Hlavní obsah

Lodí po jižních Čechách aneb Vodácké tipy na sjíždění Otavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit si s přáteli nebo rodinou na pár dní na vodu je oblíbený způsob trávení letní dovolené. V Česku si můžete vybrat z několika řek, jednou z nich je i Otava v jižních Čechách. Jaké jsou vodácké trasy a jak si cestu naplánovat? A jaké jezy vás po trase potkají a kde se lze ubytovat?

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jezy jsou adrenalinovým zážitkem, který nejednou může končit převrácenou lodí. Zkušení vodáci se však nebojí svůj sjezd natáčet na telefon (ilustrační foto).

Článek

Mapa vodácké trasy na řece Otavě

První stanoviště, odkud se řeka sjíždí, bývá obvykle v Sušici. Je možné zahájit plavbu i nad Sušicí v jednom ze tří nástupních míst – Annín, Radešov, Rejštejn –, tato část řeky je však určená především zkušeným vodákům, sjízdná je navíc jen v měsících, kdy je dostatek vody. Úsek řeky Otavy od Sušice až po její soutok s Vltavou je nicméně vhodný i pro rodiny s dětmi a začátečníky.

Sušice - Strakonice (3 dny)

Sušice - Putim (4 dny)

Sušice - Písek (4 dny)

Sušice - Vrcovice (5 dní)

Trasa ze Sušice až po soutok obou řek trvá zhruba pět dní, obvykle ale lidé plavbu ukončují v Písku (4-5 dní) nebo ve Strakonicích (3 dny plavby). Poslední kemp je u Vrcovic, několik kilometrů před soutokem.

Po předchozí domluvě s některou z půjčoven je ale možné domluvit si konec plavby v místě vašeho výběru. Stačí se dohodnout na dni a přibližné hodině, kdy na místo dorazíte, případně si čas a místo setkání v daný den potvrdit telefonicky. Půjčovna se poté o vypůjčené vybavení postará. Je také možnost nechat si půjčovnou převážet svou bagáž.

Jezy na Otavě

Na trase ze Sušice až po soutok s Vltavou překonáte téměř tři desítky jezů. V úseku Sušice – Strakonice jich minete 15, na trase do Písku ještě dalších 11 včetně tří přímo v Písku.

Doporučuje se předem si projít jednotlivé jezy, zjistit, jak jsou velké a silné a zda jsou sjízdné. Nebezpečné či nesjízdné jezy jsou pro vodáky vyznačené varovnými značkami. Zvláštní pozornost byste měli věnovat zejména jezu Mrskoš (na mapě č. 13), který je hodnocen jako nebezpečný, stejně tak jako úzká cesta po levém břehu určená na přenášení plavidel, a dále jezům Hráz (21), Pětikolský (22) a Podskalský (31) .

Sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost a především její hladinu. Úsek ze Sušice po soutok s Vltavou bývá obvykle sjízdný po celý rok i za velmi nízkého stavu vody. Limit minimální hladiny se v závislosti na konkrétních úsecích řeky pohybuje od 30 do 50 cm. Aktuální stav vody a průtok Otavy najdete zde >>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Kempy na Otavě

Na trase ze Sušice máte na výběr z několika desítek kempů. Mezi ty s nejlepším hodnocením na Mapách.cz patří za Sušicemi např. kemp Dobršín (na mapě č. 10), kempy u Čepice (11, 12) nebo kemp Rosenauerův Mlýn (15).

Výlety v okolí

Nechcete-li celé dny jen vysedávat v lodi, lze se vypravit i na nějaký výlet do okolí. Pokud zastavíte v jednom z kempů u Čepice, rozhodně byste si neměli nechat ujít návštěvu hradu Rabí, ostatně hrad spatříte už dříve přímo z lodi. O kus dále po proudu, poblíž jezu Prácheň u Týnce, se na zalesněném kopci skrývá zřícenina hradu Prácheň. Ve Strakonicích byste neměli minout zdejší hrad, a pokud dojedete až do Písku, kromě krásného náměstí neopomeňte procházku po nejstarším mostu České republiky.

Otava v kostce

Maximální délka trasy: 109 km celkem (6 dní), ze Sušice 87 km (5 dní)

Jezy: Celkem 34. Obzvláště nebezpečné: Mrkoš, Pětikolský, Hráz, Podskalský

Sjízdnost: Úsek od Sušice (ZW) obvykle sjízdný celoročně i za nízkého stavu vody

Nejoblíbenější kempy na trase: Dobršín, kempy u Čepice

Možné výlety do okolí: Hrad Rabí, zřícenina hradu Prácheň, hrad Strakonice, most v Písku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám