Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly na východě Ukrajiny razantně postupují, přiznal prezident Volodymyr Zelenskyj. Západ žádá o další dodávky těžkých zbraní, napsal server deníku Ukrajinska pravda. Úspěchy nové taktiky, kterou ruská armáda zvolila na východě Ukrajiny potvrzuje i německý brigádní generál ve výslužbě Klaus Wittmann. Podle jeho slov 90 procent Luhanské oblasti je v ruských rukou, píše server týdeníku Focus.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Když prezident Zelenskyj říká, že tlak sílí, situace je velmi vážná,“ řekl Wittmann. Za posledních sedm dní se Rusové s novou bojovou taktikou prosadili více než za posledních sedm týdnů. V tuto chvíli je 90 procent Luhanské oblasti obsazeno ruskými silami, uvedl generál.

Proruští separatisté oznámili, že v Doněcké a Luhanské oblasti je přibližně 8000 ukrajinských zajatců. Údaj ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské jednotky se v současnosti snaží ovládnout strategicky důležité průmyslové město Severodoněck. Na předměstích se „již bojuje“, uvedl guvernér Luhanské oblasti Sergej Hajdaj. „Ruské jednotky jsou již dostatečně blízko, aby mohly používat minometné granáty,“ uvedl guvernér.

Moskva v posledních dnech masivně rozšířila ofenzivu kolem Severodoněcku. Město a sousední Lysyčansk jsou posledními místy v Luhanské oblasti, kde Ukrajina stále vzdoruje ruským jednotkám.

Rusové útočí na Severodoněck a Lyman

Evropa

Kyjev ruské úspěchy uznal. „V některých směrech mají ruské skupiny nepochybně taktické úspěchy, to není v podstatě žádné tajemství,“ řekl v Kyjevě mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motusianyk. Podle něj ale není správné mluvit o ukrajinském stažení se. „Ukrajinská armáda se snaží zlepšit své postavení a pak znovu zaútočit. V oblasti je mnoho osad, které jdou z ruky do ruky. Situace je velmi dynamická,“ dodal.

Prezident Zelenskyj v souvislosti s vývojem situace žádá Západ o další zbraně. „Stále potřebujeme pomoc partnerů, zejména zbraně pro Ukrajinu. K vítězství stačí plná pomoc, bez výjimek, bez omezení,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám