Hlavní obsah

Berlín zvažuje i otevírání vůči světu

Právo, DPA, ČTK, mcm

Německo možná zruší v příštích týdnech varování před cestami do některých zemí i mimo Evropskou unii. Televizní stanici ZDF to v pondělí naznačil ministr zahraničí Heiko Maas. Tento krok by usnadnil jednání o otevření Unie pro cesty do zemí, které nejsou jejími členy.

Foto: ČTK/AP

Na pláži v Palmě na Mallorce se v pondělí objevili první turisté z Německa.

Článek

„Nyní bych nevyloučil, že v příštích několika týdnech zrušíme i u jiných zemí cestovní varování,“ potvrdil Maas. Rozhodnutí podle něj závisí na situaci. Pro více než 160 států tak dál platí varování před cestami, a to zatím do 31. srpna.

Na brzké zrušení omezení pro svět naléhá Německý cestovní svaz. Ten odhadl, že ztráty kvůli epidemii dosáhnou do konce srpna 20 miliard eur (500 miliard korun). Jen zachování varování před cestou do Turecka, Tuniska a Egypta prý přinese ztráty ve výši devíti miliard eur.

Italská letiště obnovila provoz

Maas ale podtrhl, že koronavirová krize není u konce. Kdo si myslí, že dovolená bude letos stejná jako dříve, bude překvapen, řekl Maas. Zdravotnický expert vládní soc. dem. Karl Lauterbach dodal, že zvláště lidé se zdravotními problémy by měli zvážit, zda a kam do zahraničí pojedou.

Pozor, otevření polských hranic neznamená volné cestování, vzkazuje ministerstvo

Evropa

Maas vystoupil jen pár hodin poté, co o půlnoci na pondělí přestala platit varování před cestami do tří desítek zemí EU a schengenského prostoru a skončily kontroly na hranicích SRN, zavedené kvůli koronavirové epidemii. Do 21. června je pro Němce ještě uzavřeno Španělsko, i když Mallorca v rámci pilotního projektu už v pondělí začala přijímat omezený počet turistů. Neomezené varování platí v Německu pro cesty do Švédska, kde počet nákaz stále stoupá. Kvůli karanténě odrazuje Berlín i od cest do Británie, Irska a na Maltu.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Itálie zahájila v pondělí třetí fázi uvolňování restrikcí zavedených kvůli koronaviru. Fungovat opět začalo 25 letišť včetně prvního terminálu na největším severoitalském letišti v Miláně.

Současná fáze uvolňování zahrnuje i obnovení provozu kin a divadel. Publikum na koncertech uvnitř je omezeno na 200 diváků, venku bude moci do hlediště až tisíc posluchačů. Vláda propaguje promítání filmů ve venkovních kinech, kde je snazší zajistit odstup mezi diváky. V regionech s malým počtem nemocných se otevírají i lázně a wellness centra, zábavní parky, herny či dětské tábory. Diskotéky si na obnovu provozu musejí počkat až do 14. července.

Od pondělí mohou Italové objednávat i pohoštění třeba na svatby. Hosté se však nemohou obsloužit sami a musí počkat na číšníky, kteří budou mít roušky a rukavice. U stolů budou návštěvníci muset dodržovat bezpečnou vzdálenost. Nově je v Itálii k dispozici mobilní aplikace Immuni, která uživatele upozorní, že jsou v blízkosti nakažené osoby.

Muž v Berlíně si uřízl penis a zahodil ho

Evropa

Problematická stále zůstává Lombardie na severu země, odkud pochází polovina nových případů nákazy. Tamní guvernér Attilio Fontana proto ohlásil, že Lombarďané budou nadále nosit roušky.

V Paříži a okolí se v pondělí znovu otevřely vnitřní prostory kaváren a restaurací, do kterých hosté nemohli od poloviny března. Po celé zemi začaly přijímat návštěvníky i památky včetně Vítězného oblouku v Paříži či opatství Mont-Saint-Michel v Normandii.

Řecko dává pozor na rizika

V Řecku se po Aténách nově otevřelo letiště v Soluni. Regionální letiště obnoví provoz 1. července. O víkendu ohlásil začátek turistické sezony premiér Kyriakos Mitsotakis. I on zdůraznil, že letos bude mnohé jinak. „Můžete přijet, zažijete úžasné chvíle, můžete si sednout na terasu s výhledem a popít víno Assyrtiko, užít si pláže. Nechceme ale, abyste se shromažďovali v plážových barech, pár věcí letos v létě nepovolíme,“ řekl Mitsotakis.

Dovolená letecky? Pražské letiště obnovuje linky do 55 destinací

Cestování

I přes ochotu otevřít se turistům zůstane Řecko obezřetné vůči lidem přijíždějícím z rizikových evropských zemí. Budou otestováni na koronavirus a v případě pozitivního výsledku budou muset na dva týdny do karantény. Omezení platí pro pasažéry z Británie a Turecka, testy v případě návštěvníků z ostatních států budou prováděné náhodně.

Lidé, kteří plánují vyrazit na cesty po Evropě, najdou nyní všechny podstatné informace, jež s tím souvisejí, na webu reopen.europa.eu, a to i v češtině.

Výběr článků

Načítám