Hlavní obsah

Ukrajinské jednotky nasadily na frontě francouzské houfnice Caesar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Fotografie francouzských houfnic Caesar ráže 155 mm nasazených na východě Ukrajiny zveřejnil velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Záběry zveřejnil na své facebookové stránce.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Houfnice Nexter Caesar

Článek

„Naši dělostřelci rychle zvládli nové samohybné houfnice, vlastně za dvě tři hodiny,“ uvedl Zalužnyj v textu na svém facebookovém profilu.

„Upřímně děkuji našim partnerům za prokázanou pomoc. Tyto zbraně slouží k přiblížení našeho vítězství,“ dodal ještě.

Zalužnyj dodal, že Caesar je samohybná houfnice nové generace namontovaná na podvozku těžkého nákladního automobilu, což zvyšuje její mobilitu a umožňuje po palbě odjet dříve, než se na houfnici zaměří dělostřelectvo nepřítele.

Česko věnovalo Ukrajině helikoptéry, tanky a rakety, prozradil americký ministr

Válka na Ukrajině

Umožňuje navíc zasáhnout nepřítele na vzdálenost přes 20 km. Lze z ní vystřelit až pět ran za minutu. Palba je vysoce přesná díky automatickému systému zaměřování.

Tyto houfnice si pořídila i Armáda České republiky.

Dělostřelectvo hraje v současné fázi války na Ukrajině klíčovou roli. Používají je masivně obě strany. Dělostřelecká palba vedená Rusy má zlomit odpor ukrajinských obránců a umožnit místní postup.

Naopak Ukrajinci se zaměřují na soustředění ruských sil připravených zaútočit a na jimi budované pontonové mosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám