Hlavní obsah

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Novinky, ber

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyhlásil ve čtvrtek 19. března legislativní stav nouze, který v úterý jednohlasně podpořili na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny také zákonodárci. V rámci něj chtějí poslanci schválit novely zákonů souvisejících s pandemií koronaviru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyhlásil kvůli koronaviru legislativní stav nouze.

Článek

Stav legislativní nouze vyhlašuje předseda Poslanecké sněmovny na návrh vlády, a to za předpokladu, že jsou ohrožena základní práva občanů nebo bezpečnost státu. Vyhlášen může být také v případě, že státu hrozí hospodářské škody. Návrh také musí odsouhlasit zákonodárci.

Šéf dolní komory může o stavu legislativní nouze rozhodnout i v momentě, kdy není v České republice vyhlášen stav nouze. „Legislativní nouze může být vyhlášena i jindy,“ potvrdil Novinkám předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

Vypuštěno je první čtení 

V praxi to potom vypadá tak, že z legislativního procesu je vypuštěno první čtení. Zákon tak zákonodárci pouze projednají ve druhém čtení a ve třetím čtení, které může následovat bezprostředně po druhém, o něm poslanci hlasují. Zákonodárci mohou navíc rozhodnou o vypuštění obecné rozpravy ve druhém čtení a omezení řečnické doby poslanců až na pět minut.

Dej nám, drahý Bože, sílu ducha. Babiš přečetl poslancům povzbuzující zprávu

Koronavirus

Stav legislativní nouze vyhlašuje Poslanecká sněmovna na určitou dobu. V případě potřeby ho pak mohou zákonodárci zrušit či zkrátit.

V České republice byl tento stav již několikrát. Sněmovna ho například vyhlásila po povodních v roce 2002. Tehdy poslanci schválili několik zákonů, kterými poskytli finanční pomoc lidem z povodněmi postižených oblastí. Kvůli povodním byl stav nouze vyhlášen i v letech 2006 a 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám