Hlavní obsah

Johnson navrhl Ukrajině alternativu k EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Britský premiér Boris Johnson nabídl ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že spolu založí novou alianci, jakousi alternativu k Evropské unii, jejíž součástí by mohly být i pobaltské státy. S odkazem na své zdroje o tom informoval italský deník Corriere della Sera.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson spolu s Volodymyrem Zelenským při procházce Kyjevem

Článek

Tato aliance by mohla zahrnovat kromě Spojeného království a Ukrajiny také Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a paradoxně později možná i Turecko, před jehož vstupem do EU Britové tak důrazně varovali.

Zastavme krokodýla Putina. Johnson vyzval k dodávce raketometů Ukrajině

Evropa

Podle Johnsona by všechny potenciální členy mohla motivovat společná nedůvěra k „Bruselu“ a frustrace z reakce německých představitelů na ruskou agresi. „Spojovalo by je nadšení pro národní suverenitu, liberální tržní hospodářství a zcela jednoznačná neústupnost proti vojenské hrozbě ze strany Moskvy,“ pokračuje s výčtem Corriere Della Serra.

Podle zdrojů představil Johnson svůj návrh Zelenskému už během jejich setkání v Kyjevě 9. dubna. Ukrajinská vláda se k této možnosti nevyjádřila, ale od té doby pravidelně opakuje svoji touhu vstoupit do EU, tudíž se dá očekávat, že jejich nedůvěra k Bruselu nebude velká.

23. červen rozhodne

Zelenskyj zatím vyčkává na evropský summit 23. června, kdy budou lídři sedmadvacítky rozhodovat, zda udělí Ukrajině status „kandidátské země“.

„Je třeba sesadit Putina.“ V Litvě se konala utajovaná konference

Evropa

Není navíc vůbec jasné, zda by Polsko a pobaltské státy s takovým spojenectvím souhlasily. Jeden z evropských ministrů poznamenal, že Johnson se takovými návrhy pouze snaží získat politické body – nejen ve světě, ale i na domácí scéně, kde společenská nálada z brexitu je stále napjatá.

„Neviděli jsme žádný konkrétní návrh. Netušíme, jaký je jeho obsah, nakolik je reálný a vážný,” reagoval v pátek litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Dodal však, že je zapotřebí nadále posilovat existující aliance, jako například NATO, tím, že členové přesvědčí Turecko a vpustí mezi sebe jak severské Finsko a Švédsko, tak i Ukrajinu. Uvedl, že toto považuje za realistické cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám