Hlavní obsah

Rusko mění ofenzivu. Docházejí mu rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ofenziva se změnila, uvedl Institut pro studium války. Armáda upustila od snah obklíčit velké ukrajinské formace na východě Ukrajiny a snaží se zajistit menší obklíčení, uvedl Institut.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Snímek zachycující město Boroďanka

Článek

„Ruské síly pravděpodobně upustily od snah obklíčit velké ukrajinské formace na východní Ukrajině. Ruské jednotky se místo toho pokoušejí zabezpečit menší obklíčení a zaměřit se na Severodoněck,“ napsal Institut pro studium války.

Tato změna strategie umožňuje postupný pokrok, ale za cenu opuštění několika zamýšlených linií postupu a hlubokého obklíčení ukrajinských sil na východní Ukrajině.

Ukrajinské síly podle Institutu provádějí řízený ústup jihozápadně od Popasné poblíž města Bachmut, aby ochránily ukrajinské zásobovací linie před ruskými ofenzivami na jihovýchodě v Doněcké oblasti, tvrdí Institut.

Ukrajinský generální štáb potvrdil ruskou ofenzivu na Severodoněck.

Ukrajinské jednotky nasadily na frontě francouzské houfnice Caesar

Evropa

„Ve směru na Severodoněck s podporou dělostřelecké palby probíhá ruská ofenziva,“ oznámilo velení ukrajinské armády s tím, že boje se odehrávají i v okolí města Bachmut.

Chybějí přesné rakety, do vzduchu musejí letadla

Ruská ofenziva začala během této ofenzivy více využívat letectvo k podpoře pozemních jednotek, tvrdí ukrajinský generální štáb.

Tuto skutečnost dává do souvislosti s tím, že ruské síly trpí nedostatkem přesných raketových zbraní, a proto více využívají letectvo.

„Vzhledem k nedostatečným zásobám vysoce přesných raketových zbraní hledá nepřítel jiné způsoby, jak zničit kritická a vojenská zařízení na území Ukrajiny,“ píše se ve zprávě ukrajinského generálního štábu.

Ve směru Volyň a Polesí plní sedm praporů ozbrojených sil Běloruska nadále úkoly k posílení ochrany bělorusko-ukrajinské hranice. Stále existuje hrozba raketových a leteckých úderů z Běloruska.

Kissinger navrhl Ukrajincům vzdát se území. Ještě že na vás nemáme čas, odpověděli mu

Válka na Ukrajině

Na severu Ukrajiny ruské jednotky posilují své pozice u ukrajinsko-ruských hranic. Pokračuje také dělostřelecké a minometné ostřelování ukrajinských jednotek a civilní infrastruktury v Sumské oblasti z území Ruska.

U Charkova se ruské jednotky soustředí na udržení pozic. Město Rubižne bylo opět ostřelováno.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám