Hlavní obsah

Letní dovolená na vodě: Sázava pro vodáky v kostce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte o výletě na vodu, ale nevíte, jakou řeku vybrat? Sázava je jednou z oblíbených řek, kterou Češi v létě každoročně sjíždějí. V článku vám povíme, jakou trasu si zvolit a na které jezy si dát pozor, nebo vám dáme tipy, v kterých kempech se ubytovat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vodácké trasy na Sázavě

První stanoviště, odkud se řeka sjíždí, je většinou ve Světlé nad Sázavou nebo od kempu Stvořidla. První z jmenovaných se ale nedoporučuje začátečníkům a rodinám s dětmi, navíc se jedná o úsek, na kterém se tvoří peřeje, je však sjízdný pouze za optimálního stavu řeky a její hladiny, které je třeba si před vyplutím ověřit – především na jaře po tání ledů nebo po silných deštích.

Start od kempu Stvořidla

Stvořidla – Kácov (3 dny) – Rataje (4 dny) – Sázava (5 dní) – Zlenice (6 dní) – Týnec (7 dní) – Pikovice (8 dní)

V případě vyplutí ze Světlé nad Sázavou ke všem trasám připočtěte jeden den plavby navíc.

Jednodenní výlet

Týnec nad Sázavou – Pikovice (1 den)

Začít ale můžete prakticky kdekoliv v závislosti na konkrétním úseku řeky a počtu dní, které chcete na vodě strávit. Jedním z nejoblíbenějších je například úsek Týnec nad Sázavou – Pikovice, který však za vyššího stavu vody může být obtížnější, v tom případě se spíše nedoporučuje pro začátečníky a rodiny s dětmi. Pro ně je pak ideální úsek od Kácova po Zlenice. Konec plavby na Sázavě končí v Pikovicích. Sázava je obecně pomalejší řeka.

Jezy

Na sjízdné trase Sázavy je téměř 40 jezů. Za nebezpečné (a)nebo nesjízdné považuje vodácká mapa jezy Světlá nad Sázavou (na mapě č.1), Ledeč I. (2), Bohumilice (4), Budčice (6), Březina (7), Horka (8), Český Šternberk (15), Černé Budy (22), Poddubí (26), Čerčany (28), Nespeky (30) a Kaňov (35).

Sjízdnost a hladina řeky

Před vyplutím je nutné zjistit si aktuální stav řeky, její sjízdnost, a především její hladinu. Úsek Ledeč nad Sázavou – Týnec nad Sázavou bývá obvykle sjízdný po celý rok i za velmi nízkého stavu vody. Limit minimální hladiny se v závislosti na konkrétních úsecích řeky pohybuje od 35 do 50 cm. Aktuální stav vody a průtok Sázavy najdete zde >>

Vodáctví v ČR - Tipy kam na vodu

Vodáctví, tedy vyrazit v létě sjíždět řeku je oblíbenou činností mnoha Čechů. Vedle znalostí bezpečnostních pravidel vodáctví a přípravy v podobě správného vybavení na vodu je třeba předem si zjistit informace o vybrané řece: od vodáckých tras, jejich bezpečnosti a sjízdnosti až po kempy na přespání.

Tipy na kempy

Po celé sjízdné trase Sázavy narazíte na téměř tři desítky kempů a tábořišť, vždy je ale lepší stanovit si na každý den hrubý odhad, jakou vzdálenost asi urazíte, a podle toho si vybrat v dané oblasti kemp. Pokud cestujete ve velké skupině (např. 20 lidí), je dobré předem do kempu zavolat a místo pro stany si rezervovat. Mezi ty nejlépe hodnocené na mapy.cz patří kempy Stvořidla (1), U Vlka (2), Omaha (6), CÍL (12), U Hrocha (16) a Plovárna Senohrady (21).

Výlety v okolí

Sjíždění řeky můžete spojit také s nějakým tím menším výletem v docházkové vzdálenosti od vody. U Chřenovic můžete vystoupat ke zdejší zřícenině, ve Zruči nad Sázavou navštívit místní zámek a v Českém Šternberku známý hrad. Kousek za Zručí se můžete také projít k rozhledně Babka a prohlédnout si okolí z výšky. Na hrady a zámky ale narazíte i dále po trase, například na zámek Rataje nad Sázavou, hrad Zlenice, Zbořený Kostelec nebo Hrad Týnec nad Sázavou.

Sázava v kostce

Maximální délka trasy: 207 km celkem, ze Stvořidel po soutok cca 134 km

Jezy: Celkem 39 po sjížděné trase. Obzvláště nebezpečné: Světlá nad Sázavou, Ledeč I., Bohumilice, Budčice, Březina, Horka, Český Šternberk, Černé Budy, Poddubí, Čerčany, Nespeky a Kaňov.

Sjízdnost: Úsek od Stvořidel (ZW) obvykle sjízdný celoročně i za nízkého stavu vody

Vhodná plavidla: Kánoe, kajaky, rafty

Nejoblíbenější kempy na trase: U Vlka, Omaha, CÍL , U Hrocha, Plovárna Senohrady.

Možné výlety do okolí: Zřícenina Chřenovice, vyhlídka Babka a další hrady a zámky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám