Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinské vojáky na frontě v Charkovské oblasti a tamní správní metropoli. Zástupci zemí Evropské unie se neshodli na podpoře nového návrhu protiruských sankcí, který z embarga na dovoz ruské ropy vynechal surovinu přepravovanou sítí ropovodů. Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušníci milice samozvané Doněcké lidové republiky u transportéru BTR.

Článek

23:05 - Počet civilních obětí na Ukrajině mnohokrát překračuje počet obětí vojenských. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj to dokazuje, že Rusové útočí především na civilní obyvatelstvo.

22:38 - Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Dobytí Donbasu je prioritou, ostatní regiony ať se rozhodnou samy, řekl Lavrov

Válka na Ukrajině

21:32 -U Severodoněcku se tvrdě bojuje, v jeho okolí ruské ostřelování zničilo veškerou klíčovou infrastrukturu a poškodilo 90 procent domů, uvádí Kyjev.

U Severodoněcku se tvrdě bojuje, zničena je veškerá infrastruktura

Válka na Ukrajině

21:03 - Německo Ukrajině poskytne pomoc v hodnotě jedné miliardy eur. V neděli to oznámila německá velvyslankyně v Kyjevě Anka Feldhusenová po schůzce s ukrajinským ministrem financí Serhyjem Marčenkem.

20:17 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil šéfa tajné služby SBU pro Charkovskou oblast. Dostatečně podle něj nebránil Charkov, uvedla agentura Unian.

Zelenskyj vyhodil šéfa tajné služby, špatně bránil Charkov

Válka na Ukrajině

19:37 - Státy EU se neshodly na upraveném návrhu protiruských sankcí a embarga na dovoz ropy. EK chce vyřešit námitky skupiny zemí před pondělním summitem.

18:37 - Litevec Tomas Upskas vytvořil kolekci figurek zpodobňujících ruské vojáky a nabídl ji do dražby. Utržené peníze chce poslat na pomoc Ukrajině.

17:42 - Ruský televizní 1. kanál přinesl reportáž z Chakaska, kde jistý šaman na podporu ruských vojsk na Ukrajině obětoval vyšším duchovním silám hlavu býka.

Jak podpořit ruské vojáky? Možná pomůže šaman

Válka na Ukrajině

16:45 - Ukrajinský protitankový raketový systém Stugna zasáhlo ruské vojenské vozidlo. Video zveřejnil server Nexta.

16:00 - Zelenskyj poprvé od zahájení ruské invaze oficiálně vyjel mimo Kyjevskou oblast, navštívil vojáky na frontě na severovýchodě Ukrajiny, uvedl Reuters.

Zelenskyj poprvé od začátku invaze vyjel mimo Kyjev na frontu

Válka na Ukrajině

15:27 - Polsko dodalo Ukrajině 18 samohybných houfnic Krab. Uvedl to server Nexta.

14:32 - Norsko změnilo oficiální název Běloruska. Zatímco dříve používalo norský termín Hviterussland (Bílé Rusko), nyní bude oficiálně používat Belarus. Význam obou slov je však stejný.

Norsko změnilo oficiální název Běloruska

Evropa

13:30 - Rusko bude Srbsku dál dodávat zemní plyn. Srbský prezident Vučič oznámil, že se svým ruským protějškem Putinem dohodl tříletou smlouvu o dodávkách.

12:56 - Město Kramatorsk a okolí je bez elektřiny, během bojů bylo poškozeno vedení vysokého napětí.

11:24 - Ruské síly zlikvidovaly ve městě Kryvyj Rih rozsáhlý vojenský sklad ukrajinské armády. V oblasti Dněpru byl sestřelen ukrajinský bojový letoun SU-25 s protiletadlovými raketovými systémy, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

10:38 - Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině pro Královéhradecký kraj zkracuje pracovní dobu, od 30. května bude fungovat jen ve všední dny. Počet odbavených uprchlíků v centru nadále klesá.

10:14 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá, aby bylo Rusko označeno jako teroristický stát.

9:06 - Víza dočasné ochrany vydalo Česko v sobotu 482 uprchlíkům z Ukrajiny, před týdnem jich bylo o 11 víc. Od ruské invaze získalo víza 358 048 běženců.

9:05: Rusko mělo během války na Ukrajině ztratit více než 30 tisíc vojáků a 1300 tanků, tvrdí velení ukrajinské armády. Ověřit tvrzení z nezávislých zdrojů nelze.

8:49 - Finsko umístí za čtyři roky stíhačky F-35 u města Rovaniemi, které se nachází v nejsevernější provincii země v Laponsku.

7:31 - V nemocnicích na anektovaném Krymu je podle velení ukrajinské armády dočasně pozastaven příjem pacientů, aby byla lůžka pro ruské raněné.

Nemocnice na Krymu se připravují na příliv raněných ruských vojáků, tvrdí Ukrajinci

Evropa

6:15 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní, kterými západní země podporují Ukrajinu.

5:55 - Asi padesát domů v ukrajinské vesnici Demydiv, kterou zaplavila voda ze zničené přehrady, je stále pod vodou. Hráz na řece Irpiň vyhodila do povětří ukrajinská armáda ve snaze zastavit postup ruských jednotek.

5:13 - Bývalý americký prezident Donald Trump se domnívá, že konflikt na Ukrajině lze zastavit snížením ceny ropy na 30–40 dolarů za barel.

„Nevím, jestli sledujete ruskou měnu, ale ta nyní dosáhla maximální úrovně kvůli vysokým cenám ropy.  Pokud chcete zastavit tuto válku, musíte snížit cenu ropy na 30–40 dolarů za barel,“ řekl Trump.

22:50 - Do přístavu ve finských Helsinkách vpluly čtyři válečné lodě členských států NATO, které se budou účastnit cvičení v Baltském moři.

22:00 - Ukrajinský exprezident Petro Porošenko se neúspěšně pokusil vycestovat ze země na jednání parlamentního shromáždění NATO v Litvě. V cestě mu zabránili pohraničníci, podle kterých neměl potřebná povolení.

21:11 - Město Severodoněck je zcela pod  kontrolou ruských sil, oznámil čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

20:28 - Ruské jednotky zahájily raketové útoky na město Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti.

18:24 - Ukrajina obviňuje Rusko z krádeže kovů v Mariupolu. Ombudsmanka Ljudmyla Denisová tvrdí, že Rusko začalo přepravovat ukradené kovové výrobky z Mariupolu a přepravilo 3000 tun na lodi do Rostova na Donu.

17:45 - Ruský exprezident Dmitrij Medveděv vyzývá  ke zpřísnění postihů takzvaných  „zahraničních agentů“. Za zahraničního agenta může být prohlášena jakákoli soukromá osoba nebo skupina, která obdrží jakoukoli částku zahraničního financování.

16:35 - Ruské síly sestřelily v Záporožské oblasti ukrajinský vrtulník Mi-8 a také zachytily balistickou střelu Točka-U v oblasti Doněcké republiky, řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

14:43 - Putin řekl Macronovi a Scholzovi, že Rusko je připraveno obnovit dialog s Ukrajinou.

Putin je připraven znovu jednat s Kyjevem o míru

Evropa

14:27 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, kterým se ruší horní věkový limit pro profesionální službu v ruské armádě.

13:51 - Společnost Maxar Technologies, jež se zabývá vesmírnými technologiemi, zveřejnila nové satelitní snímky, které ukazují zkázu Donbasu.

Satelitní snímky ukazují zkázu Donbasu

Válka na Ukrajině

13:38 - Jarní osevní plocha na Ukrajině, která je důležitá pro světovou výživu, se kvůli ruské invazi oproti loňsku zmenšila o pětinu, uvedlo ministerstvo.

13:11 - Ve stínu událostí na Ukrajině pokračují v Bělorusku tvrdé represe proti každému, kdo se odchýlí od předepsaných not. Přinášíme příběh Maryji Tarasenkové – ženy, která se provinila tím, že pomáhala ostatním. Před represemi z domoviny utekla na Ukrajinu. A pak přišla válka.

Trudný příběh dvojité uprchlice: Za rok utekla před vězením i válkou

Válka na Ukrajině

12:33 - Ukrajina obdržela raketový systém Harpoon a americké 155mm samohybné houfnice M109. Oznámil to ministr obrany Oleksyj Reznikov.

12:01 - Ukrajinská armáda se nevzdá, dokud nedobude zpět celé území Donbasu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to zopakoval v noci na sobotu v reakci na dobytí města Lyman na severu Doněcké oblasti ruskými vojsky.

Na Donbase bude vlát pouze ukrajinská vlajka, žádná jiná, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

11:06 - O dalším testu hypersonické střely Cirkon (Zirkon) informovalo ruské ministerstvo obrany. Armáda střelu vypálila z lodě v Barentsově moři do Bílého moře. Test byl podle ministerstva úspěšný a střela zasáhla cíl ve vzdálenosti 1000 kilometrů. Loni provedla ruská Severní flotila nejméně 12 testů těchto hypersonických střel, které jsou podle ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku.

10:02 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena schválila dodávku raketových systémů dalekého dosahu na Ukrajinu, informoval deník The New York Times. Oficiální oznámení má být příští týden.

9:47 - Pes Patron, který na Ukrajině hledá miny a další nevybuchlou munici, dostal na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes cenu Palm Dog Award.

9:20 - Česko v pátek udělilo dočasnou ochranu 900 uprchlíkům z Ukrajiny, to je o 112 méně než před týdnem. Od ruského vpádu získalo víza 357 566 běženců.

9:02 - Polští pivovarníci nasadili v duchu hybridní války proti Rusku butylku piva s etiketou Achtung Russia. Dvojice černých S je na jasně žlutém pozadí zobrazena jako klasické blesky hitlerovských zbraní SS.

Polští pivovarníci nasadili proti Rusku butylku piva

Zahraniční

7:55 - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sepsal šestistránkové prohlášení, v němž viní Polsko ze snahy anektovat západní Ukrajinu a nabádá Ukrajince, aby nespoléhali na Západ, ale raději vyjednávali s Ruskem.

Polsko se spojí s Ukrajinou, a ta zmizí, napsal Janukovyč

Válka na Ukrajině

7:37 - Rusové vyslali do ulic Mariupolu dodávku s velkou televizní obrazovkou, na níž vysílají propagandistické pořady. Uvedl to server Nexta.

6:40 - Ruští producenti ocele byli před válkou na Ukrajině celosvětově nejziskovější. Nyní jsou ale nuceni prodávat některým odběratelům s velkými slevami, upozornila agentura Bloomberg.

6:31 - Agentura S kvůli pokračující válce snížila rating Ukrajiny o jeden stupeň na CCC+, hlouběji do neinvestičního pásma. Výhled je negativní.

23:16 - Moskva označila pět zaměstnanců chorvatské ambasády za nežádoucí osoby v odvetě za omezování ruské diplomatické mise v Záhřebu. Chorvatský velvyslanec Tomislav Car byl pozván na ruské ministerstvo zahraničí, aby mu byl sdělen nesouhlas s chorvatskou vojenskou pomocí Ukrajině.

22:40 - Schůzka ministrů obrany členských států NATO za účasti zástupců Ukrajiny, Gruzie, Finska a Švédska se bude konat 15.–16. června v Bruselu.

21:42 - Rada ukrajinské pravoslavné církve vyhlásila nezávislost na moskevském patriarchátu, ke kterému se dosud hlásila. Důvodem je postoj k válce, píše BBC.

21:24 - Část ruských akademiků se snaží zabránit tomu, aby byli do Ruské akademie věd zvoleni ti kolegové, kteří podpořili válku proti Ukrajině. Noví členové se volí každé tři roky, v pondělí se začne rozhodovat o obsazení 309 akademických křesel. Zájem o ně má 1700 lidí, uvádí deník The New York Times.

Ruští vědci maří kolegům schvalujícím válku šanci dostat se do akademie

Válka na Ukrajině

19:27 - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky oznámil, že z Ukrajiny odešlo 6 700 411 lidí. Nejvíce jich je v Polsku (3 559 394), v Rumunsku (984 224), Rusku (971 417) a v Maďarsku (665 533). V Česku je 356 666 běženců.

17:50 - Rusko bude nadále v plné míře dodávat plyn do Rakouska, řekl rakouský kancléř Karl Nehammer po telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Rusko nepřeruší dodávky plynu do Rakouska

Zahraniční

17:46 - V Rusku propustili 115 členů národní gardy za odmítnutí zúčastnit se bojů na Ukrajině. Jde o příslušníky Národní gardy Ruské federace, podléhající prezidentovi Vladimiru Putinovi.

17:15 - Ukrajinské letectvo sestřelilo v Chersonské oblasti ruskou stíhačku Su-35, oznámilo velení ukrajinské armády.

17:00 - Britský premiér Boris Johnson nabídl ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že spolu založí novou alianci, jakousi alternativu k Evropské unii, jejíž součástí by mohly být i pobaltské státy. S odkazem na své zdroje o tom informoval italský deník Corriere della Sera.

Johnson navrhl Ukrajině alternativu k EU

Válka na Ukrajině

16:36 - Čínské úřady se rozhodly uzavřít letiště pro desítky letadel ruských leteckých společností. Zákaz se vztahuje na letouny amerického výrobce Boeing.

15:38 - Kritici ruského prezidenta Vladimira Putina, bývalí vrcholní politici, odborníci, novináři či obhájci lidských práv se v pátek v Litvě sešli na konferenci o tom, jak ruskou invazi na Ukrajinu využít k Putinovu sesazení.

„Je třeba sesadit Putina.“ V Litvě se konala utajovaná konference

Evropa

14:24Slovensko podle ministra hospodářství postupně sníží závislost na ruském plynu o 65 procent. Nakoupilo plyn z Norska a má smlouvy na zkapalněný plyn.

13:54 - Finsko není proti, aby byl Ukrajině udělen status kandidáta na členství v Evropské unii, ale považuje za povinné, aby kandidátské státy splňovaly kritéria pro přijetí do EU.

12:57 - Při ruském ostřelování kasáren ukrajinské národní gardy v oblasti Dnipra zemřelo deset lidí a 35 utrpělo zranění, uvedl zástupce teritoriální obrany.

12:06 - Ukončete speciální vojenskou operaci na Ukrajině, požadovalo několik opozičních komunistů v Přímořském kraji na ruském Dálném východě. Výsledkem bylo, že dotyčné komunisty v regionálním parlamentu zbavili slova a práva hlasovat.

11:07 - Západ vyhlásil totální válku Rusku a nikdo to neskrývá, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Stav se „zrušením“ Ruska Západem podle něj ještě dlouho potrvá.

11:04 - Ruská agrese vůči Ukrajině podle Zelenského vyhnala z domovů asi 12 milionů lidí. Z nich okolo 5,5 milionu odešlo z Ukrajiny do jiných zemí.

10:09 - Doněcká lidová republika (DLR) plánuje opětovně vytvořit fotbalový klub Šachtar Doněck. „Původní Šachtar už není Šachtar. Nemá s Doněckem nic společného,“ řekl šéf DLR Denis Pušilin. Šachtar Doněck hraje od anexe Krymu v roce 2014 své domácí zápasy různě po Ukrajině. Působil ve Lvově, Charkově a také v Kyjevě, kde by měl hrát domácí zápasy další dva roky.

10:04 - Česko ve čtvrtek uprchlíkům z Ukrajiny vydalo 965 víz, před týdnem jich bylo o 148 více. Od počátku ruské invaze získalo víza 356 666 běženců.

8:27 - Ruská ofenziva na Donbasu reflektuje „zřejmou politiku genocidy“, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Současné útoky mohou region učinit neobyvatelným. Rusové chtějí vypálit Popasnou, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Severodoněck a proměnit je v prach. Stejně jako to udělali s Volnovachou a Mariupolem,“ dodal Zelenskyj.

7:42 - Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk označil ruské územní zisky za „dočasný úspěch“ a uvedl, že ukrajinské síly používají manévrovou obranu, aby vyvinuly tlak na ruský postup v klíčových oblastech, poznamenává americký Institut pro studium války (ISW).

Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

Evropa

7:00 - Ukrajinský stíhací pilot sestřelil nad Bukovinou v Černivecké oblasti ruskou střelu s plochou dráhou letu, uvedl náčelník oblastní vojenské správy Serhij Osačuk. Sestřelena měla být kolem 22:30. Ukrajinské velení uvedlo, že Rusko ve čtvrtek podniklo několik úderů střelami s plochou dráhou letu země-vzduch Ch-59, vypálenými nad Azovským a Černým mořem, které mířily především na Luhanskou oblast. Jednu se podařilo sestřelit. Sestřelen měl být i bezpilotní průzkumný letoun Orlan-10 a bitevní vrtulník Ka-25.

6:20 - Ruské jednotky ostřelují pozice ukrajinských sil hájících Slovjansk. Zahájily tímto směrem útok, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb v pravidelné svodce. Přiznal i ztrátu Lymanu a ruské úspěchy u Bachmutu, kde hrozí obklíčení ukrajinských jednotek.

5:32 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal Západ, aby co nejdříve poslal na Ukrajinu další salvové raketomety. Podle něj by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu na Donbasu, informovala dnes agentura AP.

Rusko tlačí na Donbasu. Zelenskyj naléhavě žádá o další raketomety

Evropa

23:23 - Kyjev prověřuje zprávy o ztrátě východoukrajinského města Lyman. O možném dobytí jedné z posledních ukrajinských bašt na severním břehu řeky Severní Doněc napsal dnes ruskojazyčný server BBC s odvoláním na poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče a hlášení ukrajinského generálního štábu.

Kyjev prověřuje zprávy o dobytí Lymanu ruskou armádou, píše BBC

Zahraniční

22:48 - Při ostřelování Charkova zemřelo sedm lidí, dalších 17 jich bylo zraněno, včetně devítiletého dítěte, oznámila podle agentury Unian oblastní správa.

21:52 - Rusko je ochotné přispět k řešení potravinové krize, ale požaduje uvolnění protiruských sankcí, řekl podle Kremlu prezident Vladimir Putin v telefonním hovoru s italským premiérem Mariem Draghim.

20:56 - Moldavský soud ve čtvrtek poslal bývalého prezidenta a vůdce proruské opozice Igora Dodona na 30 dnů do domácího vězení. Chce dát prokuratuře možnost vyšetřit obvinění z korupce a vlastizrady, napsala agentura Reuters. Podle bývalé hlavy státu je proces politicky motivovaný.

20:28 - Světová zdravotnická organizace (WHO) na svém valném shromáždění v Ženevě odsoudila ruský útok na Ukrajinu a zejména na tamní zdravotnická zařízení. Invaze podle organizace vedla ke zdravotnické krizi. Podobnou rezoluci předloženou Ruskem, ve které chybí zmínka o jeho agresi na Ukrajině, členské státy následně odmítly, napsala agentura AFP.

19:39 - Zásobování Ukrajiny západními zbraněmi, které mohou zasáhnout ruské území, je krok k eskalaci, řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Hrozí eskalace, zkoušejí Rusové odrazovat od dodávek zbraní na Ukrajinu

Zahraniční

18:47 - Ústup ukrajinských vojáků z Lymanu v Doněcké oblasti je neorganizovaný. Po cestě do vozu naskakují opozdilci.

17:27 - Ukrajinská prokuratura vyšetřuje bezmála 14 000 obvinění z válečných zločinů spáchaných ruskými silami, uvedla ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová. Úřady podle ní každý den obdrží 100 až 200 nových hlášení, napsal server BBC.

16:04 - Ruští exekutoři zabavili americké internetové společnosti Google 7,7 miliardy rublů (2,8 miliardy Kč) jako část pokuty, kterou má firma zaplatit.

15:47 - Ukrajinští velitelé ve čtvrtek připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k dodávkám zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil. Vzhledem k ruské ofenzívě v Donbasu na východě země potřebují Ukrajinci tyto zbraně co nejdříve.

Ukrajinští vojáci připouštějí problémy

Válka na Ukrajině

15:00 - Ruské a běloruské hokejové reprezentace by se brzy opět mohly zúčastnit mezinárodních soutěží. V rozhovoru pro agenturu TASS to uvedl prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardiff. „Chceme, aby bylo vše co nejdříve v pořádku a oni se vrátili k naší rodině,“ řekl šéf IIHF.

14:40 - Benzin v Česku za týden zdražil o 20 procent na 46,21 koruny za litr, píše ruská státní agentura RIA Novosti. Z dat české společnosti CCS, jež ceny pohonných hmot sleduje, ale vyplývá, že v období od 18. do 25. května stoupla průměrná cena benzinu jen o dvě procenta.

13:55 - Svjatlana Cichanouská, Marija Kalesnikavová, Veronika Tsepkalová získaly letošní ocenění Karla Velikého za boj za lidská práva.

13:32 - Na českou ambasádu v Kyjevě se ve středu vrátil velvyslanec Radek Matula s dalším diplomatem politicko-ekonomického oddělení. Celkově na velvyslanectví aktuálně působí pět diplomatů, uvedlo v dnešní tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. První se do Kyjeva vrátili v polovině dubna.

13:26 - Ukrajina obdržela od východoevropských partnerů 14 útočných letounů Su-25, které byly dodány „v rozebraném stavu“.

13:00 - Státy Severoatlantické aliance se neformálně dohodly neposkytovat Ukrajině určitá bojová vozidla pěchoty a tanky západní výroby. Podle agentury DPA to řekl německý poslanec Wolfgang Hellmich, který je mluvčím vládních sociálních demokratů (SPD) pro obrannou politiku. Důvodem jsou obavy z toho, že by Rusko mohlo dodávky vybraných západních těžkých zbraní vnímat jako vstup NATO do války.

12:30 - Separatisté takzvané Luhanské lidové republiky už údajně ovládli 95 procent Luhanského regionu.

BEZ KOMENTÁŘE: Střela zasáhla nákupní centrum v Záporoží.Video: Newsflare, AP

11:35 - „Velcí geopolitici“, kteří radí Ukrajině, aby se vzdala části svého území ve prospěch Ruska, nevidí za svými moudry obyčejné lidi, Ukrajince. Nabízejí vyměnit miliony těch, kteří na tomto území žijí, za nějaký zdánlivý mír,“ řekl Volodymyr Zelenskyj.  Reagoval na  bývalého amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera, který navrhl Ukrajině, aby se vzdala východu své země a Krymu.

11:24Putin začne vyjednávat o míru, až si uvědomí, že nemůže prolomit ukrajinskou obranu. Válku nesmí vyhrát a jsem přesvědčený, že nevyhraje, řekl na závěr Světového ekonomického fóra německý premiér Olaf Scholz.

9:57 -  Vydíráním světového společenství je podle Ukrajiny středeční ruský návrh na zrušení blokády ukrajinských přístavů výměnou za ukončení části protiruských sankcí. Na svém ruskojazyčném webu to s odkazem na vystoupení ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu uvedla BBC.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko ve středu takové řešení navrhl s tím, že pak by z ukrajinských černomořských přístavů mohly odplout lodě s dodávkami obilí.

9:55 - Ve středu Česko vydalo ukrajinským uprchlíkům 1070 víz, asi o 340 méně než před týdnem. Od začátku ruské invaze dočasnou ochranu získalo 355 700 lidí.

9:51 - Ruská centrální banka snížila základní úrok o tři procentní body na 11 procent. Tlak na růst cen se podle ní zmírňuje a ekonomiku čeká pokles.

9:49 -  Evropská unie, USA a Británie vytvořily konzultační skupinu, která má pomoci Ukrajině v její snaze vyšetřit válečné zločiny spáchané na jejím území během ruské invaze. Hlavním cílem skupiny ACA (Atrocity Crimes Advisory Group) bude poskytovat podporu ukrajinské generální prokuratuře. Informoval o tom web amerického ministerstva zahraničí.

9:44 - USA odmítají ruskou nabídku na odblokování ukrajinských přístavů výměnou za zrušení sankcí, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

9:40 - Azovské moře už Ukrajině nikdy patřit nebude. Uvedl to vicepremiér krymské vlády dosazený Putinem, Georgij Muradov.

„Azovské moře je pro Ukrajinu navždy ztraceno. Přístavy v Záporožské a Chersonské oblasti už nikdy nebudou ukrajinské. Jsem si jist, že po sjednocení našich regionů s Ruskem se Azovské moře opět stane, jako tomu bylo dříve, výhradně vnitrozemským mořem Ruské federace,“ cituje ho agentura RIA.

9:08 - Válka na Ukrajině by mohla vyvolat globální recesi, tvrdí prezident Světové banky David Malpass. Evropa, Čína a USA zaznamenávají pomalejší růst, rozvojové země zasahují nedostatky hnojiv, zásob potravin a dodávek energie.

8:51 - Běloruské ministerstvo obrany vyhlásilo veřejnou soutěž na 20 000 kovových štítků, přezdívaných psí známky, které slouží k rozpoznání mrtvých. Na tendr upozornil opoziční list Naša Niva.

Identifikační štítky mají být opatřeny nápisem Ozbrojené síly Běloruska, identifikačním číslem a tabulkou skupin krve. Takové štítky se vydávají vojákům, kteří v armádě slouží na základě uzavřeného kontraktu, jakož i důstojníkům v záloze.

8:34 - Proruští separatisté oznámili, že v Doněcké a Luhanské oblasti je přibližně 8000 ukrajinských zajatců. Údaj není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Evropa

8:14 - V masovém hrobě u Lysyčansku v Luhanské oblasti bylo nalezeno 150 těl. Uvedl to gubernátor oblasti Sergej Hajdaj. Těla nyní vyzvedává policie.

7:46 - Členové NATO se neformálně dohodli, že nebudou dodávat Ukrajině letadla a tanky, protože se obávají, že Rusko by mohlo považovat dodávky za vstup do války a přijmout odvetná opatření, uvedla tisková agentura DPA s odvoláním na své zdroje.

NATO nechce Ukrajině dodávat těžké zbraně, obává se konfrontace s Ruskem

Evropa

7:13 - Strávit dovolenou v cizině plánuje letos v létě desetina Rusů. Tři procenta respondentů chtějí vyrazit do zemí bývalého Sovětského svazu, s výjimkou pobaltských států. Sedm procent by rádo jelo do vzdálenějších krajů. Více než polovina Rusů své volné dny stráví doma, vyplynulo z průzkumu společnosti VCIOM.

7:08 - Severoatlantická aliance by kvůli ruské hrozbě ve východní Evropě neměla zapomínat ani na další rizika, například na rostoucí vliv Ruska v Africe. Shodli se na tom ministři obrany Španělska a Británie Margarita Roblesová a Ben Wallace. V Africe je množství ruských žoldnéřů.

6:01 - Izrael odmítl žádost Spojených států, aby Berlín mohl dodat Ukrajině protitankové střely vyrobené v Německu s využitím izraelské technologie a licence.

5:32 - Ruské síly připravují ofenzívu na město Siversk v Doněcké oblasti a urychlují bitvu o Severodoněck, tvrdí Americký institut pro válečná studia.

Rusko chystá útok na Siversk a urychluje bitvu o Severodoněck

Evropa

4:50 - Ruské síly na východě země razantně postupují, přiznal prezident Zelenskyj. Žádá Západ o další zbraně.

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Evropa

4:40 -  Zelenskyj nechce postoupit území obsazené Ruskem, označil to za mnichovanství.

23:16 - „Přestaňte obchodovat s Ruskem, nenechte ho vydělávat na válečný průmysl, prostřednictvím něhož zabíjí a mučí ukrajinský lid,“ vyzval Západ na ekonomickém fóru v Davosu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

22:45 - Do dnešního dne překročilo hranici s Rumunskem téměř milion ukrajinských uprchlíků.

22:07 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že otevře dva námořní humanitární koridory pro vyplutí cizích lodí z přístavů v Černém a Azovském moři, uvedl Interfax.

22:06 - Ukrajinský režisér Maksym Nakonečnyj využil k politickému protestu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes prezentaci svého filmu Butterfly Vision, který vznikl i s přispěním českých tvůrců. Podle agentury DPA přišel filmař se svým týmem na premiéru snímku za zvuku sirén. Následně zúčastnění rozvinuli transparent s nápisem v angličtině: „Russians kill Ukrainians. Do you find it offensive or disturbing to talk about this genocide?“ (Rusové zabíjejí Ukrajince. Pokládáte za pohoršlivé nebo nepříjemné hovořit o této genocidě?). Samotný film si poté podle DPA vysloužil ovace vestoje.

21:30 - Severoatlantická aliance nedělá naprosto nic proti ruské agresi na Ukrajině. Řekl to na Světovém ekonomickém fóru v Davosu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Uvítal naopak „revoluční rozhodnutí“ Evropské unie, která přijala už pět balíků sankcí proti Rusku a šestý připravuje.

20:20 - Kadyrov má zájem zaútočit na Polsko. „Ukrajina je uzavřená záležitost. Zajímá mě Polsko. Pokud po Ukrajině přijde povel, ukážeme čeho jsme schopni za šest vteřin,“ řekl čečenský vůdce ve videu, o kterém informuje stanice Nexta.

Kadyrov chce zaútočit na Polsko

Válka na Ukrajině

20:00 - „Délka této války závisí na rychlosti uvalení energetických sankcí a na dodávkách zbraní. Chcete válku ukončit? Klíč k míru je ve vašich hlavních městech,“ vzkázal světu Mychajlo Podoljak, hlavní ukrajinský vyjednavač.

19:40 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl 15. června promluvit k českým poslancům a senátorům.

Zelenskyj promluví k českým zákonodárcům

Domácí

19:38 - Ramzan Kadyrov vyhrožuje Polsku. Vůdce Čečenců vyzval Polsko, aby se omluvilo za incident, při kterém jeden z demonstrantů v Den vítězství polil ruského velvyslance ve Varšavě červenou barvou. „Nenecháme to bez odpovědi, myslete na to,“ řekl Kadyrov.

19:22 - Ruská internetová společnost VK dnes spustila obchod s aplikacemi RuStore. Učinila tak poté, co přístup ke svým službám pro uživatele v Rusku v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu omezily firmy Apple či Google. Podle VK je v obchodu zatím k dispozici přes 100 aplikací a další budou každým dnem přibývat.

19:10 - „Kreml říká, jak jsou sankce velkým štěstím a darem pro jejich ekonomiku. Teď jejich ministerstvo zahraničí požaduje zrušení sankcí, aby se odblokovaly přístavy. Pokud vás sankce posilují, tak proč je rušit?“ šťouchl si do ruské propagandy ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.

18:34 - Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že plán Moskvy zjednodušit proces udělování ruského občanství obyvatelům ukrajinských regionů okupovaných Ruskem porušuje mezinárodní právo.

17:30 - Ruský prezident Vladimir Putin ve středu poprvé od začátku nynější války na Ukrajině navštívil ruské vojáky zraněné při „speciální operaci“, jak Moskva invazi do sousední země označuje. Hlavu státu v ústřední vojenské nemocnici Mandryk v moskevské oblasti doprovázel ministr obrany Sergej Šojgu.

17:25 - Dva údajní příslušníci takzvané Vagnerovy skupiny jsou obviněni z vraždění civilistů v Kyjevské oblasti. Podle deníku Guardian se jedná o první žoldáky, kteří budou čelit soudu za potenciální válečné zločiny spáchané na Ukrajině.

16:47 - Rozpory ohledně případného embarga na ruskou ropu budou vyřešeny do 30. května, řekl šéf Evropské rady Charles Michel. Zdůraznil, že zapotřebí bude „hodně dialogu“. Nejklíčovější součást šestého balíčku sankcí proti ruskému režimu blokuje Maďarsko.

16:24 - V ukrajinském Mariupolu zemřelo za tři měsíce války nejméně 22 tisíc civilistů, informovala stanice CNN s odkazem na poradce mariupolského starosty.

15:46 - „Blouznění,“ reagovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, když se ji novináři zeptali, co říká na italský mírový plán pro Ukrajinu. „Nemůžete dodávat Ukrajině zbraně a současně vymýšlet plány na mírové ukončení situace,“ řekla.

15:34 - Ukrajinské úřady zaznamenaly už více než 20 tisíc případů válečných zločinů, uvedl ministr vnitra Denis Monastarskyj. Ruské okupanty, kteří mají činy na svědomí, chtějí dostat před soud.

14:16 - Předseda Evropské rady Charles Michel ve středu vyjádřil přesvědčení, že se zemím EU podaří dosáhnout dohody o ropných sankcích vůči Rusku ještě před mimořádným summitem plánovaným na pondělí a úterý. Přijetí sankcí v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu blokuje Maďarsko.

13:48 - Ruští ženisté odminovali přístav v Mariupolu, poté ho mohlo opustit pět zahraničních lodí, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

13:39 - Rusko zrušilo horní věkový limit pro profesionální službu v armádě. Schválily to obě komory parlamentu. Prezident Putin zároveň podepsal dekret, který obyvatelům Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství.

13:04 - Litva brzy dodá Ukrajině dvě desítky obrněných transportérů americké výroby M113, deset vojenských kamionů a deset terénních vozidel určených pro odminování.

12:58 - Rada federace, horní komora ruského parlamentu, schválila zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě, píše TASS.

12:20 - Evropská komise navrhla pravidla umožňující zabavit majetek ruských oligarchů či firem obcházejících sankce. Jejich porušování chce zařadit mezi trestné činy.

11:38 - Jednoho mrtvého a tři raněné si vyžádalo ostřelování Záporoží, 60 domů je poškozeno. Moskva tvrdí, že zasáhla závod na výrobu leteckých motorů.

11:35 - Situace ukrajinských uprchlíků na hlavním nádraží v Praze, kteří jsou převážně romského původu, si všiml britský deník The Guardian. V reportáži, kde ji označil jako „hnisající krizi“, popisuje, jak na nádraží nocují stovky lidí v nehygienických podmínkách, a zabývá se postupem českých úřadů.

Britský Guardian referuje o „hnisající krizi“ na pražském hlavním nádraží

Domácí

10:47 - Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, podmínkou je ale odminování ukrajinských přístavů, uvedl ruský diplomat.

10:33 - Britský řetězec Marks & Spencer po 17 letech odchází z Ruska. Tak jako další západní firmy tím reaguje na invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Odchod západních firem z Ruska pokračuje. Nově se přidává Marks & Spencer

Ekonomika

10:20 - Ruský prezident Vladimir Putin si za tři měsíce poštval proti sobě přívržence války proti Ukrajině i stoupence míru, tvrdí zdroje serveru Meduza. V Kremlu doufají, že Putin v dohledné budoucnosti odejde, a vybírají nástupce.

10:00 - Od ruské invaze na Ukrajinu výrazně stoupla cena řady komodit, o desítky procent zdražily energetické komodity a potraviny. Naopak zlevnily drahé kovy.

Energetické komodity a potraviny zdražily od invaze o desítky procent

Ekonomika

9:31 - Spojené státy neprodloužily Rusku výjimku, která mu umožnila splácet dluhopisy americkým investorům. Rusko se tak přiblížilo platební neschopnosti.

Rusko je o krok blíž platební neschopnosti

Ekonomika

8:50 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Davosu prohlásil, že chce jednat jen přímo s ruským protějškem Vladimirem Putinem a ne přes prostředníky. Řešení se najde, pokud Putin pochopí realitu, řekl.

Zelenskyj: Putin musí pochopit realitu

Válka na Ukrajině

8:15 - Město Záporoží je pod ruským raketovým útokem. Místní vojenská správa potvrdila, že byly vypáleny čtyři rakety, z nichž jednu se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo zničit.

8:07 - Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk obvinil tamější vládu, že zdržuje proces schvalování dodávek zbraní na Ukrajinu.

7:54 - Ruské jednotky útočí na město Severodoněck, uvedl ve středu ve své svodce ukrajinský generální štáb. Rusko se toto město pokouší ovládnout už několik týdnů. Tvrdě se bojuje i o Lyman.

Rusové útočí na Severodoněck a Lyman

Evropa

7:26 - Fotografie francouzských houfnic Caesar ráže 155 mm nasazených na východě Ukrajiny zveřejnil velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Záběry zveřejnil na své facebookové stránce.

Ukrajinské jednotky nasadily na frontě francouzské houfnice Caesar

Evropa

7:13 - Ruská ofenziva se změnila. Kvůli nedostatku přesných raketových zbraní nyní Rusové více využívají letectvo, uvedl ráno ukrajinský generální štáb.

Rusko mění ofenzivu. Docházejí mu rakety

Evropa

6:30 - Lépe se vyrovnat s dopady rusko-ukrajinského konfliktu by českým exportérům mohl pomoci program záruk, které by poskytoval stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Pokud by se vláda pro jeho spuštění rozhodla, je potřeba počítat s časem na legislativní proces, řekl ČTK generální ředitel EGAP Jan Procházka.

6:11 - Rusy dosazená kolaborantská správa obsazené části Záporožské oblasti oznámila, že se chce připojit k Ruské federaci. Uvedl to její náčelník Volodymyr Rohov, kterého citovala ruská agentura RIA Novosti. Připojena by měla být, až ji „celou osvobodí od ukrajinských nacionalistů“ ruská armáda.

6:05 - V Mykolajivské oblasti se směrem na Krivoj Rog ruští vojáci pokusili obsadit ukrajinskou pozorovatelnu. Zaútočili pod minometnou palbou ve dvou vozidlech GAZ Tigr oblečení v ukrajinských uniformách.

Souhrn dění na Ukrajině do úterního večera

Evropa

Související témata:

Výběr článků

Načítám