně komory se nejdříve poradí kluby, volbu pak lze očekávat až v září, protože do té doby se Sněmovna nejspíš nesejde.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) policejní žádost o vydání Parkanové značně kulhá a vydání by se nemělo považovat za rozsudek. Peake dodala, že jde o faktický konec imunity. Pro vydání hlasovala proto, že imunitu sami politici znevěrohodnili.

„Právo Sněmovny rozhodnout o vydání svého člena k trestnímu stíhání jsme promrhali a znevěrohodnili. Celou řadou kauz, které tak trochu zavánějí korupcí, politickými tlaky, ale hlavně vyhazováním peněz ve velkém. A nezbývá než se hodně snažit, abychom tu zatáčku nedůvěry vybrali dříve, než se na veřejnou objednávku začnou dít opravdu hrozné věci,“ uvedla Peake.

Podle šéfa klubu soc. dem. Jeronýma Tejce je to první krok k tomu, aby se začaly rozplétat podezřelé armádní zakázky.

„Letouny CASA mezi nimi září jako hvězda. Letadla, která jsme nakoupili za 3,5 miliardy, tedy dvakrát dráž než jiné státy, a dosud ještě nelétají, jsou tématem, kterým by se policie měla zabývat,“ prohlásil. „Ten výsledek se dal po jednání mandátového výboru očekávat,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Jan Husák.

„Zaznělo dost argumentů pro to, že případ Vlasty Parkanové je naprosto transparentním příkladem nutnosti poslanecké imunity. Už jen z nepřesností, které jsou v materiálech policie, je zřejmé, že se může jednat o politickou šikanu. Proto jsem nemohl hlasovat pro její vydání,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám