Hlavní obsah

Vodácké tipy na sjíždění Lužnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z řek, kam Češi v létě vyrážejí strávit několik dní s přáteli či rodinou na vodu, je Lužnice v jižních Čechách. Jaké jsou vodácké trasy a jak si cestu naplánovat, jaké jezy vás po trase potkají a kde se ubytovat?

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vodácké trasy na Lužnici

Proti například Vltavě je Lužnice mnohem užší řekou, kde už byste nějaké ty vodácké znalosti měli mít. Vodáckou trasu si můžete zvolit podle konkrétních úseků, náročnosti a délky.

Prvním stanovištěm, odkud se řeka sjíždí, je obvykle Suchdol nad Lužnicí, je zde vodácká základna a půjčovny lodí. To se hodí především proto, že tím pádem budete platit jen jeden odvoz lodí. Začít ale můžete klidně třeba v Táboře a dojet až do Bechyně. Tato trasa je mezi vodáky společně s úsekem Suchdol - Majdalena jednou z nejoblíbenějších, řeka je zde rychlejší.

Pokud naopak hledáte klidnější část řeky, i za ceny většího pádlování, doporučuje se trasa z Veselí nad Lužnicí do Bechyně (přes tento úsek se naopak jiní vodáci s loděmi raději nechají převézt). A kdybyste chtěli právě nějaký úsek řeky vynechat, po domluvě s některou z půjčoven je možné nechat se převést i s bagáží a loděmi na jiný úsek, stejně tak jako si nechávat převézt bagáž každý den do následujícího kempu. Trasu si můžete naplánovat i podle toho, kolik dní chcete na řece strávit.

Start v Suchdole, varianta Stará řeka

  • Suchdol nad Lužnicí - Veselí nad Lužnicí (3 dny)
  • Suchdol nad Lužnicí - Soběslav (4 dny)
  • Suchdol nad Lužnicí - Tábor (5 dní)
  • Suchdol nad Lužnicí - Bečice (6 dní)
  • Suchdol nad Lužnicí - Koloděje/Týn nad Vltavou (8 dní)

Start v Suchdole, varianta Nová řeka

  • Suchdol nad Lužnicí - Soběslav (4 dny)
  • Suchdol nad Lužnicí - Soukeník (5 dní)

Start ve Veselí nad Lužnicí / Táboře

  • Veselí - Bechyně (4 dny)
  • Tábor - Koloděje (3 dny)

Pokud se rozhodnete vyrazit ze Suchdolu (případně Majdaleny), musíte si dopředu vybrat trasu. Za Majdalenou vás totiž čeká rozvodí, které Lužnici dělí na Starou a Novou řeku. Druhá jmenovaná byla uměle vytvořená, je rovná a klidná a vlévá se do Nežárky, která se do Lužnice vlévá ve Veselí nad Lužnicí. Naopak Stará řeka je původní, velkou část trasy protéká lesem a je možné, že se budete muset s lodí vyhýbat popadaným větvím. A protože se jedná o chráněnou oblast, na trase nenarazíte na žádný kemp. Za den tak musíte zvládnout 22 km včetně přepádlování rybníku Rožmberk.

Jezy

Pro mnohé vodáky jsou nejlepší částí sjíždění řeky jezy, které do poklidné jízdy vnesou novou dávku adrenalinu. Na Lužnici jich najdete dostatek, mnohé z nich jsou ale vyhodnocené jako nebezpečné, především ty v úseku Suchdol - Veselí nad Lužnicí. Nachází se tu i nejnebezpečnější jez českých řek – jez Pilař (2). Je tři metry vysoký s kolmým pádem a v uplynulých letech si vyžádal přes 40 obětí.

Nebezpečné jezy jsou pro vodáky vyznačené varovnými značkami. Za nesjízdné a (nebo) nebezpečné jezy jsou podle vodácké mapy dále označovány jezy Tušť (níže na mapě č. 1), Rozvodí (3), Tájek (5), Frahelž (6), Val (7), Klapkový (8), Dáchov (9), Čejnov (10), Roudná (13), Planá (14), Veselý (16), U Elektrárny (27) a Dolní mlýn (29).

Ačkoliv za normálního stavu vody je mnoho jezů na řece sjízdných, doporučuje se vždy zkontrolovat aktuální situaci a vyhodnotit své fyzické síly a vodácké zkušenosti. Pokud nejste příliš zdatní nebo je jez vyhodnocen jako potenciálně nebezpečný, raději vsaďte na bezpečnost a loď přeneste.

Sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost, a především její hladinu. Limit minimální hladiny se v závislosti na konkrétních úsecích řeky pohybuje od 100 do 120 cm. Aktuální stav vody a průtok Lužnice najdete zde >>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Tipy na kempy

Ačkoliv na Lužnici narazíte na téměř tři desítky kempů a tábořišť, vždy je lepší stanovit si na každý den hrubý odhad, jakou vzdálenost asi urazíte, a podle toho si vybrat v dané oblasti kemp. Pokud cestujete ve velké skupině (např. 20 lidí), je dobré předem do kempu zavolat a místo pro stany si pro jistotu rezervovat. Mezi nejlépe hodnocené podle recenzí na mapy.cz se řadí kempy Tušť (2), Majdalena (3), Měruše (6), Orion (19) nebo Camping Prima (22).

Tipy na výlety v okolí

Nechcete-li celé dny jen vysedávat v lodi, ale vyrazit i na nějaký ten výlet do okolí, jižní Čechy vám nabídnou především rybníky, hrady a zámky. V Táboře můžete kromě města samotného zamířit na zříceninu gotického hradu Kozí hrádek, v Sezimově Ústí vilu Hany a Edvarda Benešových. Za Táborem, mezi Dražičkami a Bečicemi, můžete vyrazit z kempu Pionýrák Bartoň na nedalekou hradní zříceninu Příběnice. Jen o pár kilometrů dál, u Dobronice u Bechyně, stojí další hradní zřícenina, Dobronice.

Lužnice v kostce

Maximální délka trasy: 148 km celkem (8 dní), ze Suchdolu do Veselí 40 km (3 dny)

Jezy: Celkem 30. Obzvláště nebezpečné: Pilař, Tušť, Rozvodí, Tájek, Frahelž, Val, Klapkový, Čejnov, Soukeník, Červený mlýn

Sjízdnost: ZW - WW1 (lehké peřeje), limit min. hladiny od 100 do 120 cm

Nejoblíbenější kempy na trase: Tušť, Majdalena, Měruše, Orion, Camping Prima

Vhodná plavidla: Kánoe, kajaky

Možné výlety do okolí: Zřícenina Kozí hrádek, hrad Příběnice, hrad Dobronice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám