Hlavní obsah

Martin Červíček

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Martin Červíček působil u policie od roku 1990, později byl v čele dopravních policistů a pražské policie. Od roku 2011 zastával funkci náměstka policejního prezidenta Petra Lessyho. Svého šéfa v létě 2012 vystřídal a ve funkci setrval do začátku roku 2014, kdy ho odvolal Martin Pecina. V roce 2016 od policie odešel a vstoupil do politiky za ODS. V roce 2018 byl zvolen senátorem.

Od října 2008 šéfoval Červíček pražským policistům. Odtud si ho mnozí zapamatovali, když na jaře roku 2011 v emotivních projevech informoval veřejnost o případu zabité jedenáctileté dívky Anny Janatkové. Jen pár měsíců poté z místa putoval na post náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Už koncem téhož roku se ovšem začalo hovořit o tom, že by mohl nahradit svého tehdejšího šéfa Petra Lessyho v čele policie. Vztahy mezi Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem byly dlouhodobě na bodu mrazu, samotné jmenování přišlo o několik měsíců později.

Kubice oznámil jeho jmenování zároveň s informací o odvolání Petra Lessyho koncem srpna 2012. Stalo se tak poté, co Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy. Stíhání, na jehož základě byl Lessy propuštěn, však soud v říjnu 2013 zastavil jako nepřípustné.

Červíček vydržel ve funkci do ledna 2014, kdy ho odvolal Martin Pecina na návrh poradní komise, jež konstatovala, že jeho jmenování do funkce bylo nezákonné. Nějakou dobu měl sbor dva policejní prezidenty, kromě Červíčka také Lessyho, který se do funkce vrátil po rozhodnutí soudu. Červíček se následně vrátil na místo náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování. V březnu pak přijal post ředitele policie v Královéhradeckém kraji.

V březnu 2016 od policie po 26 letech odešel a rozhodl se vstoupit do ODS. V krajských volbách se ucházel o post hejtmana v Královéhradeckém kraji. Nakonec se stal zastupitelem a 1. náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS. V roce 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 - Náchod a zastupitelem obce Vysokov.

U policie strávil desítky let

Červíček se narodil 3. dubna 1972. Vystudoval bezpečnostně právní studia na Policejní akademii v Praze a sociální pedagogiku na Univerzitě v Hradci Králové. Vysloužil si hodnost plukovník.

U policie sloužil Červíček od roku 1990. Prošel různými funkcemi v rámci uniformované i kriminální policie. V roce 2007 stanul v čele okresní kriminálky v Náchodě, následně působil rok jako šéf celorepublikové dopravní policie.

Červíčkovou partnerkou je poslankyně ODS Jana Černochová.

Články k tématu