Hlavní obsah

Norsko změnilo oficiální název Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská vláda na popud běloruské političky a aktivistky Světlany Cichanouské změnila oficiální název pro Bělorusko. Doteď severní země užívala označení „Hviterussland“, což v norštině doslovně znamená „Bílé Rusko“, nyní bude používat termín Belarus. Podle norské ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtové tak Norsko činí ze solidarity s běloruskou opozicí.

Foto: repro EP, Novinky

Norsko změnilo oficiální název Běloruska na výzvu běloruské aktivistky Světlany Cichanouské (na snímku).

Článek

„Činíme tak ze solidarity s běloruskou opozicí. Nebudou jen prodloužením Ruska,“ napsala Huitfeldtová citovaná serverem Postsen v tiskové zprávě.

Rozhodnutí změnit oficiální název země vznikl po společném setkání obou žen. Cichanouská vyzvala mezinárodní společenství, aby změnilo svůj název (z jejich úředního jazyka) na Belarus.

Švédsko i Dánsko již název na žádost Cichanouské změnily, připomíná deník Norway Postsen.

Trudný příběh dvojité uprchlice: Za rok utekla před vězením i válkou

Válka na Ukrajině

Cichanouská je vůdkyní běloruské opozice, kandidovala v prezidentských volbách 2020 v Bělorusku. Podle oficiálních výsledků získal ve volbách dosavadní prezident Lukašenko 80,1 procenta hlasů, Cichanouská skončila s 10,1 procenta hlasů druhá. Hlasování podle opozice provázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo mnoho novinářů i aktivistů.

Cichanouská, která označila výsledek voleb za zfalšovaný a sebe za vítězku, se kvůli obavám o svou bezpečnost, a zřejmě také pod nátlakem Lukašenkových bezpečnostních sil, den po hlasování uchýlila do Litvy. Bělorusko na ni tentýž rok vydalo mezinárodní zatykač a je na seznamu hledaných osob. Loni Minsk požádal Vilnius o vydání Cichanouské, což Litva okamžitě odmítla. Zatykač na Cichanouskou vydalo i Rusko, údajně kvůli bilaterálním dohodám s Běloruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám