Hlavní obsah

Chystáte se na vodu na Vltavu? Vše, co potřebujete vědět před vyplutím

Vltava je nejnavštěvovanější řekou českými vodáky, každoročně na ni v létě vyrážejí tisíce lidí. Poradíme, jaké jsou nejlepší vodácké trasy a jak si cestu naplánovat, jaké jezy na trase čekají, ale i tipy na kempy, kde se ubytovat nebo kam vyrazit na výlet.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Mezi největší zážitky na Vltavě patří sjíždění jezů.

Článek

Vodní trasy na Vltavě

Řeka Vltava se sjíždí v úseku od Vyššího Brodu po Boršov, Zlatou korunu, České Budějovice nebo ještě dál. Tato část řeky se nachází pod nádrží Lipno, díky níž je průtok řeky celoročně regulován - v období sucha vodu upouští, za silných dešťů naopak zadržuje. Zahájit plavbu tak můžete rovnou ve Vyšším Brodu, ale i třeba v Rožmberku nad Vltavou nebo Českém Krumlově.

Vyšší Brod - Český Krumlov (3 dny)

Vyšší Brod - Zlatá Koruna (3 dny)

Vyšší Brod - Boršov (4 až 5 dní)

Vyšší Brod - České Budějovice (5 - 6 dní)

Pozn.: Plavbu nelze ukončit u Dívčího Kamene, neboť se jedná o chráněnou krajinnou oblast, kam mají auta zákaz vjezdu a půjčovna tak nebude moci lodě odvézt.

Malý úsek řeky zvaný Horní Vltava je sjízdný i nad Lipnem, z Horní Vltavice respektive Lenory. Zabere jeden až dva dny, sjízdnost ale zcela záleží na hladině, která je závislá na množství srážek. Navíc je poté třeba nechat si převézt lodě s bagáží přes Lipno do Vyššího Brodu. Zdejší úsek Soumarský most - Pěkná je navíc v NP Šumava a potřebujete od parku pro plavbu povolení.

Jezy

Na sjízdném úseku Vltavy najdete téměř dvacet jezů. Většina jich je dobře sjízdná, vždy je třeba dbát na aktuální stav vody. Doporučuje se předem si projít jednotlivé jezy, jak jsou veliké a silné a zda jsou sjízdné. Vodácká mapa udává jako nesjízdné či nebezpečné jezy Zátkův mlýn (na mapě č. 12), Rožnov (14), Trilčův (15), Jiráskův (16), České Vrbné (17) a Hluboká (18).

Aktuální sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost a především její hladinu. Úsek z Vyššího Brodu do Boršova nebo Českých Budějovic bývá obvykle sjízdný po celý rok i za velmi nízkého stavu vody. Limit minimální hladiny je stanoven 60 cm ve Vyšším Brodě. Aktuální stav vody a průtok Vltavy najdete zde >>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Tipy na kempy

Ačkoliv na Vltavě narazíte na téměř čtyři desítky kempů a tábořišť, vždy je lepší stanovit si na každý den hrubý odhad, jakou vzdálenost asi urazíte, a podle toho si vybrat v dané oblasti kemp. Pokud cestujete ve velké skupině (např. 20 lidí), je dobré předem do kempu zavolat a místo pro stany si pro jistotu rezervovat.

V úseku od Vyššího Brodu mezi nejlépe hodnocené na aplikaci Mapy.cz patří kempy Branná (na mapě č. 22), Vltava (25), Viking (26), Nové Spolí Český Krumlov (29), Tábořiště a občerstvení Marina (33), Poslední štace (37) a České Vrbné (39).

Tipy na výlety

Pokud nechcete strávit celý výlet jen v lodi, ale trochu si přes den protáhnout nohy, v Rožmberku nad Vltavou nezapomeňte navštívit známý hrad Rožmberk, jehož historie sahá až do poloviny 13. století. Jestli dáváte přednost spíše pěší procházce, hned za městem se můžete vydat na levém břehu na Křížovou cesta na Studenec až ke kapli sv. Anny. Velmi oblíbenou zastávkou vodáků je pak malebný Český Krumlov, co zde prozkoumat jsme podrobně sepsali v odkazu níže.

Za Českým Krumlovem byste pak neměli minout mohutnou zříceninu Dívčí Kámen. Je kulturní památkou, vystaven byl v polovině 14. století, avšak první osídlení na ostrohu, kde stojí, se datuje již od pravěku.

Tipy na výlety v Českém Krumlově a okolí: Příroda, město, kultura i zábava

Tipy na výlety

Vltava v kostce

Maximální délka trasy: Vyšší Brod - Kemp České Vrbné cca 82 km (7 dní)

Jezy: 29. Nebezpečné: Zátkův mlýn, Rožnov, Trilčův, Jiráskův, České Vrbné

Sjízdnost: Od Vyššího Brodu obvykle sjízdné celoročně i za nízkého stavu vody

Nejoblíbenější kempy na trase: Branná, Vltava, Viking, Nové Spolí Č.K.

Plavidla: Vhodné kajaky, kánoe i rafty

Možné výlety do okolí: Hrad Rožmberk, Český Krumlov, Dívčí Kámen

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vodácké vybavení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám