Hlavní obsah

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již pátým měsícem. Aktuální dění sledujeme v on-line reportáži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci zničili most na přehradě u Nové Kachovky (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

13:26 - Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské zpravodajské služby z vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Pachatelem činu je podle FSB ukrajinská občanka Natalja Vovková, která měla následně uprchnout do Estonska.

Záhady kolem atentátu na Duginovou: Odbojní Rusové nebo zpravodajská hra?

Válka na Ukrajině

8:00 - Ruské jednotky v noci na pondělí opět ostřelovaly druhé největší ukrajinské město Charkov. Palba byla vedena od Bělgorodu, kde mají Rusové velká kasárna.

Rusové nad ránem ostřelovali Charkov

Evropa

5:36 - Pokud Rusko zahájí soud s ukrajinskými vojáky v Mariupolu, znemožní tím jakákoli jednání. Ve svém pravidelném večerním projevu to v neděli řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko již dříve uvedl, že ruská armáda by mohla uspořádat soud s ukrajinskými válečnými zajatci na Den nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

21:40 - Za bombu v autě, která v sobotu na předměstí Moskvy zabila Darju Duginovou, dceru ruského ideologa Alexandra Dugina, mohou ruští partyzáni. Uvedl to podle serveru listu The Guardian bývalý člen Dumy a protikremelský aktivista Ilja Ponomarjov.

Za výbuch auta s dcerou Putinova ideologa mohou ruští partyzáni, tvrdí aktivista

Válka na Ukrajině

18:30 - Během invaze na Ukrajině použilo Rusko třikrát hypersonické rakety Kinžal. V ruské státní televizi to v neděli řekl ministr obrany Sergej Šojgu, který podle agentury Reuters dále prohlásil, že ruské hypersonické střely se při zasahování důležitých cílů ve všech případech osvědčily.

Šojgu: Hypersonické rakety Kinžal jsme použili na Ukrajině třikrát

Evropa

13:44 - Náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz odmítl nedávnou zprávu serveru Politico, podle něhož šest největších evropských zemí – včetně Polska – po celý červenec nenabídlo Ukrajině žádné dvoustranné závazky ohledně vojenské pomoci. Informovala o tom dnes agentura PAP. Polsko poskytuje pomoc Ukrajině neustále, prohlásil náměstek.

11:52 - V ukrajinské Kirovohradské oblasti našli tělo náčelníka tamního oddělení tajné služby SBU. Příčinu smrti Oleksandra Nakonečného ukrajinské bezpečnostní složky vyšetřují, informovala v neděli ukrajinská média. Podle serveru RBK Ukrajina se hovoří o tom, že mohl spáchat sebevraždu.

9:48 - Ruské invazní jednotky útočí ve směru na Mykolajiv, mají částečný úspěch. Obsadily jižní okraj obce Blahodatne, boje pokračují. Ve své ranní operační svodce to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Blahodatne se nachází asi 50 kilometrů od Mykolajivu, který je pod kontrolou ukrajinských sil. Velení ukrajinských sil dále hlásí ruské útoky i na dalších místech fronty, někde se je podle něj ukrajinským vojákům podařilo odrazit.

18:08 - Ruští vojáci se na Ukrajině otrávili botulotoxinem. Chemický útok, zuří Moskva. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že záměrně otrávila několik ruských vojáků v Záporožské oblasti botulotoxinem. Vojáci byli na konci července převezeni do nemocnice s těžkými známkami otravy.

Ruští vojáci se na Ukrajině otrávili botulotoxinem. Chemický útok, zuří Moskva

Evropa

12:28 - Silná exploze se ozvala v sobotu ráno v krymském Sevastopolu poblíž budovy sídla ruské černomořské flotily. Rusko uvedlo, že střechu velitelství zasáhl sestřelený dron.

Do velitelství ruské černomořské flotily na Krymu narazil dron

Evropa

7:54 - Předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) i šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) jsou pro plošné pozastavení víz pro ruské občany členskými státy EU, o kterém mají na konci srpna jednat unijní ministři zahraničí.

7:49 - Starosta okupovaného Melitopolu uvedl, že z ruské vojenské základny poblíž města se ozývají exploze.

22:50 - Z Ruskem anektovaného poloostrova Krym v pátek večer opět přicházely zprávy o explozích, uvedla na svém webu ruská redakce BBC. Výbuchy byly podle ní slyšet v Jevpatorii na černomořském pobřeží.

Na Krymu jsou opět slyšet výbuchy, Rusové prý sestřelili dron

Válka na Ukrajině

20:50 - Ukrajina letos v červenci neobdržela žádné nové přísliby vojenské pomoci od šesti největších evropských zemí. Kyjev poprvé od únorového ruského vpádu na Ukrajinu nezískal další bilaterální závazky od Británie, Francie, Německa, Španělska, Itálie a Polska, napsal server Politico s odvoláním na údaje výzkumníků z Kielského ústavu pro světové hospodářství (IfW).

17:22 - Francouzský prezident Emmanuel Macron si v pátek telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, jehož vojska už půl roku útočí na Ukrajině. Vládce Kremlu si postěžoval, že ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, kterou Rusové od března okupují, může způsobit obrovskou katastrofu.

Macron si zase volal s Putinem

Válka na Ukrajině

15:45 - Ne všichni ruští vojáci jsou přesvědčeni o tom, že je válka správná. Čtyřiatřicetiletý parašutista Pavel Filaťjev sepisoval asi měsíc a půl každý den své zážitky z fronty. Ty nakonec publikoval na 141 stranách na ruské síti Vkontaktě. Aby unikl zatčení, ze země utekl. Vím, že to zahraničnímu čtenáři bude znít jako barbarství, říká.

Ruský voják v zápiscích vysvětluje, proč se okupanti chovají jako barbaři

Válka na Ukrajině

8:58 -  Estonsko odrazilo vlnu kybernetických útoků, které následovaly krátce poté, co se estonská vláda rozhodla odstranit sovětské památníky v oblasti, kde žije ruská většina. Estonsko čelilo nejrozsáhlejším kybernetickým útokům od roku 2007, napsal ve čtvrtek na Twitteru náměstek estonského ministra hospodářství Luukas Ilves.

Šlo o útoky typu DDoS, kdy se útočníci snaží zahltit internetové stránky vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů.

Cílily na veřejné instituce i na soukromý sektor. K odpovědnosti za útoky se přihlásila ruská hackerská skupina Killnet, která ve středu na svém účtu na sociální komunikační aplikaci Telegram uvedla, že zablokovala přístup k více než 200 státním a soukromým estonským institucím, včetně on-line systému identifikace občanů.

6:03 - V Charkově během vzdušného poplachu zaznamenali výbuchy, uvedl starosta města Igor Terechov. Pod palbou se ocitly Kyjevská, Osnovjanská a Nemyšljanská čtvrť. V jednom případě raketa zasáhla obytný dům, zasažena byla také infrastruktura. Na jednom místě propukl požár.

5:49 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 800 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč) a mohla by ji oznámit již v pátek. Agentuře Reuters to řekly tři zdroje obeznámené s touto záležitostí.

22:23 - Při ruském ostřelování obytné čtvrti východoukrajinského Charkova bylo zabito šest lidí a dalších 16 bylo zraněno, oznámil gubernátor oblasti.

19:06 - V Záporoží byla opět ostřelována oblast kolem jaderné elektrárny, píše agentura TASS. Ostřelování připisuje ukrajinské armádě.

13:19 - Čínská armáda vyšle své vojáky do Ruska, aby se tam zúčastnili společného vojenského cvičení. Do manévrů se má zapojit také například Indie, Bělorusko či Tádžikistán. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo obrany.

10:16 - Dva mrtvé a sedm zraněných si vyžádalo ruské ostřelování v Doněcké oblasti. Střely a rakety mířily i na Oděsu, Charkov a Mykolajiv, tvrdí úřady.

10:09 - Ukrajinské obilí, které bylo v první polovině srpna přepraveno do zahraničí přes Černé moře, nejčastěji mířilo do Turecka, Íránu a Jižní Koreje. Na Afriku připadala jen asi čtyři procenta nákladu. Informují o tom turecká média s odkazem na oficiální statistiky společného koordinačního centra (JCC) v Istanbulu. Největší položky ve vývozu tvoří kukuřice a slunečnicové produkty. V souvislosti se zablokovanými černomořskými přístavy panovaly obavy z hladomoru zejména v Africe.

5:59 - Ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom uvedla, že se její internetové stránky staly terčem ruských hackerů. „Ruská skupina ‚Lidová kybernetická armáda‘ podnikla kybernetický útok za pomoci 7,25 milionu botů, kteří simulovali stovky milionů zobrazení hlavní stránky společnosti,“ uvedl Enerhoatom. Útok podle něj trval tři hodiny, ale nezpůsobil významnější problémy, dodal podle agentury Reuters. Společnost úterní kybernetický útok na svůj web označila za dosud největší od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajině.

5:49 - Loď Razoni s nákladem kukuřice, která vyplula z Ukrajiny jako první plavidlo po začátku ruské invaze v zemi, zakotvila v syrském přístavu Tartús. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj z lodní dopravy a satelitní údaje.

21:20 - Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj dnes na sociálních sítích kritizoval jako nedostatečné západní sankce uvalené na ruské oligarchy po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Na sankčním seznamu Evropské unie Navalnyj například postrádá generálního ředitele ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexeje Millera a upozorňuje, že mezinárodním postihům se dosud vcelku úspěšně vyhýbá také jeden z nejbohatších Rusů Vladimir Potanin.

„Jsme svědky silných vyjádření lídrů, ale rozhodnutí někde váznou,“ napsal Navalnyj o přijímání sankcí. Západní představitelé by podle něj měli přestat s „nekonečnými“ řečmi a začít jednat.

19:00 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generální tajemník OSN António Guterres se mají na Ukrajině sejít s prezidentem Volodymyrem Zelenským, napsala agentura AFP. Pro Erdogana by to byla první cesta na Ukrajinu od začátku ruské invaze. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se za tu dobu již sešel.

17:21 - Ukrajinští diverzanti vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí, které byly součástí přenosové soustavy vedoucí od Kurské jaderné elektrárny v západní části Ruska, uvedla dnes ruská tajná služba FSB. Tři útoky, které se odehrály předminulý a minulý týden, narušily podle FSB „technologický proces fungování elektrárny“. V úterý o tom informovala agentura RIA Novosti.

12:21 - Explozi muničního skladu na severu okupovaného ukrajinského poloostrova Krym způsobila sabotáž, uvedla s odkazem na ruské ministerstvo obrany agentura TASS.

Byla to sabotáž, tvrdí Rusko o explozi muničního skladu na Krymu

Evropa

12:11 - Finsko sníží množství víz udělovaných občanům Ruska na deset procent současného počtu. Podle Reuters to uvedl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

9:34 - Ruská Černomořská flotila nadále pomáhá svými řízenými střelami dlouhého doletu pozemní ofenzivě, současně má ale problémy udržet účinnou kontrolu nad mořem. V pravidelné ranní zprávě o tom informuje britské ministerstvo obrany.

8:05Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad.

Na Krymu vybuchl sklad munice

Válka na Ukrajině

7:26 - Někteří příslušníci vojska ze samozvané Luhanské lidové armády údajně odmítají pokračovat ve válčení v Doněcké oblasti a stěžují si na vyčerpávající tempo útoků. Uvedl to washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Někteří separatisté v Luhansku odmítají bojovat za Doněck

Evropa

7:16 -  Majitel Vagnerovy skupiny žoldnéřů Jevgenij Prigožin navzdory původním informacím ukrajinských médií není mezi oběťmi útoku na základnu vagnerovců u Popasné. Na internetu se objevily fotografie původně zveřejněné ruskou agenturou RIA Novosti, na kterých si prohlíží ruiny zničeného velitelství.

Šéf vagnerovců přežil útok na základnu v Popasné

Evropa

21:51 - Z oblasti Záporožské jaderné elektrárny znovu přicházejí zprávy o ostřelování. Informovala o tom ruská služba stanice BBC. Představitelé proruské správy městě Enerhodar, kde se největší evropská atomová elektrárna nachází, informovali o sérii výbuchů ve městě i v okolí zařízení, které okupují ruská vojska. Z útoku viní ukrajinskou armádu. Naopak šéf ukrajinské správy nedalekého Nikopolu tvrdí, že Enerhodar ostřelují Rusové.

19:50 - Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila útok na ropovod, který se podle ní připravoval na jihu Ruska pod dohledem ukrajinských rozvědek. Uvedla, že při zásahu proti pokusu vyhodit ropovod do povětří „neutralizovala“ dva ruské občany, kteří kladli ozbrojený odpor. Informovala o tom agentura Interfax.

19:17 - Rusko pozastavilo dodávky náhradních dílů pro leteckou a další techniku ruské i sovětské výroby do „nikoliv přátelských zemí“, k nimž Moskva řadí mimo jiné státy Evropské unie a USA. Podle agentury RIA Novosti to řekl ředitel Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci (FSVTS) Dmitrij Šugajev, který kritizoval, že mnoho zemí dodává tuto techniku Ukrajincům.

19:13 - Je důležité neztěžovat odpůrcům ruského režimu možnost opustit Rusko, řekl německý kancléř Olaf Scholz v souvislosti s debatou o zastavení vydávání víz do EU Rusům.

16:43 - Vládce Kremlu Vladimir Putin v pondělí na fóru Armija 2022 u Moskvy vyzdvihl partnerství Ruska se zeměmi Latinské Ameriky, Asie a Afriky, jimž je připraven poskytnout nejmodernější zbraně od obrněných vozidel až po bezpilotní letouny. Experti přitom poukazují na fakt, že Rusku moderní vojenská technika chybí a na Ukrajinu například musí posílat zastaralé sovětské tanky T-62 z 60. let.

Putin nabízí spojencům nejmodernější zbraně, na Ukrajině přitom zabíjí šrotem

Zahraniční

16:40 - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené síly zabily v obci Zoločiv u Charkova přes 100 bojovníků z Polska a Německa, kteří se účastnili bojů na Ukrajině. Dalších 50 „žoldnéřů“ ruské letectvo zranilo, prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov, přičemž použil termín, jenž Moskva tradičně využívá pro označení dobrovolníků bojujících na straně ukrajinských vojáků bránících zemi před ruskou agresí.

11:28 - Starosta Charkova oznámil, že si ostřelování Saltivky vyžádalo dva zraněné. Jedna střela dopadla u zastávky MHD, další střela zasáhla devítipodlažní dům. Po zásahu vzplála i garáž.

11:25 - Ukrajinská tajná služba SBU zadržela ruského agenta, který sbíral informace pro ostřelování na jihu Oděské oblasti. Ukázalo se, že zrádcem je místní obyvatel, který je zaměstnancem jednoho ze státních zdravotnických zařízení. Shromažďoval informace o umístění a pohybu vojenských jednotek a jednotek i jednotek teritoriální obrany jakož i o fungování záložních letišť a vojenských cvičišť na jihu Oděské oblasti. Muž uváděl přesné souřadnice vojenských objektů, hlásil počty osob a vojenské techniky v objektech a jejich pohyb.

11:06 - Během posledního týdne se v Sumské oblasti našlo 63 výbušných zařízení, informovala ukrajinská státní pohotovostní služba. Mezi nimi jsou dělostřelecké a raketové granáty, minometné a protitankové miny a granáty. Sumská oblast je podle služby nejvíce kontaminovaná podobným vojenským materiálem na celé Ukrajině (až z 47 procent).

10:48 - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko varoval, že v bytech může být kvůli nedostatku paliv výrazně chladněji navzdory přijatým opatřením: „Koupili jsme generátory a palivo pro tyto generátory. V první řadě půjdou do nemocnic, školek a škol. Uděláme vše možné i nemožné, co záleží na nás, aby v domech bylo teplo. Ale prosím všechny, aby si připravili teplé domácí oblečení, teplé deky, protože nevylučujeme, že teplota v domácnostech bude o několik stupňů nižší než normálně. Norma je 21 stupňů, ale může to být 19 nebo 18 stupňů.“

10:43 - Kolem čtvrté ráno byl zasažen ruskou palbou střed Slovjansku. Několik domů bylo poškozeno, ale žádné oběti hlášené nejsou.

9:50 - V okupovaném ukrajinském přístavu Berďansk byl zaznamenán kouř. Zřejmě hoří loď. Příčina požáru není jasná.

9:43 - Nový Zéland vyšle do Velké Británie přes stovku vojenského personálu na vycvičení 800 ukrajinských vojáků v první linii, informoval kabinet premiérky Jacindy Ardernové. Země už věnovala Ukrajině peněžní pomoc v hodnotě 25,7 milionu dolarů (612 milionů korun).

9:21 - V boji s ruskými silami padl ukrajinský pilot Anton Lystopad. Uvedly to dva zdroje, fyzikálně technické lyceum v Ivanofrankivsku, kde pilot studoval, a představitel Státní služby pro veterány a účastníky operace ATO proti separatistům Volodymyr Verkalec.

Ukrajina oznámila smrt leteckého esa

Evropa

7:14 - Ruská armáda a další pomocné jednotky operují zhruba v šesti skupinách zaměřených na Charkov a severozápad Charkovské oblasti, uvedl Institut pro studium války (ISW). Ten také popsal, které konkrétní jednotky ve kterých konkrétních směrech bojují.

Strategie ruského postupu: Šest skupin a šest směrů

Evropa

7:06 -  Ruské útoky na Bachmut a Avdijivku v Donbasu na východě Ukrajiny byly neúspěšné, hlásí ukrajinský generální štáb v ranní svodce o situaci na bojišti.

22:08 - Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna.

21:37 - Více než 40 států včetně České republiky a Evropská unie se podepsaly pod společnou výzvu k odchodu ruských vojáků z okupované Záporožské jaderné elektrárny nedaleko jihoukrajinského města Enerhodar.

16:52 - Na Krymu byl zadržen bývalý velitel ruských separatistů na Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov. Informovala o tom některá ruská a ukrajinská média, oficiálně to ale nikdo nepotvrdil.

12:32 - Česko v sobotu neudělilo uprchlíkům z Ukrajiny žádné vízum dočasné ochrany, stejně jako oba dny minulého víkendu. V pátek dostalo dočasnou ochranu 882 žadatelů. Od začátku ruské invaze získalo víza, která jejich majitelům umožňují mimo jiné pobývat v zemi až rok, 411 575 lidí, informovalo dnes na Twitteru ministerstvo vnitra.

Reálný počet uprchlíků pobývajících v ČR je nižší, někteří se totiž vracejí na Ukrajinu nebo odjíždějí do jiných zemí. Podle posledního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v republice méně než 300 000 běženců z Ukrajiny.

11:01 - Podle šéfa Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka ruské jednotky za posledních 24 hodin v regionu zabily dva civilisty a dalších deset lidí zranily. Pokračuje i ostřelování přístavu Mykolajiv. Jak uvedla ukrajinská armáda, Rusové do oblasti přes noc vypálili tři rakety, žádná zranění ale nebyla hlášena. Mykolajiv leží nedaleko Ruskem okupované Chersonské oblasti, kde Ukrajinci zahájili protiofenzivu.

Až 40 procent evakuovaných, kteří dorazili do Záporožské oblasti, pochází právě z okupované Chersonské oblasti, uvedl podle agentury Ukrinform tamní gubernátor Oleksandr Staruch. Dobrovolníci podle něj vyrážejí v automobilech s humanitární pomocí do okupovaných oblastí a snaží se odtamtud evakuovat zbývající obyvatele. Za posledních 24 hodin dorazilo do Záporoží 1642 evakuovaných z různých částí Ukrajiny, 741 z nich pocházelo přitom právě z Chersonské oblasti.

10:56 - Dav lidí se shromažďuje ve východofinském městě Imatra, aby mohl z mostu sledovat tamní velkolepou podívanou – vodopád Imatra. Ve stejný čas každý den tam pouští pro potěchu turistů vodu starým korytem řeky s kaskádami a pohled na divokou vodu je doprovázen hudbou finského skladatele Jeana Sibelia.

Atrakci si oblíbili zejména ruští turisté, místo v roce 1772 navštívila i panovnice Kateřina Veliká. Od konce července ale návštěva pro Rusy poněkud zhořkla. Město Imatra totiž na začátku každé podívané pouští ukrajinskou hymnu, na protest proti ruské invazi, napsala agentura AFP.

Oblíbená evropská atrakce hraje Rusům ukrajinskou hymnu

Cestování

9:42 - Bývalý Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Henry Kissinger změnil podle listu The Wall Street Journal názor na válku na Ukrajině. S ohledem na to, jak konflikt doposud probíhal, si už nemyslí, že by důvodem celého konfliktu bylo ukrajinské spojení se Západem.

8:38 - Prioritou ruské armády za poslední týden bylo patrně přeorientovat jednotky na posílení pozic na jižní Ukrajině. Ve své pravidelné zprávě to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany. Boje na Donbasu nicméně pokračují.

Ruskem podporované jednotky, zejména milice separatistické Doněcké lidové republiky (DLR), i nadále útočí na sever města Doněck. Podle Londýna je cílem ruských útoků v oblasti pravděpodobně zajistit „dálnici M04“, která představuje hlavní přístup k Doněcku ze západu.

6:41 - Ukrajina si bere na mušku ruské vojáky, kteří ostřelují okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu nebo ji naopak využívají jako základnu, odkud střílí na své cíle. Řekl to dnes večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina a Rusko se navzájem obviňují z ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě. „Každý ruský voják, který buď střílí na elektrárnu, nebo střílí s využitím elektrárny jako štítu, musí pochopit, že se stává zvláštním terčem pro naše zpravodajce, pro naše speciální síly, pro naši armádu,“ řekl Zelenskyj ve svém pravidelném večerním proslovu.

Ukrajinský prezident zopakoval tvrzení, že Rusko zneužívá elektrárnu k jadernému vydírání. Ukrajinští vojenští zpravodajci předtím varovali před novými ruskými „provokacemi“ kolem elektrárny.

00:16 - Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak obvinil Rusko z ostřelování té části jaderné elektrárny, v níž se vyrábí elektřina pro jih Ukrajiny.

21:04 - Ukrajina dostala ze Slovenska první čtyři kusy z osmi objednaných 155 mm samohybných kanonových houfnic Zuzana 2. Novinkám to v sobotu sdělil tiskový odbor slovenského ministerstva obrany. [celá zpráva]

Samohybná houfnice Zuzana 2

20:07 - Jeden železniční a jeden silniční most u Chersonu už jsou nepoužitelné. Rusové místo nich zřídili přívoz mezi oběma břehy zhruba kilometr široké řeky a pro svá vojska staví pontonové mosty.

19:21 - Téměř sto procent Ukrajinců věří, že Ukrajina zvítězí ve válce s Ruskem. V červnovém průzkumu agentury Rejtynh kladně odpovědělo 98 procent respondentů. Jedno procento respondentů uvedlo, že nevěří, a jedno procento se nerozhodlo, informoval portál Ukrajinska pravda.

Ukrajinci věří ve vítězství

Válka na Ukrajině

19:07 - Podle ukrajinské armády se stále tvrdě bojuje o strategicky důležitou východoukrajinskou obec Pisky, jejíž ovládnutí předtím oznámila Moskva. „Okupanti se pokoušejí prorazit obranu našich jednotek ve směrech na Oleksandropol, Krasnohorivku, Avdijivku, Maryjinku a Pisky,“ uvedl ukrajinský generální štáb na Facebooku. „Líté boje pokračují,“ dodalo vrchní velení armády.

18:16 - Odhalovat „agenty zahraničního vlivu“ v kultuře, to si klade za cíl skupina ruských poslanců, senátorů a úředníků. V minulých dnech vytvořili komisi s názvem Skupina pro vyšetřování protiruské činnosti v oblasti kultury s příznačnou zkratkou GRAD.

Ruští politici líčí past na umělce

Evropa

13:01 - Ruská armáda získala kontrolu nad důležitou obcí Pisky na východě Ukrajiny, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Kyjev na toto tvrzení zatím nereagoval. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze obvykle bezprostředně nezávisle ověřit.

12:35 - Ukrajinské černomořské přístavy opustily další dvě lodě vezoucí obilniny, informovala agentura Reuters s odvoláním na turecké ministerstvo obrany. Obnovení vývozu umožnila dohoda o odblokování přístavů, kterou na konci července uzavřela Ukrajina s Ruskem za zprostředkování Turecka a OSN. Celkem již díky této dohodě opustilo ukrajinské přístavy 16 plavidel.

11:30 - Separatisté v samozvaných lidových republikách v Luhanské a Doněcké oblasti přitvrdili při vyhledávání mužů, kteří se vyhýbají odvodu do milicí separatistů. Informace o nich získávají výměnou za peníze nebo jídlo od starších sousedů, uvedl ukrajinský vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

11:27 - Ukrajinské černomořské přístavy opustily další dvě lodě vezoucí obilniny. Loď Fulmar S, která pod vlajkou Barbadosu opustila přístav Čornomorsk, veze 12 000 tun kukuřice do turecké provincie Iskendurun. Další loď Thoe plující pod vlajkou Marshallových ostrovů zamířila ze stejného přístavu do tureckého Tekirdagu, dodalo ministerstvo obrany. Veze 3000 tun slunečnicových semínek.

10:15 - Rusko znovu varovalo Spojené státy před kroky, které by mohly vést k přerušení diplomatických vztahů, řekl ruský diplomat agentuře TASS.

10:06 - Česká republika vydala v pátek uprchlíkům z Ukrajiny 882 víz dočasné ochrany, skoro o 80 méně než před týdnem. Od začátku ruské invaze získalo víza, která jejich majitelům umožňují mimo jiné pobývat v zemi až rok, 411 575 lidí.

9:34 - Ukrajinské jednotky odrazily za posledních 24 hodin několik ruských útoků ve směru na Bachmut, Avdijivku, dále v Záporoží a u Chersonu, uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Podle vojenského správce Luhanské oblasti před útokem zcela rozryjí zemi dělostřeleckou palbou a spálí ji.

9:05 - Ukrajinské dělostřelecké jednotky zaútočily na most na přehradě u Nové Kachovky na Dněpru, který využívali ruští okupanti. Podle velitelství Jih je mimo provoz.

19:10 - Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla v meziročním srovnání o čtyři procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil ruský statistický úřad. Podle analytiků byl pokles způsoben slabou spotřebitelskou poptávkou a následky sankcí.

17:06 - Poblíž Kaliningradu, nejvíce na západ vysunuté ruské enklávě na březích Baltu, hoří výzkumná loď. Dosud nejsou informace o případných raněných či obětech.

17:00 - Tranzit ropy do ČR přes Slovensko bude obnoven dnes večer, sdělil ČTK slovenský přepravce ropy Transpetrol.

15:50 - Nedávné exploze na letecké základně Saki na okupovaném poloostrově Krym výrazně oslabily schopnosti letectva ruské Černomořské flotily. K takovému závěru dochází ve své analýze britské ministerstvo obrany.

15:41 - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém komentáři o situaci v Záporožské jaderné elektrárně nepřímo pohrozil západním zemím útokem na jejich elektrárny. Na sociálních sítích napsal, že v evropských jaderných zařízeních může, stejně jako v Záporožské elektrárně, která v minulých dnech čelila ostřelování, dojít k „nepředvídatelným situacím“.

9:19 - Z ukrajinských přístavů v Černém moři v pátek vypluly dvě další lodě přepravující obilniny, uvedlo turecké ministerstvo obrany na Twitteru. Loď s pšenicí pluje do Turecka, loď s nákladem kukuřice do Íránu. Obnovení vývozu umožnila dohoda o odblokování ukrajinských přístavů, kterou na konci července uzavřela Ukrajina s Ruskem za zprostředkování Turecka a OSN.

Z Ukrajiny vypluly další dvě lodě, jedna veze kukuřici, druhá pšenici

Zahraniční

7:49 - Na ukrajinský Charkov v noci na dnešek dopadlo pět ruských raket, uvedl starosta. V Chersonu se v noci zatýkalo a probíhaly domovní prohlídky.

Na Charkov dopadlo pět raket, v Chersonu se zatýkalo, uvedli Ukrajinci

Evropa

6:41 - Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air nabízí dalších 100 000 letenek zdarma Ukrajincům, kteří prchají kvůli ruské invazi ze své vlasti. S odvoláním na oznámení aerolinek o tom informovala agentura MTI.

17:18 - Přes 1,5 miliardy eur (36,5 miliardy korun) přislíbila na pomoc Ukrajině skupina 26 zemí na dárcovské konferenci v Kodani, oznámil dnes dánský ministr obrany Morten Bodskov. Finance zemi, kterou letos v únoru napadlo Rusko, pomohou dál se bránit invazním silám, uvedla agentura Reuters. Pořádající Británie a Dánsko už na začátku konference oznámily, že na Ukrajinu pošlou mimo jiné další salvové raketomety, přesně naváděné rakety a také jiné zbraně a potřebné vybavení.

17:04 - Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, byla znovu ostřelována, uvedla dnes ukrajinská společností Enerhoatom, která ze střelby obvinila ruské jednotky. Ty elektrárnu obsadily už v březnu. Místní úřady, dosazené Rusy, naopak tvrdí, že elektrárnu ostřelovaly ukrajinské síly z raketometů a z těžkých děl.

Záporožská jaderná elektrárna opět pod palbou

Válka na Ukrajině

15:51 - Pro Ukrajinu je nyní nezbytné zastavit postup ruského agresora, stabilizovat frontovou linii a připravit protiútok s cílem osvobodit území obsazené nepřítelem, uvedl dnes na dárcovské konferenci v Kodani ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle agentury Ukrinform upozornil, že délka fronty přesahuje 2500 kilometrů, přičemž aktivně se nyní bojuje na frontě dlouhé 1300 kilometrů.

11:43 - Šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky uvedl, že soud se zajatými příslušníky ukrajinského pluku Azov se uskuteční do konce léta. Úřady mezinárodně neuznávaného útvaru je budou pravděpodobně soudit v jihoukrajinském Mariupolu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

10:27 - Počet dočasných víz vydaných Ukrajincům v ČR od začátku tamní války překročil 410 tisíc. Ve středu jich bylo 1096, o 40 méně než před týdnem.

5:52 - Čína označila Spojené státy za „hlavního viníka“ války na Ukrajině.

5:20 - Rusko na letišti Saki u Novofjodorovky na okupovaném Krymu ztratilo devět letadel, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu. Rozsáhlé škody a zničená letadla dokládají satelitní snímky, píše server britské BBC. Ukrajina se k odpovědnosti za exploze nepřihlásila, satelitní snímky ale podle BBC naznačují, že mohlo jít o cílený útok.

22:25 - Ukrajinské ozbrojené síly budou reagovat na ruské ostřelování obce Marhaněc, při kterém zahynulo 13 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj: Ukrajinci nenechají ostřelování Dněpropetrovské oblasti bez odpovědi

Válka na Ukrajině

22:18 - V bulharském hlavním městě Sofii dnes protestovaly stovky lidí proti možnosti, že by Bulharsko mohlo obnovit odběr plynu od ruské společnosti Gazprom. To nevyloučil nový úřednický kabinet premiéra Galaba Doneva, uvedla agentura AP. Jedná se o druhý podobný protest za poslední dny.

V Bulharsku protestují proti možnému obnovení odběru plynu z Ruska

Válka na Ukrajině

22:08 - Nejméně deset lidí dosud zemřelo na kontrolním stanovišti ruských vojsk ve městě Vasylivka v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny při čekání na povolení odjet z okupovaného území, uvedl dnes v ukrajinské televizi starosta Melitopolu Ivan Fedorov. Před kontrolním stanovištěm na povolení k odjezdu podle něj čeká už tisícovka aut.

19:08 - Meziroční inflace v Rusku v červenci dále zpomalila na 15,1 procenta z 15,9 procenta o měsíc dříve. Meziměsíčně pak spotřebitelské ceny klesly v reakci na slabou poptávku.

16:31 - Ukrajinská armáda hlásí vyřazení dalšího mostu z provozu. Objekt je důležitý pro zásobování ruských vojsk v okupované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny.

Zlikvidovali jsme další klíčový most, hlásí ukrajinská armáda

Evropa

15:01 - Rusko ustavilo třetí armádní sbor, uvedla ve středu britská vojenská rozvědka. Tato mohutná pozemní síla by mu měla podpořit už působící jednotky na Ukrajině. Podle Britů ale ani ona nebude schopna rozhodnout válku.

13:43 - Ukrajinský generální štáb ve středečním přehledu zničené ruské techniky napsal, že Rusové přišli v úterý o devět letadel a celkem jich už ztratili 232. Zpráva neobsahuje informaci, kde mělo k úterním ztrátám dojít. Ukrajinské letectvo oznámilo, že jde o základnu Saki na okupovaném Krymu. Ani ono se však k útoku nepřihlásilo.

11:26 - Rusko neobviňuje Ukrajinu z útoku na leteckou základnu Saki na Krymu, protože by tím přiznalo slabost své protivzdušné obrany, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

6:23 - Válka s Ruskem skončí, až bude osvobozen Krym, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ruskou leteckou základnu Saki na okupovaném Krymu zasáhly výbuchy: „Ruská válka proti Ukrajině, proti celé svobodné Evropě, začala Krymem a musí skončit Krymem, jeho osvobozením.“

6:03 - Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za úterní výbuchy na ruské letecké základně na anektovaném Krymu. Na kanálu nezávislé ruské televize Dožď to řekl poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

5:53 - Britská vláda zvažuje, že pokud by v lednu přišly mrazy a zároveň by v zemi panoval nedostatek elektrické energie, zavedla by organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky, a dokonce i domácnosti. V úterý o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s krizovým scénářem.

21:28 - Macron a Johnson se znovu zavázali podporovat Ukrajinu, dokud to bude nutné, a nadále koordinovat spolupráci ve vojenské i humanitární pomoci.

20:09 - V souvislosti s úterními explozemi na Krymu už někteří ukrajinští představitelé hovoří o nasazení raket s delším doletem.

18:40 - Na Ruskem okupovaných územích na jihovýchodě Ukrajiny sílí odpor obyvatel, který oslabuje kontrolu Kremlu nad regiony a ohrožuje jeho plány na uspořádání referend, jež mají umožnit Moskvě území anektovat. Píše o tom agentura AP.

17:24 - Z ukrajinského přístavu Čornomorsk na pobřeží Černého moře vypluly další dvě lodě s obilím a slunečnicí. Obnovení vývozu umožnila dohoda o odblokování ukrajinských přístavů, kterou na konci července uzavřela Ukrajina s Ruskem za zprostředkování Turecka a OSN.

16:45 - Bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol potvrdili pozastavení tranzitu ropy přes ropovod Družba. Rafinerie Slovnaft a její mateřská společnost MOL iniciovaly s ukrajinskou a ruskou stranou jednání o tom, že by zmíněné poplatky zaplatily v zájmu obnovení dodávek ropy.

16:40 - Na západě anektovaného Krymu byla napadena ruská letecká základna a muniční sklady. Očití svědci hlásí exploze. Na místo se vypravil šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov.

16:30 - Nejméně tři ukrajinští civilisté zahynuli a více než dvě desítky byly zraněny při ruském ostřelování za uplynulý den. S odvoláním na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom informovala agentura AP.

5:57 - Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Jihoafrické republice uvedl, že pokud svět Rusku dovolí šikanu Ukrajiny, budou následovat další konflikty. „Začne lovecká sezona. Nejen v Evropě, ale na celém světě,“ řekl Blinken

20:35 - Rusko ve válce proti Ukrajině přišlo o 70 až 80 tisíc zabitých a zraněných vojáků, uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl.

19:42 - Rusko dočasně přerušuje americké inspekce ruských základen, se kterými počítá dohoda o strategických zbraních, oznámila ruská diplomacie.

19:38 - USA přislíbily Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši jedné miliardy dolarů, součástí budou rakety a munice ze zásob ministerstva obrany, píše AP.

19:03 - Doněck, bašta proruských separatistů na východě Ukrajiny, byl v sobotu 6. srpna ostřelován z českých raketometů RM-70, dodaných v dubnu Ukrajině. Uvedla to ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na vyjádření představitelů separatistické Doněcké lidové republiky (DNR).

16:40 - Ukrajinský soud poslal na deset let do vězení ruského tankistu Michaila Kulikova, který během ruské invaze střílel na bytový dům na předměstí Černihivu na severu Ukrajiny. Kulikov, jenž vinu přiznal, je jedním z prvních ruských vojáků odsouzených na Ukrajině od doby, kdy Rusko na konci února na zemi zaútočilo.

15:59 - Ukrajina požádala o nový program od Mezinárodního měnového fondu. Doufá, že pomoc z programu obdrží v listopadu nebo v prosinci. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Poslední půjčkou MMF pro Ukrajinu byla nouzová finanční podpora 1,4 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč) dohodnutá v březnu.

07:44 - Z ukrajinských přístavů vypluly další dvě lodě s obilím, informovalo turecké ministerstvo obrany. Vypluly z přístavů v Južném a Čornomorsku.

07:23 - Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí apeloval na zpřístupnění Záporožské jaderné elektrárny mezinárodním inspektorům poté, co se o víkendu objevily zprávy o novém ostřelování areálu na jihovýchodě Ukrajiny. Informovala o tom agentura Reuters. Podle Ukrajiny v sobotu ruská palba zasáhla skladiště vyhořelého jaderného paliva a zranila jednoho pracovníka, ruská strana to odmítá.

22:37 - Pokud Moskva na okupovaných územích Ukrajiny uspořádá referenda o připojení k Rusku, nedočká se rozhovorů s Kyjevem ani s jeho mezinárodními spojenci. Řekl to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Kyjev trvá na svém postoji nepostoupit Rusku žádná území.

Zelenskyj: Pokud Rusko uspořádá referenda o připojení, žádné jednání s Kyjevem nebude

Válka na Ukrajině

15:41 - Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) si  stojí za svou čtvrteční zprávou, podle níž bojová strategie Ukrajinců ohrožuje životy civilistů. Proti dokumentu, který mimo jiné Ukrajinu obvinil z porušování mezinárodních práv, se ohradili ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Organizace se v e-mailu zaslaném agentuře Reuters nicméně omluvila za „rozrušení a hněv“, které způsobila.

14:17 - Jeden pracovník Záporožské jaderné elektrárny byl zraněn, když místo v sobotu večer ostřelovala raketami ruská armáda. Dnes o tom informovala ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom. Podle deníku Ukrajinska pravda se to stalo při ostřelování města Enerhodar, na jehož okraji se největší jaderná elektrárna v Evropě nachází.

11:01 - Z ukrajinských černomořských přístavů dnes postupně vypluly další čtyři lodě, které vezou téměř 170 000 tun obilí a dalších zemědělských výrobků. Na Twitteru o tom informoval ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. Děje se tak na základě dohody o odblokování ukrajinských přístavů, kterou v červenci uzavřela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN.

Na dopravu černomořským koridorem dohlíží společné koordinační centrum (JCC) v Istanbulu, kde pracují lidé z Ruska, Ukrajiny, Turecka a zástupci OSN. Kontrolují, zda lodě nepřevážejí zbraně. JCC v sobotu večer informovalo, že povolilo cestu pětici lodí: čtyřem plavidlům z Čornomorsku a Oděsy a jednomu směřujícímu na Ukrajinu.

Loď Glory podle tureckého ministerstva obrany veze 66 000 tun kukuřice a pluje do Istanbulu, Riva Wind se 44 000 tunami kukuřice míří do tureckého přístavu Iskenderun, Star Helena veze 45 000 tun potravin do Číny a Mustafa Necati převáží do Itálie 6000 tun slunečnicového oleje.

10:34 - Cizinecké policii se od počátku války nahlásilo 401 710 lidí, v sobotu jich bylo 1245. Na policii nemusí hlásit pobyt děti mladší 15 let, kterých je mezi běženci podle statistik ministerstva asi třetina. Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z minulého týdne ale z dat ze zápisů do škol plyne, že v zemi je méně než 300 000 Ukrajinců. Někteří se totiž vracejí zpět na Ukrajinu nebo odcházejí do jiných zemí.

Poprvé od začátku ruské invaze neudělilo Česko běžencům žádné vízum

Válka na Ukrajině

9:56 - ČR v sobotu neudělilo uprchlíkům z Ukrajiny žádné vízum dočasné ochrany. Je to poprvé od začátku ruské invaze, kdy je počet víz za jeden den nulový.

8:41 - Pět tureckých bank se připojuje k ruskému platebnímu systému Mir, uvedl podle agentury Bloomberg turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na zpáteční cestě z ruského Soči, kde jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Výhody z toho budou mít jak ruští turisté, tak i Turecko, řekl Erdogan.

Turecké banky se připojují k ruskému platebnímu systému

Válka na Ukrajině

7:57 - Ukrajinská tajná služba SBU zadržela dva muže podezřelé ze spolupráce s ruskou tajnou službou FSB. Zadržení podle podezření SBU určovali cíle pro ruské střely, které v jihoukrajinském městě Mykolajiv zničily infrastrukturu, napsal ruskojazyčný server BBC.

Ukrajinské tajné služby zadržely dva muže podezřelé ze spolupráce s FSB

Válka na Ukrajině

22:21 - Poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu v sobotu v jednom z ukrajinských přístavů zakotvila loď plující pod cizí vlajkou, která naloží zboží. S odvoláním na ukrajinského ministra dopravy Oleksandra Kubrakova o tom informovala agentura Unian.

Do ukrajinského přístavu si připlula cizí loď pro náklad, poprvé od začátku války

Válka na Ukrajině

21:03 - Šéfka ukrajinské pobočky organizace Amnesty International (AI) Oksana Pokalčuková rezignovala na svůj post na protest proti zprávě, ve které AI hovořila o ohrožování civilistů ukrajinskou armádou.

Dokument z tohoto čtvrtka, proti kterému se ohradili ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, obvinil ukrajinské síly z porušování mezinárodního práva zřizováním základen a skladů zbraní v civilních oblastech.

Pokalčuková uvedla, že AI mimoděk „vytvořila materiál, který zní jako podpora ruských narativů o invazi“. Zpráva se podle ní ve snaze ochránit civilisty stala nástrojem ruské propagandy.

20:43 - Představitel Ruskem dosazené správy na jihu Ukrajiny Vitalij Gur byl zraněn při pokusu o atentát a je ve vážném stavu, informovala dnes agentura TASS s odvoláním na ruskou administrativu okupované Chersonské oblasti. Podle ukrajinských médií a činitelů citovaných serverem The Insider Gur zemřel při převozu na Ruskem anektovaný Krymský poloostrov.

„Je v nemocnici ve vážném stavu, na jednotce intenzivní péče. Nepotvrzujeme jeho úmrtí,“ uvedl ke Gurově stavu zástupce šéfa ruské administrativy Chersonské oblasti Kirill Stremousov.

Gur, který byl působil na pozici náměstka v okupační správě ukrajinského Kachovského okresu, byl napaden ve svém domě, zasažen byl několika střelami. Podle dřívějších zpráv agentury RIA Novosti lékaři rozhodli o jeho převozu na Krym. O převozu na poloostrov, při kterém však Gur prý svým zraněním podlehl, informovaly také ukrajinské kanály na telegramu.

18:10 - Jeden z reaktorů ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou ruských okupačních sil, je stále odstaven. Informovala o tom dnes ukrajinská společnost Enerhoatom, která jaderné elektrárny v zemi spravuje. V pátek elektrárnu zasáhly dělostřelecké údery, ze kterých Moskva a Kyjev vzájemně obvinily jednotky opačné strany.

Jeden z reaktorů v Záporožské jaderné elektrárně je odstaven

Válka na Ukrajině

17:21 - Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko na sociálních sítích oznámil po nočním ostřelování Dněpropetrovské oblasti tři zraněné, jeden z nich zůstává v nemocnici. Nikopol a okolí podle něj ruská armáda ostřelovala z raketometů Grad, na oblast kolem města Kryvyj Rih mířila dělostřelecká palba. V Nikopolu bylo poničeno pět činžovních domů a asi 40 menších obytných domů a školka, bez proudu i tekoucí vody zůstalo několik tisíc domácností, dodal Rezničenko.

15:28 - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že přes 400 ukrajinských vojáků zahynulo při zásahu ruských leteckých sil a dělostřeleckých jednotek u obce Bilohirka v Chersonské oblasti. Na jiných místech v Chersonské oblasti přišlo podle Konašenkova při ruských útocích o život více než 70 ukrajinských vojáků a asi 150 bylo zraněno.

„V Dněpropetrovské oblasti bylo v důsledku velmi přesného úderu ruských sil na baštu formování cizinecké legie zlikvidováno více než 80 zahraničních žoldnéřů,“ dodal Konašenkov.

Oznámil také zničení množství vojenské techniky ukrajinské armády, včetně amerických raketometů HIMARS, raketometů Grad, dvou letadel Su-25 a dělostřeleckých zbraní a munice. Tvrzení bojujících stran o ztrátách protivníka obvykle není možné ověřit z nezávislých zdrojů, Kyjev dosud popřel každé ruské oznámení o likvidaci amerických systémů HIMARS.

11:47 - Nové závody ve zbrojení nabírají na rychlosti a je naprosto nepřijatelné, aby země s jadernými zbraněmi byť jen připustily možnost jejich použití. V Hirošimě to dnes, u příležitosti 77. výročí svržení atomové bomby na toto japonské město, řekl generální tajemník OSN António Guterres. „Lidstvo si hraje s nabitou zbraní,“ varoval. Informovala o tom agentura Kjódó.

8:06 - Ruská vojska se na východě Ukrajiny snaží o útočné operace, na jihu se chystají k obraně už obsazených území, uvedl v sobotu ráno generální štáb ukrajinské armády. I v noci pokračovaly ruské dělostřelecké, raketové a letecké útoky na ukrajinská města, výbuchy byly slyšet v Mykolajivu, Záporoží a Nikopolu, ostřelována byla také Sumská oblast na severovýchodě Ukrajiny.

Rusové se na východě Ukrajiny chystají k útoku, na jihu k obraně

Válka na Ukrajině

6:45 - Lidé v Německu budou muset kvůli klesajícím dodávkám ruského plynu snížit spotřebu energie nejméně o 20 procent, aby země zabránila tomu, že bude mít v prosinci nedostatek plynu. Řekl to v rozhovoru s listem Welt am Sonntag šéf německého síťového regulátora Klaus Müller.

23:12 - UEFA potrestala turecký sportovní klub Fenerbahce za skandování jména ruského prezidenta Vladimira Putina podmínkou. Pokud ji tým během v následujících dvou letech poruší, bude mu uzavřena část tribuny s kapacitou pět tisíc míst.

21:32 - Americký prezident Joe Biden by příští týden mohl podepsat novou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě až jedné miliardy dolarů (asi 24 miliard korun). Agentuře Reuters to dnes sdělily tři anonymní zdroje obeznámené se situací.

20:40 - Nedlouho poté, co v Záporožské jaderné elektrárně vypukl požár v důsledku ostřelování, informovala ruská agentura Interfax, že zařízení zasáhly dělostřelecké granáty znovu a trefily přímo průmyslový areál. Zatímco Rusové viní z útoku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám