Hlavní obsah

Hrozí eskalace, zkoušejí Rusové odrazovat od dodávek zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zásobování Ukrajiny západními zbraněmi, které mohou zasáhnout ruské území, povede k nepřijatelné eskalaci. Podle agentury TASS to ve čtvrtek uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov ruské stanici RT vysílající v arabštině řekl, že ruští představitelé varovali Západ, že fakticky vede zástupnou válku s Ruskem prostřednictvím Ukrajinců. Dodávky zbraní schopných ohrozit ruské území podle něj budou „nejvážnějším krokem k nepřijatelné eskalaci“.

Podobná varování vysílá Rusko, jež zahájilo nevyprovokovaný útok na sousední zemi na konci února, opakovaně.

Řada západních zemí v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu začala dodávat Kyjevu nejdříve lehké a později i těžké zbraně, včetně tanků, samohybných houfnic, systémů protivzdušné obrany či protilodních střel.

Ukrajinští vojáci připouštějí problémy

Válka na Ukrajině

Ukrajinští velitelé ve čtvrtek připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k dodávkám dalších zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil. Vzhledem k ruské ofenzivě v Donbasu na východě země potřebují Ukrajinci tyto zbraně co nejdříve.

Šéf ruské diplomacie v rozhovoru dále vyčetl ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému jeho údajnou neochotu k vyjednávání o ukončení bojů. Západ podle něj z této neústupnosti Kyjeva těží.

Zelenskyj: Putin musí pochopit realitu

Válka na Ukrajině

Zelenskyj ve středu prohlásil, že chce jednat pouze přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, a ne přes prostředníky. Prvním krokem k rozhovorům by podle ukrajinského prezidenta mělo být stažení ruských vojsk na pozice, ve kterých byla před zahájením invaze na Ukrajinu 24. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám