Hlavní obsah

Do krizového štábu lékař, bývalý voják a expolicisté. Jsou to i politici

Právo, ada, nig

Lékaři, bývalí policisté, voják v záloze a ekonom, z toho čtyři aktivní politici. Takové kandidáty chtějí vyslat opoziční strany do Ústředního krizového štábu, který vede epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Článek

Ačkoli premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl v úterý opozici tři místa pro odborníky, partaje chtějí vyslat sedm lidí. Jde o bývalého policejního prezidenta, nyní šéfa senátního klubu ODS Martina Červíčka. Dalším z aktivních politiků je někdejší policejní vyšetřovatel, nyní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, od lidovců míří do štábu lékař a poslanec Vít Kaňkovský.

Okamurovci nabízejí svého poslance, bývalého zástupce ČR ve strukturách Severoatlantické aliance Radovana Víchu, experta na krizové řízení a krizovou logistiku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Piráti a představitelé STAN se shodli na Filipu Matějkovi z Národohospodářského ústavu Akademie věd. A s vlastním návrhem přišlo také hnutí Trikolóra, které ve Sněmovně zastupují po odchodu z ODS dva poslanci. Ti nominují bývalého ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, lékaře Marka Zemana.

TOP 09 už v úterý oznámila nominaci předsedy stomatologické komory Romana Šmuclera. Podle šéfky topky Markéty Pekarové Adamové by měli být v ústředním krizovém štábu lidé, kteří vědí, jak to chodí v terénu a jak doporučení dopadají do praxe.

Dej nám, drahý Bože, sílu ducha. Babiš přečetl poslancům povzbuzující zprávu

Koronavirus

Piráti a Starostové představili svého nominanta Matějku jako ekonoma, který se specializuje na makroekonomii a pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu. „Pohled renomovaného ekonoma s takto silným profesním zázemím, zkušenostmi a s velmi potřebnou specializací na roli informací v ekonomice i politice nesmí v krizovém štábu chybět,“ zdůvodnil nominaci pirátský šéf Ivan Bartoš.

Lidovec Kaňkovský – jak ve středu přiznal Právu – se nominaci své strany bránil, protože v havlíčkobrodské nemocnici, kde nyní působí jako primář, má teď hodně starostí. „Na nominaci jsem kývl proto, že mám zkušenosti z krizového řízení. Vedl jsem havlíčkobrodskou nemocnici v době tzv. heparinového vraha. Takže jsem tři roky řešil kauzu, kterou tu nikdo do té doby nezažil,“ řekl Právu.

Heparin i metanol

Kaňkovský dodal, že jako lékař v regionálním zdravotnictví je v kontaktu s praktickými lékaři, zubaři i ambulantními specialisty. „Pořád chybějí ochranné pomůcky a dezinfekce, bojujeme s nedostatkem personálu. Takže svou roli vidím v tom, že budu přenášet tyhle poznatky do krizového štábu,“ dodal. V havlíčkobrodské nemocnici leží dva nakažení pacienti.

„To, že jsem aktivní politik, podle mě není problém, naopak. Spíš bych řekl, že symbióza politika a činného zdravotníka může být v tomto případě výhoda,“ podotkl lékař poslanec.

Politické angažmá nepovažuje za minus ani Červíček. Pro jeho případnou roli ve štábu – jak řekl Právu – hrají zkušenosti z předchozí policejní profese, kde byl jedním z klíčových manažerů při zvládání tzv. metanolové aféry, která stála padesát životů.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

„To, že ve štábu bude aktivní politik s podobnou praxí, považuji za vhodné. Pokud v této mimořádné době vláda, která odpovídá za systém krizového řízení, vyzvala opozici k participaci, chceme tento krok chápat jako snahu spolupracovat a nic nezakrývat,“ dodal senátor.

Partaje chtějí o svých lidech mluvit při čtvrteční videokonferenci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten už v úterý na dotaz Práva připustil, že rozšíření míst není vyloučeno. Už dnes má krizový štáb dvaadvacet lidí.

Šéf KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip Právu řekl, že s nominací čekají právě debatu, přičemž vedle Ondráčka mají na výběr další lidi. „Mohou tam zaznít požadavky na profesi, o kterou by měli v ústředním krizovém štábu zájem,“ poznamenal s tím, že komunisté mohou nabídnout exposlance, leteckého záchranáře z Liberce Stanislava Mackovíka, který má zkušenosti z krizového řízení, anebo Josefa Babku, jenž osm let řídil krizový štáb Moravskoslezského kraje, kde byl i náměstkem hejtmana.

Výběr článků

Načítám