Hlavní obsah

Rusko nepřeruší dodávky plynu do Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko bude nadále v plné míře dodávat plyn do Rakouska, řekl rakouský kancléř Karl Nehammer po pátečním telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Během pětačtyřicetiminutového hovoru se podle rakouského kancléře řešil problém s vývozem ukrajinské pšenice či výměny zajatců.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o dodávky plynu, prezident Putin ujistil, že všechny budou dodány v plné výši,“ řekl kancléř. Znovu zopakoval, že když ruský Gazprom nevyužije zásobník plynu v Haidachu u bavorských hranic, Rakousko ho otevře dalším společnostem.

Rakousko bude také podle kancléře všemi prostředky podporovat výměnu válečných zajatců. Obě strany by měly zajistit, aby k nim měl přístup mezinárodní Červený kříž. „Prezident Putin ujistil, že k válečným zajatcům bude mít mezinárodní Červený kříž přístup,“ informoval Nehammer.

Rakousko se snaží najít řešení problému s vývozem ukrajinského obilí dřív, než shnije, přitom je v mnoha částech světa hladomor. Nehammer uvedl, že ho Putin během telefonního hovoru ujistil, že by měly existovat bezpečné koridory pro vývoz přes námořní přístavy. „Cílem je uzavřít dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem, že vývoz – například hnojiv a semen – je možný na obou stranách,“ řekl Nehammer, který současně varoval před globálními důsledky a destabilizací světového míru.

Slovensko sníží závislost na ruském plynu o dvě třetiny

Ekonomika

Nehammer popsal svůj rozhovor s Putinem jako „velmi intenzivní, velmi vážný“. Putin podle něj požadoval od Západu zrušení sankcí. „Ruský prezident má svou válečnou logiku. Podle něj je Západ sám zodpovědný za to, když se bude válka na Ukrajině prodlužovat,“ řekl Nehammer. Podle kancléře si Putin uvědomuje dramatičnost situace a Rusko také hledá spojence po celém světě.

Zablokovaných 20 milionů tun obilí

Rusko od 24. února blokuje ukrajinské černomořské přístavy a znemožňuje tak vývoz obilí ze země, která patří k jeho nejvýznamnějším exportérům.

Rakousko platí za plyn v rublech, hlásí Rusko. Fake news, brání se kancléř

Ekonomika

Podle ukrajinských činitelů je na Ukrajině zablokovaných 20 milionů tun obilí určených k vývozu. OSN varuje, že pokud se dodávky z Ukrajiny nedostanou na předválečnou úroveň, hrozí v některých zemích dlouhodobý hladomor. Rusko nabídlo, že v Černém moři otevře koridor pro vývoz potravin, chce za to ale zmírnění protiruských sankcí.

Putin v telefonátu také obvinil Kyjev ze „sabotáže“ mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom v úterý prohlásil, že chce jednat pouze přímo se svým ruským protějškem, a ne přes prostředníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám