Hlavní obsah

Ruský premiér se nakazil koronavirem

Moskva
Aktualizováno

Ruský předseda vlády Michail Mišustin se nakazil koronavirem. Počet nakažených v zemi přesáhl sto tisíc a ruský prezident Vladimir Putin prodloužil restrikce zahrnující mimo jiné práci z domova do 11. května.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Michail Mišustin

Článek

Mišustin v rozhovoru řekl prezidentovi Putinovi: „Právě se ukázalo, že testy na koronavirus, kterým jsem se podrobil, jsou pozitivní.”

Dodal, že po dobu nemoci povede kabinet jeho první zástupce Andrej Bělousov. „Vláda bude pokračovat v práci v běžném režimu. Plánuji, že s ní budu v kontaktu po telefonu a přes video ohledně všech významných otázek.”

7000 nově nakažených

Ruský štáb pro boj s novým koronavirem ve čtvrtek oznámil, že se za den nově nakazilo dalších 7099 lidí, což je doposud nejvyšší počet nově nakažených za 24 hodin. Procentní nárůst není tak velký jako z počátku, činí 7,1 %, což je ale více než středečních 6,24 %. Už devět dnů je pod deseti procenty, což je ale dáno celkově vysokým počtem nakažených. Těch už je 106 498. Počet obětí stoupl o 101 na 1073.

Rusko je osmou zemí, která překročila hranici sto tisíc nakažených. Nejvíce je jich v USA, už 1,04 milionu. Následují Španělsko se 237 000 nakaženými a Itálie se 203 tisíci. Hranici sta tisíc nakažených překonaly ještě Francie, Velká Británie, Německo a Turecko. V Rusku připadá na sto tisíc obyvatel 72,6 případu. V zemi už udělali 3,5 milionu testů na nákazu.

V Rusku je už více nakažených než v Číně

Koronavirus

Prezident Vladimir Putin kvůli pandemii prodloužil období pracovního klidu do 11. května, od dalšího dne má podle hlavy státu následovat postupné uvolňování platných omezení.

Restrikce se mohou uvolňovat od 12. května 

Podle zástupkyně Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Rusko Melity Vujnovičové se s postupným uvolňováním restrikcí bude moci začít 12. května. Uvedla však, že k tomu dojde pouze tehdy, když bude počet nových případů setrvale klesat. To se však zatím neděje.

Rusko svírá koronavirová nákaza, počty nakažených trhají rekordy

Koronavirus

Varovala, že zásadní je chování obyvatel: „Následující dva týdny jsou teď klíčem pro zastavení šíření viru, aby se neustále snižoval počet nových případů infekce a mohli jsme říci, ano, nyní je možné zvážit, jaká opatření by šlo oslabit - 12. květen vypadá jako logické datum.“

Odstraňování omezení musí být postupné, a ne plošné, zdůraznila Vujnovičová. Musí se podle ní postupovat podle aktuální situace v každém regionu: „Neznamená to najednou všechno otevřít, protože to jistě povede k nárůstu nemocných. Je důležité, aby celá společnost chápala všechna opatření, vzdálenost mezi lidmi, dezinfekci rukou, prevenci na pracovních místech, jinak tento kolotoč znovu začne.“

Rusko poslalo do karantény tisíce vojáků, kteří se připravovali na přehlídku

Koronavirus

Úřady doporučují Rusům ”nerozšiřovat okruh přátel” a zdržet se během květnových svátků popíjení alkoholu, uvedl Deník Kommersnat deník na svém webu.

Vujnovičová upozornila i na špatnou situaci v Moskvě, kde je už 53 739 nakažených a denně jich přibývá 2800 až 3000, naposled to bylo dokonce 3093 nově infikovaných. „Je potřeba, aby se toto číslo neustále snižovalo,“ řekla Vujnovičová. „Pak to bude znamenat, že se snížil počet lidí přenášejících virus. To je potřeba kontrolovat,“ dodala ještě.

Reklama

Výběr článků

Načítám