Hlavní obsah

Putin je připraven znovu jednat s Kyjevem o míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že je Rusko připraveno obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou. V sobotu to napsala agentura TASS s odkazem na prohlášení tiskového oddělení Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Zvláštní pozornost je věnována stavu věcí na vyjednávací dráze, která je zamrzlá vinou Kyjeva. Vladimir Putin potvrdil otevřenost ruské strany k obnovení dialogu,“ píše se ve zprávě.

Šéf Kremlu se v rozhovoru s oběma politiky také věnoval situaci na Donbasu. „Proběhla hloubková výměna názorů k aktuální situaci na Ukrajině. Prezident Ruska podrobně informoval o posledním vývoji v souvislosti s probíhající speciální vojenskou operací s tím, že ruské ozbrojené síly přísně dodržují normy mezinárodního humanitárního práva,“ píše se ve zprávě tiskového oddělení Kremlu.

Francouzského prezidenta a německého kancléře informoval o tom, jak „je organizována práce na nastolení mírového života v Mariupolu a dalších osvobozených městech Donbasu“, zdůraznil Kreml.

Satelitní snímky ukazují zkázu Donbasu

Válka na Ukrajině

Putin na oba politiky apeloval, pokud jde o dodávky západních zbraní na Ukrajinu. Varoval v této souvislosti před riziky „další destabilizace situace a prohloubení humanitární krize“. V rozhovoru znovu zopakoval, že problémy s nedostatkem potravin jsou důsledkem chyb Západu.

„Situace v oblasti zajišťování globální potravinové bezpečnosti byla důkladně zvážena. Vladimir Putin s rozumem a na základě konkrétních údajů vysvětlil skutečné důvody potíží s dodávkami potravin, které byly důsledkem chybné hospodářské a finanční politiky západních zemí, stejně jako sankce, které byly na Rusko uvaleny,“ píše se ve zprávě. Putin ale trvá na zrušení sankcí.

„Zvýšení dodávek ruských hnojiv a zemědělských produktů pomůže snížit napětí na globálním trhu s potravinami, to si ale samozřejmě vyžádá odstranění příslušných sankčních omezení,“ uvedlo tiskové oddělení Kremlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám