Hlavní obsah

Rusko tlačí na Donbasu. Zelenskyj naléhavě žádá o další raketomety

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal Západ, aby co nejdříve poslal na Ukrajinu další salvové raketomety. Podle něj by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu na Donbasu, informovala v pátek agentura AP.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Bojujeme za to, aby Ukrajina dostala veškeré zbraně potřebné ke změně charakteru bojů a aby začala rychleji a jistěji vyhánět okupanty,“ řekl Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu k národu.

„Katastrofální vývoj událostí by ještě mohl být zastaven, kdyby se svět k situaci na Ukrajině choval jako ke své vlastní. Kdyby si mocnosti s Ruskem nehrály, ale skutečně tlačily na ukončení války,“ dodal prezident a zmínil, že se EU stále nedokázala dohodnout na šestém balíčku sankcí.

Taktika spálené země

Uvedl také, že ruská armáda vymazává některá města na východě země z povrchu zemského. Donbas by podle něj proto mohl skončit jako neobyvatelná oblast.

Ukrajinští vojáci připouštějí problémy

Válka na Ukrajině

„Chtějí proměnit Popasnou, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Severodoněck v popel, jako to udělali s Volnovachou a Mariupolem,“ řekl ukrajinský prezident. „Deportují naše lidi a masově zabíjejí obyvatele. To je očividně genocidní politika, kterou provádí Rusko,“ dodal Zelenskyj.

Při čtvrtečním ostřelování druhého největšího ukrajinského města Charkova bylo podle Zelenského zabito nejméně devět lidí a 19 jich bylo zraněno. Mezi zabitými bylo pětiměsíční dítě a jeho otec, přičemž matka dítěte byla vážně zraněna. Dosavadní bilance dříve zveřejněná gubernátorem Olehem Syněhubovem činila osm mrtvých a 17 zraněných.

Zmínil i to, že na obsazených územích masově verbují obyvatele do zbraně. „Ve městech a o obcích u hranic s Ruskem, v Doněcku a v Luhansku shromažďují všechny, kteří mohou, aby zaplnily místa padlých a raněných v okupačním kontingentu,“ vylíčil Zelenskyj.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Vojenská pomoc Ukrajině

Řada západních zemí v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu začala dodávat Kyjevu nejdříve lehké zbraně, zejména protiletadlové a protitankové rakety, a později těžkou techniku, včetně tanků, samohybných i tažených houfnic, obrněných transportérů a systémů protivzdušné obrany dalekého dosahu.

Ukrajina může dostat ještě lepší zbraně, chce raketomety

Amerika

Z České republiky dostal Kyjev nejen tanky T-72 a obrněné transportéry, ale taky salvové raketomety RM-70 ráže 122 mm na podvozcích Tatra s opancéřovanou kabinou. Kyjev by však chtěl americké raketomety M270 ráže 227 mm které mají podle typu rakety maximální dostřel 32 až 70 km.

Ukrajinští velitelé ve čtvrtek připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k urychleným dodávkám dalších zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil.

Rusové útočí ze tří směrů na Severodoněck a podle vlastních tvrzení pronikli i do Lymanu.

Záběry ukazují české raketomety na Ukrajině při palbě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám